Cafeaua, licoarea diminetilor tale…

Cafeaua, licoarea diminetilor tale…

Despre cafea si cafeina s-au facut mai mult de 19.000 de studii stiintifice. Adulata de unii si condamnata de altii, cafeaua ramane una dintre cele mai controversate bauturi nealcoolice. Si totusi, in ciuda a ceea ce se crede, cafeaua chiar face bine la sanatate. Singura conditie este sa o consumi cu moderatie.

Caci, dupa cum bine se stie, orice lucru, oricat de bun ar fi, dauneaza daca este folosit in exces. Prea multa cafea impiedica absorbtia unor nutrienti vitali (fier, magneziu, zinc, potasiu, calciu si vitaminele B), poate irita mucoasa stomacului si creste tensiunea arteriala.

Efecte asupra organismului
N-ai nevoie de un doctor care sa iti spuna ca ceasca de cafea pe care o bei dimineata te revigoreaza, te ajuta sa gandesti mai clar si tine departe de tine oboseala.

Acest efect este evident si se datoreaza cafeinei, substanta care are o actiune vasoconstrictoare asupra circulatiei cerebrale. Cafeina este un stimulent puternic al sistemului nervos central si al inimii.

Ea mareste tonusul muscular, acuitatea simturilor, intensifica circulatia cerebrala si creste frecventa cardiaca. Ea este capabila, pe termen scurt, sa ne mobilizeze energiile, sa ne scoata din starea de apatie sau somnolenta.

Cafeaua actioneaza ca un fel de "bici" chimic pentru organismul obosit. Apoi, substantele amare din cafea sunt un stimulent digestiv remarcabil. Ele au efecte de stimulare a activitatii bilei, a miscarii organelor digestive (a peristaltismului), a proceselor de eliminare a toxinelor. Poate nu te-ai gandit la acest lucru, dar cafeaua este singurul aliment amar consumat in cantitati mari.

Iata de ce cafeaua ii poate ajuta pe cei cu digestie lenta, cu fiere lenesa sau cu constipatie si de ce ea este cel mai la folosit remediu dupa o noapte de chef, in care organismul este bombardat cu toxine.

Putini stiu ca licoarea cafenie previne aparitia cariilor pentru ca distruge Streptococcus mutans, bacteria implicata in aparitia cariei dentare. Studii recente arata ca, in ciuda a ceea ce se credea, o ceasca de cafea pe zi nu dauneaza nici femeilor insarcinate.

Desi poate parea ciudat, cu 2-4 cafele pe zi poti scadea riscul aparitiei unor maladii grave. Cum? O ceasca de cafea contine o cantitate de 4 ori mai mare de antioxidanti decat una de ceai verde. Antioxidantii sunt armele cele mai puternice in lupta impotriva bolilor de inima si a cancerului.

Capuccino, ness sau cafea “neagra”?
In general cafeaua este considerata mai “sanatoasa” decat preparatele derivate din ea, care contin cafeina, cum este nessul.

Capuccino este un caz aparte. Cand a aparut cafeaua – "bautura neagra, cu gust de funingine" – multi nu o tolerau, asa incat au inceput sa o “modifice” cu dulciuri, cu lapte, smantana sau frisca. Acum vreo 150 de ani, niste calugari din Ordinul Capucinilor din Italia au avut ideea sa puna mai putina cafea si sa adauge arome si mirodenii, impreuna cu lapte si miere. Bautura obtinuta a fost considerata stimulanta, mult mai gustoasa si suportabila, a placut foarte mult, mai ales femeilor, si a fost apoi raspandita in toata lumea. 

“Specialitati” aromate de cafea
Mai exista apoi, o serie de plante aromatice, folosite intens in Orient care potenteaza calitatile stimulatoare ale cafelei, ii imbogatesc aroma si ii reduc din toxicitate.

Cea mai celebra dintre acestea este cardamonul, numit si "samanta dragostei". Semintele ei foarte aromate sunt deopotriva un stimulent nervos si un antitoxic. Stimularea produsa de cardamon este insa diferita de cea a cafelei, caci ea nu este data de o singura substanta (cafeina) ci de un ulei volatil cu foarte multe componente, fiind mult mai nuantat ca actiune.

Bautorii de cafea arabeasca, care este in mod traditional aromatizata cu cardamon, au observat o crestere a potentei si a dorintei, pe care nu si-o puteau explica. Cafeaua cu cardamon este foarte placuta la gust si "cucereste" de la primele degustari. Doza de cardamon adaugata este de 2-5 bobite pentru o cescuta de cafea, iar cu timpul numarul de bobite creste pana la 7-10.

 

 

Text de Adrian Ciltan; Foto: Shutterstock.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar