Căldura extremă sau frigul ucid coronavirusul?

Noul coronavirus ne trece prin… foc și gheață. Oamenii de știință încearcă să elucideze „misterul': căldura extremă sau frigul ucid coronavirusul? Ori supraviețuiește și se răspândește indiferent că e caniculă sau ger?

Coronavirusul a dat peste cap viața întregii planete și toți suntem avizi să aflăm ce se poate face pentru ca riscul de îmbolnăvire de COVID-19 să fie redus. Experții încă încearcă să deslușească modul în care virusul supraviețuiește și se răspândește, inclusiv modul în care temperatura afectează acest proces. Cu toate acestea, există unele lucruri pe care le pot înțelege pe baza datelor actuale și a ceea ce se știe despre alte virsuri deja cunoscute.

Expunerea la soare nu va elimina coronavirusul. Este prima certitudine pe care o au cercetătorii. Temperaturile ridicate nu au niciun efect asupra virusului și nicio regiune a lumii nu prezintă un risc mai mic decât alta datorită climei sale. Potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății, cu coronavirus se pot infecta inclusiv locuitorii țărilor cu climă caldă. Exemple sunt Brazilia, India, Peru, Arabia Saudită, Ecuador, Emiratele Arabe, Indonezia, Australia, Filipine… A „picat' chiar și teoria potrivit căreia virusul ar avea o durată de viață mai scurtă în condiții de umiditate.

„Nu avem date sigure ca să putem afirma nici că virusul se inactivează la scăderea temperaturii', susțin experții Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din mai multe regiuni ale lumii. 'Și nici nu vom putea afla acest lucru până când nu vom intra în anotimpul rece și nu vom avansa cercetările. În plus, se mai ia în discuție și temperatura materialelor suprafețelor pe care el se așează. Specialiștii OMS mai spun că nu au niciun motiv să creadă că temperaturile scăzute pot ucide virusul. Justificarea este aceea că, indiferent de temperatura exterioară, cea a corpului uman rămâne constantă, în jurul a 37 de grade Celsius.

Experții mai avertizează asupra faptului că expunerea la temperaturi extreme prin diverse metode nu poate elimina virusul. Așadar este inutil să folosești uscătorul de mâini în ideea că aerul fierbinte ucide virusul sau să te expui luminii ultraviolete, cum inutil este să faci băi fierbinți sau, dimpotrivă, dușuri reci. Astfel de metode pot fi dăunătoare organismului. În ciuda faptului că sunt căutate și alte variante prin care virusul să fie distrus, cea mai eficiantă rămâne spălarea temeinică a mâinilor cu săpun. Iar în ceea ce privește prevenția, protecția căilor respiratorii (nas și gură) cu mască, distanțarea socială și izolarea sunt deocamdată singurele căi ce pot încetini răspândirea.

foto: 123rf

Citeste și:

EXCLUSIV AVANTAJE: Care este diferența dintre gripă și coronavirus la nivelul simptomelor?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate