Când mori ești conștient de ce ți se întâmplă, spun cercetătorii

Oamenii de știință au descoperit că după moarte conștiință unei persoane continuă să funcționeze.

Potrivit unui nou studiu, realizat de o echipă de cercetători de la Stony Brook University School of Medicine din New York, creierul uman continuă să funcționeze după moarte, astfel că putem ști că am murit.

Cercetătorii au examinat starea conștiinței după moarte prin cercetarea cazurilor de stop cardiac din Europa și SUA. La final, aceștia au demonstrat că după ce inima s-a oprit, funcțiile creierului au rămas active câteva secunde.

„Ei spuneam cum îi priveau pe medici și asistențe în timp ce aceștia încercau să-i readucă la viață și, totodată, ce vorbeau aceștia, și alte lucruri pe care, teoretic, nu aveau de unde să le cunoască', a declarat Parnia pentru Live Science.

Spusele pacienților au fost confirmate de medici, care a dezvăluit că pacienții își aminteau foarte multe detalii. În sens medical, decesul survine atunci când inima se oprește, iar funcțiile creierului uman aproape se sting. Cortexul cerebral cedează și el, dar celulele creierului pot rămâne active mai multe ore după moarte, spun cercetătorii.

Mai surprinzător este faptul că există dovezi care sugerează că cei decedați pot auzi atunci când medicii îi declară morți.

Și în trecut, medicii canadieni au observat în cazul unui pacient că activitatea cerebrală a continuat timp de 10 minute, după momentul în care acesta a fost declarat mort.
Nu avea puls, nici tensiune arterială, pupilele nu reacționau la stimuli, dar creierul pacientului funcționa în continuare, emițând unde cerebrale similare cu cele observate în timpul unui somn profund, scrie The Independent.

 

Iulia Sandu

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate