Calendar fiscal 2007

Calendar fiscal 2007
Uncategorized

Ce, cand, cum, cat si unde ne platim darile catre stat, afli din randurile urmatoare…

Asa cum spuneam intr-un numar anterior al revistei noastre, fiecare an vine cu un Cod Fiscal nou. Prin intermediul lui aflam ce taxe se introduc, care se modifica, ce impozite avem de platit etc.; cu alte cuvinte, care ne sunt obligatiile fiscale in anul respectiv.

Codul Fiscal poate fi modificat sau completat prin aprobarea unor ordonante de urgenta, care cuprind noi reglementari fiscale. Acest lucru s-a intamplat si la sfarsitul anului trecut. Conform unei declaratii a Ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, Codul Fiscal si actele normative pe care acesta le influenteaza urmau a fi republicate in luna martie 2007, in vederea introducerii prevederilor din Ordonanta de Urgenta nr. 110 din 21 decembrie 2006. "Acest lucru", declara dumnealui, "va insemna si modificarea normelor de procedura fiscala."

Obligatia fiscala
Aceasta este data de:
– obligatia de a declara bunurile si veniturile impozabile sau impozitele si taxele;
– obligatia de a calcula si inregistra in contabilitate, taxele si impozitele;
– obligatia de a plati taxele si impozitele la termenele stabilite;
– obligatia de a achita penalizari pentru plata cu intarziere a taxelor si impozitelor.

Platitorul obligatiei fiscale este debitorul sau persoana care, in numele debitorului, are obligatia de a plati sau de a retine si plati impozite, taxe, amenzi ori alte sume datorate bugetului de stat sau bugetelor locale.

Vechimea obligatiilor fiscale este data de vechimea taxelor, impozitelor si contributiilor.

Daca datorezi mai multe tipuri de impozite si taxe, iar sumele platite nu sunt suficiente pentru a "stinge" toate datoriile, se va trece mai intai la retinerea obligatiei fiscale din luna curenta, apoi a celor principale si a celor accesorii, in ordinea vechimii.

Organul fiscal are obligatia sa te instiinteze in legatura cu modul in care se efectueaza stingerea obligatiilor tale fiscale.

Sustragerea contribuabililor de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate statului se numeste evaziune fiscala si se pedepseste cu amenzi ori inchisoare.

Modificari si completari fiscale pentru persoane fizice
Potrivit ordonantei, impozitul pe tranzactiile imobiliare va fi calculat si incasat de catre notarul la care tu inchei tranzactia. Acest lucru se va intampla inainte de autentificarea actelor.

Daca este vorba despre o hotarare judecatoreasca, acest impozit se va calcula si incasa direct de catre organul fiscal competent.

In cazul in care vrei sa treci un imobil pe numele tau (indiferent daca este cumparat sau mostenit), trebuie sa ai in vedere faptul ca birourile de carte funciara vor verifica mai intai achitarea acestui impozit si apoi iti vor aproba inscrierea imobilului.

La vanzarea unui teren sau imobil (dupa o perioada mai mare de trei ani de la data dobandirii), vei plati un impozit de 2% pentru o valoare maxima de 200.000 de lei, respectiv 4.000 lei, plus 2% din valoarea care depaseste 200.000 de lei. Daca vei vinde un teren sau imobil inainte de trei ani de la dobandire, impozitul va fi de 3% pana la valoarea de 200.000 si de 6.000 lei, plus 3% pentru o valoare mai mare de 200.000 de lei.

Daca detii o proprietate, pe care o dai cu chirie, vei avea de platit un impozit de 16% din profitul obtinut. Din 2007, vei plati amenzile contraventionale la Directiile de Taxe si Impozite din raza ta de domiciliu.

Asa cum stii, taxele si impozitele sunt percepute dupa un calendar impus de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (A.N.A.F.). Toate persoanele fizice si juridice trebuie sa respecte acest calendar si, mai ales, trebuie sa depuna documentele fiscale ori sa efectueze platile privind impozitele si taxele la administratiile fiscale din sectorul in care locuiesc.

Iti reamintim ca, incepand cu acest an, impozitele pe locuinte, terenuri si masini se platesc in doua transe egale: prima pana la 31 martie, iar a a doua pana la 30 septembrie. Daca vei plati integral aceste impozite pana la 31 martie, vei beneficia de o reducere de 10%.

In 2007, cota contributiei de asigurari sociale pentru angajat este de 9,5%, indiferent de conditiile de munca. Contributia individuala la fondul de somaj este de 1%.

Impozabil sau neimpozabil?
Faci parte din categoria persoanelor impozabile daca desfasori o activitate economica de orice natura (activitatile producatorilor, comerciantilor si prestatorilor de servicii, activitatile agricole si cele care tin de profesiile libere). Institutiile publice sunt persoane impozabile pentru urmatoarele activitati:
– telecomunicatii;
– furnizare de apa, gaze, energie electrica si termica;
– transport de bunuri si persoane;
– servicii prestate in porturi si aeroporturi;
– activitatile targurilor si expozitiilor;
– livrare de bunuri noi, produse spre vanzare;
– activitatea magazinelor pentru personal;
– operatiunile posturilor publice de radio si televiziune.

