Campanie nationala: Astmul poate fi controlat!

Campanie nationala: Astmul poate fi controlat!

Astm
Ziua Mondiala a Astmului
este un eveniment organizat anual de specialisti din foarte multe tari, in scopul cresterii nivelului de control asupra astmului.

In Romania, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizeaza in perioada 2-15 mai o campanie nationala de testare si educare a populatiei, sub mesajul: „Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!”.

„In perioada 2-13 mai, in cabinete medicale de specialitate din toata tara se vor face testari gratuite pentru depistarea astmului. De asemenea, bucurestenii isi pot masura gratuit functia pulmonara si pe 14 si 15 mai, in Parcul Tineretului. Testarea se numeste spirometrie, nu doare, nu dureaza mult, nu necesita efort, iar rezultatul ei se da pe loc” spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

„In campania de anul acesta lansam primul site de educatie medicala dedicat pacientilor cu astm bronsic din Romania. Este un site diferit de tot ce am realizat pana acum, pentru ca, pe langa informatiile despre boala, pe care le punem la dispozitia pacientului, ii oferim si posibilitatea de a se autoevalua, de a afla singur cat de bine ii merge cu tratamentul pe care il urmeaza sau, altfel spus, cat de bine este controlat astmul lui. Si, cel mai important, printr-o aplicatie simpla, ii oferim oricarui pacient interesat sa mearga pentru o consultatie la un medic pneumolog, posibilitatea sa localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie si sa intre in legatura cu medicul respectiv. Legat de campania de testare, ii sfatuiesc pe toti cei interesati sa intre pe www.invingeastmul.ro pentru a afla centrele medicale unde se fac testarile, dar si informatii utile despre controlul bolii”, continua Prof. Dr. Florin Mihaltan.

 

Controlul astmului este deopotriva o necesitate si un obiectiv realizabil. O persoana cu astm controlat este o persoana care:
•Prezinta simptome minime (sau chiar niciun simptom).
•Nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor.
•Nu foloseste deloc (sau foloseste foarte rar) medicatia de salvare.
•Poate sa faca efort fizic ca si o persoana obisnuita, fara limitari ale activitatilor fizice.
•Are functia pulmonara normala (sau aproape normala) (masurata prin probe specifice).
•Nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).

Unul din indicatorii cei mai importanti ai lipsei de control a astmului este spitalizarea. Spitalizarile din cauza astmului sunt o povara economica si sociala grea si arata ca tratamentul astmului a esuat si are nevoie de imbunatatiri. La nivel international, obiectivul este reducerea spitalizarilor din cauza astmului cu 50% pana in 2015.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri