Când vorbim despre o epidemie de gripă

epidemie de gripă

Conform dicționarului explicativ al limbii române, epidemia reprezintă “o extindere, prin contaminare, cu o frecvență neobișnuită, a unei boli infecțioase, la un număr mare de persoane dintr-o anumită localitate, regiune etc“.

Epidemiile de gripă revin cu regularitate iarna și afectează milioane de oameni. Această infecție a căilor respiratorii este cauzată de virusul influenza (de tip A sau B).

Când vorbim despre o epidemie de gripă

În situația în care numărul cazurilor de gripă crește constant de la o zi la alta, spitalele sunt luate cu asalt, două spitale din Capitală au intrat deja în carantină (este vorba despre spitalele „Victor Babeş' şi „Matei Balş') și s-au înregistrat deja 19 decese cauzate de această afecțiune, am putea vorbi despre o epidemie de gripă. O epidemie de gripă poate dura câteva săptămâni.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține însă că nu este vorba despre o epidemie propriu-zisă, ci, mai degrabă, “despre o circulaţie mai intensă a virusului gripal“.

Cum te protejezi de gripă

Cea mai bună metodă de protecție împotriva gripei este vaccinul antigripal. Vaccinul antigripal protejează împotriva celor trei sau patru tipuri de virusuri gripale ce se așteaptă a fi cele mai frecvente în timpul sezonului de gripă 2019.

În timpul epidemiilor de gripă se recomandă evitarea spațiilor închise și aglomerate și spălarea pe mâini cât mai des cu putință:

  • evită contactul direct cu persoanele bolnave. Particulele care conțin virusul gripal, eliminate prin tuse, pot călători până la 2 metri
  • spală-te des pe mâini cu apă și săpun. Dacă nu ai la dispoziție apă și săpun, șterge-ți frecvent mâinile cu gel antibacterian care conține alcool
  • curăță frecvent suprafețele și obiectele cu care intri des în contact.

Deoarece este o infecție virală, gripa nu răspunde la tratamentul cu antibiotice. Cât despre medicamentele antivirale, acestea se administrează doar în cazurile grave și numai la recomandarea medicului.

Citește și

Cum se manifestă gripa. Ce categorii de persoane sunt predispuse la această afecțiune

Cum scapi de gripă. Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor

Ce este vaccinul antigripal. Ce categorii de persoane ar trebui să-și facă acest vaccin

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate