Calculatorul, prieten sau dusman?

CopilCopiii nostri s-au nascut intr-o lume a imaginilor si tehnologiei. Ei cresc folosind calculatorul si internetul, sunt expusi la o multitudine de stimuli si mesaje. Te intrebi de ce sunt atat de atrasi de reclame, jocuri si taste?

De ce vorbesc ore in sir pe chat cu prietenii si in locul studiului in biblioteca prefera sa caute pe internet? Observi ca sunt atrasi de imagini si animatii pe care le retin foarte usor? Simti de multe ori ca nu poti tine pasul cu ritmul propriului tau copil?

Studiile au evidentiat faptul ca noile generatii de copii au o cu totul alta structura de personalitate fata de cum eram noi odata; ei sunt capabili sa proceseze informatia mai repede si sa raspunda intr-un timp mult mai scurt la stimulii din jurul lor. Si asta datorita faptului ca tehnologia moderna cu care cresc copiii nostri le stimuleaza cunoasterea pe mai multe cai (vizual, auditiv etc). Astfel, ei se adapteaza mai usor si sunt mai deschisi la nou.

Sigur ca te intrebi cum sa educi un astfel de copil. Cum sa-l faci sa invete cu placere, sa isi respecte profesorii sau sa aleaga o carte in locul unui joc pe calculator? In ceea ce priveste cerintele noii generatii si ritmul de invatare specific copiilor nostri, scoala ramane fara raspuns, iar noi ne plangem ca nu putem tine pasul.

Copiii nostri raman singuri in fata calculatorului, prea des dezinteresati de scoala si de educatie, pentru ca nu intelegem un lucru simplu: sunt diferiti de noi, cand eram copii. Metodele si instrumentele traditionale de educatie cu care eram noi obisnuiti in scoala nu sunt adecvate ritmului lor, nu ii motiveaza sa invete, pentru ca nu au nici o legatura cu stilul lor de viata. In fond, problema este metoda. Si pentru asta exista solutii.

Calculatorul a intrat deja in scoala si in educatie. Sunt profesori care folosesc materiale educationale in format electronic si care predau la clasa cu ajutorul lectiilor pe calculator, atragandu-i astfel pe copii. Lectia devine o poveste, cu personaje haioase, animatii si simulari, iar copilul invata prin descoperire.

Predarea interactiva cu ajutorul lectiilor pe calculator transmite informatia imbinand elementele atractive pentru copii: animatie, text si sunet. Spre exemplu, produsul educational "Fractii cu peripetii – Misiunea Ploaia" al Intuitext ii invata pe copii fractiile facand asocieri cu viata reala. Copiii sunt indemnati sa foloseasca notiunile de fractii invatate pentru a imparti o prajitura cu prietenii.

Ce pot sa fac eu ca parinte?
Primul lucru pe care il poti face este sa-ti orientezi copilul cum sa foloseasca instrumentele care ii plac atat de mult. Trebuie sa stii ca timpul pe care il petrece in fata calculatorului si pe internet este in folosul lui, jocurile sunt educative si-i dezvolta abilitatile. Apoi, indruma-l sa foloseasca programe care imbina jocul cu invatarea, ii starnesc curiozitatea si ii stimuleaza inteligenta, astfel incat invatatul sa devina o placere.

Cu ajutorul lectiilor in format electronic copilul tau va folosi calculatorul mult mai mult pentru teme si exercitii. Personajele ii vor capta atentia si-l vor antrena intr-o poveste, ghidandu-l in parcurgerea lectiilor, astfel incat copilul sa invete singur. Lectiile in format electronic destinate invatarii acasa il ghideaza, il verifica si, daca greseste, il directioneaza automat la acea lectie care cuprinde notiunile pe care nu si le-a insusit.

Desigur, nu inseamna ca trebuie sa ne lasam zilnic copiii singuri cu calculatorul, putem pur si simplu sa ne lasam ghidati de poveste alaturi de el. Este important ca in momentul in care alegi produse educationale in format electronic pentru copilul tau, sa verifici ca acestea sa fie avizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si sa respecte programa scolara in vigoare.
 

