Calendar fiscal 2007

Uncategorized

Ce, cand, cum, cat si unde ne platim darile catre stat, afli din randurile urmatoare…

Asa cum spuneam intr-un numar anterior al revistei noastre, fiecare an vine cu un Cod Fiscal nou. Prin intermediul lui aflam ce taxe se introduc, care se modifica, ce impozite avem de platit etc.; cu alte cuvinte, care ne sunt obligatiile fiscale in anul respectiv.

Codul Fiscal poate fi modificat sau completat prin aprobarea unor ordonante de urgenta, care cuprind noi reglementari fiscale. Acest lucru s-a intamplat si la sfarsitul anului trecut. Conform unei declaratii a Ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, Codul Fiscal si actele normative pe care acesta le influenteaza urmau a fi republicate in luna martie 2007, in vederea introducerii prevederilor din Ordonanta de Urgenta nr. 110 din 21 decembrie 2006. "Acest lucru", declara dumnealui, "va insemna si modificarea normelor de procedura fiscala."

Obligatia fiscala
Aceasta este data de:
– obligatia de a declara bunurile si veniturile impozabile sau impozitele si taxele;
– obligatia de a calcula si inregistra in contabilitate, taxele si impozitele;
– obligatia de a plati taxele si impozitele la termenele stabilite;
– obligatia de a achita penalizari pentru plata cu intarziere a taxelor si impozitelor.

Platitorul obligatiei fiscale este debitorul sau persoana care, in numele debitorului, are obligatia de a plati sau de a retine si plati impozite, taxe, amenzi ori alte sume datorate bugetului de stat sau bugetelor locale.

Vechimea obligatiilor fiscale este data de vechimea taxelor, impozitelor si contributiilor.

Daca datorezi mai multe tipuri de impozite si taxe, iar sumele platite nu sunt suficiente pentru a "stinge" toate datoriile, se va trece mai intai la retinerea obligatiei fiscale din luna curenta, apoi a celor principale si a celor accesorii, in ordinea vechimii.

Organul fiscal are obligatia sa te instiinteze in legatura cu modul in care se efectueaza stingerea obligatiilor tale fiscale.

Sustragerea contribuabililor de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate statului se numeste evaziune fiscala si se pedepseste cu amenzi ori inchisoare.

Modificari si completari fiscale pentru persoane fizice
Potrivit ordonantei, impozitul pe tranzactiile imobiliare va fi calculat si incasat de catre notarul la care tu inchei tranzactia. Acest lucru se va intampla inainte de autentificarea actelor.

Daca este vorba despre o hotarare judecatoreasca, acest impozit se va calcula si incasa direct de catre organul fiscal competent.

In cazul in care vrei sa treci un imobil pe numele tau (indiferent daca este cumparat sau mostenit), trebuie sa ai in vedere faptul ca birourile de carte funciara vor verifica mai intai achitarea acestui impozit si apoi iti vor aproba inscrierea imobilului.

La vanzarea unui teren sau imobil (dupa o perioada mai mare de trei ani de la data dobandirii), vei plati un impozit de 2% pentru o valoare maxima de 200.000 de lei, respectiv 4.000 lei, plus 2% din valoarea care depaseste 200.000 de lei. Daca vei vinde un teren sau imobil inainte de trei ani de la dobandire, impozitul va fi de 3% pana la valoarea de 200.000 si de 6.000 lei, plus 3% pentru o valoare mai mare de 200.000 de lei.

Daca detii o proprietate, pe care o dai cu chirie, vei avea de platit un impozit de 16% din profitul obtinut. Din 2007, vei plati amenzile contraventionale la Directiile de Taxe si Impozite din raza ta de domiciliu.

Asa cum stii, taxele si impozitele sunt percepute dupa un calendar impus de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (A.N.A.F.). Toate persoanele fizice si juridice trebuie sa respecte acest calendar si, mai ales, trebuie sa depuna documentele fiscale ori sa efectueze platile privind impozitele si taxele la administratiile fiscale din sectorul in care locuiesc.

Iti reamintim ca, incepand cu acest an, impozitele pe locuinte, terenuri si masini se platesc in doua transe egale: prima pana la 31 martie, iar a a doua pana la 30 septembrie. Daca vei plati integral aceste impozite pana la 31 martie, vei beneficia de o reducere de 10%.

In 2007, cota contributiei de asigurari sociale pentru angajat este de 9,5%, indiferent de conditiile de munca. Contributia individuala la fondul de somaj este de 1%.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din