Depunerea declaratiilor pentru venituri realizate pentru fiecare categorie si sursa de venit. In 2007, depunerea declaratiilor fiscale si eliberarea cazierului fiscal se pot face direct prin internet (www.anaf.mfinante.ro.).

Daca in 2006 ai realizat venituri din activitati independente (comerciale, profesii liberale, din proprietate intelectuala, din transferul titlurilor de valoare) ori din activitati agricole, completeaza si depune FORMULARUL 200 pana la 15 mai a.c.

In cazul in care ai venituri din strainatate, depune FORMULARUL 201, iar daca ai avut venituri din strainatate a caror impunere este finala in Romania, vei depune FORMULARUL 206. Data depunerii este 15 mai 2007.

Daca faci parte din categoria celor care au realizat doar venituri din salarii, nu trebuie sa mergi la Administratia Financiara – angajatorul a avut obligatia sa trimita fisa ta la unitatea fiscala pana pe 28 februarie 2007. Exista exceptii in cazul in care vrei sa ajuti o organizatie nonprofit. Prin completarea FORMULARULUI 230, vei aproba virarea procentului de 2% din impozitul tau anual in contul organizatiei respective. Esti una dintre castigatoarele la Loto ori a unui premiu (in bani sau in natura) in cursul anului 2006? Daca da, va trebui sa declari acest lucru si vei avea de platit impozit pe venit pana pe 30 iunie 2007 (FORMULARUL 205).

Tot pana pe 30 iunie va trebui sa platesti si impozitele pentru veniturile obtinute din dividende si dobanzi. Vei depune declaratie de venit si daca faci parte dintre cei ce obtin venituri din expertiza contabila si tehnica, din transferul titlurilor de valoare ori din vanzarea de valuta la termen.

Notarii publici trebuie sa vireze pana la 25 ale lunii urmatoare impozitele pentru tranzactiile imobiliare.

In cazul in care nu depui declaratia fiscala (daca faci parte dintre cei amintiti mai sus), ti se impun din oficiu sumele datorate catre stat, lucru care se va intampla dupa 15 zile de cand ai fost instiintata ca ai depasit termenul limita de depunere.

Conform noilor reglementari ale Codului Fiscal, la venituri neimpozabile intra: ajutoarele si indemnizatiile acordate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat (indemnizatia pentru cresterea copilului, stimulentul pentru sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, ajutorul pentru sotul supravietuitor, sumele primite pentru pagube provocate de calamitati naturale etc. Fac exceptie indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Vestea buna este ca si in 2007 poti descarca declaratia de venit de pe internet (vezi www.mfinante.ro).

Important
Iata cateva adrese unde vei gasi si alte informatii despre obligatiile tale fiscale in anul 2007:
– www.impozitelocale1.ro: site-ul Directiei de Impozite si Taxe Locale Bucuresti, sector 1;
– www.ditl4.ro: site-ul Directiei de Impozite si Taxe Locale Bucuresti, sector 4;
– www.mmssf.ro: site-ul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei;
– www.bv.finantepublice.ro: Directia Generala a Finantelor Publice Brasov;
– www.finantecluj.ro: Directia Finantelor Publice a Judetului Cluj.

Modificari si completari fiscale pentru firme
Daca in cursul unui an fiscal, o microintreprindere a realizat venituri mai mari de 100.000 euro sau daca ponderea veniturilor din consultanta si management depaseste 50%, firma isi va pierde statutul de microintreprindere. Asta inseamna ca ea va plati un impozit pe profit de 16%, in loc de 2%, cat ar plati ca microintreprindere.

O alta conditie pentru ca firma ta sa platesca doar 2% impozit pe profit este ca numarul maxim de angajati sa fie de noua.

Agentii economici nu vor mai fi obligati sa intocmeasca facturi fiscale. Va fi de ajuns sa aiba un program pe calculator care sa tina eviden-ta fiscala. Facturile fiscale care au fost deja tiparite si inseriate se vor folosi in continuare, pana la epuizarea stocului existent. In plus, pe documentele fiscale, in dreptul codului unic de inregistrare, va aparea indicativul RO, in loc de R. Aceasta modificare se poate face fie de mana, fie prin aplicarea unei stampile.

Din ianuarie 2007, va exista un registru de evidenta electronica a salariatilor.

Tichetele primite cadou de catre angajati se vor impozita, in timp ce tichetele pentru cresa vor fi, in continuare, neimpozabile.

Angajatorul tau va avea obligatia sa te informeze nu numai despre conditiile de munca, ci si despre situatia economica si financiara a firmei in care muncesti (cu exceptia informatiilor care, prin divulgare, ar prejudicia activitatea firmei).

Indemnizatia de incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator, din prima si pana in a cincea zi de munca.

Functionarea unei firme fara autorizatie de mediu este interzisa pentru activitatile care fac obiectul procedurii de autorizare privind protectia mediului.

Cotele de contributie de asigurari sociale pentru angajator sunt:
– pentru conditii normale de munca: 29%;
– pentru conditii deosebite de munca: 34%;
– pentru conditii speciale de munca: 39%.

Contributia angajatorului la fondul de somaj este de 2%.

Text: Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din