Cum invata copilul meu folosind calculatorul?
Interactiv. Prin exemple practice si animatii. Cu un profesor virtual care ii sta alaturi si nu il lasa sa mearga mai departe pana nu si-a insusit cunostintele. Cu personaje amuzante si obiecte din mediul lui familiar. Concepute ca o poveste, lectiile pe calculator il vor atrage prin design, animatii, muzica, sunete si replicile personajelor.

La inceput, copilul invata cu ajutorul unor exemple animate din viata de zi cu zi. Apoi, profesorul virtual care il ajuta sa parcurga lectia ii prezinta conceptele. Copilul afla despre fractiile egale, spre exemplu, cu ajutorul ceasului, intelegand ca aceeasi durata de timp poate fi exprimata diferit.
Astfel, el invata de la concret la abstract, pentru ca apoi sa inteleaga cum poate folosi cunostintele in viata de zi cu zi. De pilda, asa cum se intampla in "Fractii cu peripetii", copilul este ajutat sa-si imparta calendarul zilnic cu ajutorul fractiilor. Una este sa faci trimitere la ceva abstract si cu totul altceva sa ii ceri sa imparta un pepene sau sa calculeze drumul de acasa pana la scoala.

Profesorul virtual il indruma cum sa rezolve exercitiile si-l directioneaza, in cazul in care a gresit, la partea din lectie unde se afla notiunile respective. Si pentru ca exemplele din lectii sunt legate de mediul inconjurator, copilul poate gasi in Glosarul de la finalul lectiilor o mica enciclopedie cu termeni din geografie, matematica sau stiintele naturii.

In momentul in care lectia devine o poveste cu personaje, iar acestea il atrag pe copil intr-o aventura, interesul lui creste. Cu ajutorul lor, copilul invata ce sunt prietenia si lucrul in echipa. Intrat in poveste, copilul trebuie sa-si ajute prietenii sa treaca cu bine peste dificultatile cu care se confrunta. Astfel, pentru a construi impreuna un pod peste o prapastie, ei isi vor imparti sarcinile cu ajutorul fractiilor.

Daca la clasa predarea nu poate tine cont de ritmul fiecarui elev, cu ajutorul materialelor educationale in format electronic copilul tau primeste informatiile treptat, in functie de propriul lui ritm de insusire a cunostintelor. Recapitularea de la finalul lectiilor il ajuta sa-si fixeze notiunile pe care tocmai le-a invatat. Printeaza sinteza si lipeste-o pe un perete din camera lui. O va citi involuntar si va retine informatiile fara un efort suplimentar din partea lui. Sau o puteti insera in caiet pentru a o folosi la lucrul din clasa.

Invatarea trebuie imbinata cu jocul. Unele materiale educationale in format electronic au la sfarsitul lectiilor jocuri. Astfel, in momentul in care copilul are de rezolvat teme cu diferite grade de dificultate, el stie ca daca rezolva corect si a parcurs toate lectiile, castiga puncte in jocul din final. Copilul isi poate testa cunostintele prin joc, luandu-se la intrecere cu unul dintre personajele din poveste. Jocurile educative din lectii ii vor placea copilul tau, dar te vor atrage si pe tine. Si n-ar fi rau sa parcurgi aceste lectii impreuna cu copilul tau.

Special pentru scolari
Pentru parintii care vor sa-i ajute pe copii cu ajutorul lectiilor pe calculator, specialistii INTUITEXT au lansat pe piata romaneasca mai multe DVD-uri:

  • Geografika – Romania Interactiva, aparuta in mai 2007, este un software educational care ajuta elevii sa invete geografia Romaniei cu harta interactiva.
  • Pentru elevii din clasele a VI-a si a VII-a, colectia denumita Geometrie: intre joc si nota 10!
  • Fractii cu peripetii, volumul I, Misiunea "Ploaia", produs interactiv destinat elevilor clasei a IV-a.
  • din seria Geografika, Geografia Romaniei clasa a IV-a.

     

Lacramioara Tiriblecea; foto: arhiva Edipresse; Articol realizat cu sprijinul Intuitext.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Copii