Brandusa Novac: O poveste cu “va urma”

Uncategorized
Brandusa Novac: O poveste cu “va urma”

Este nu doar directoarea Circului de Stat, ci si o mare scriitoare de "povesti". Basmele ei prind viata in arena circului, spre incantarea spectatorilor mai mici si mai mari si entuziasmul juriilor internationale.

Dupa anticamera obligatorie de aproape o ora, in care secretara ne-a indulcit cu cafele si soapte conspirative – "Stiti, (se) negociaza un contract…" -, am ajuns in biroul doamnei directoare si am rasuflat usurati: Brandusa Novac este aceeasi femeie draguta si inimoasa pe care o iubeste toata lumea – presa, artisti, copii, parinti si bunici. Din 1997, cand subordonatii au privit-o cu suspiciune ("Ce cauta aici?"), iar spectatorii mari si mici refuzau sa vina la spectacole, si pana astazi, cand este un nume cunoscut si apreciat in tara si strainatate, Brandusa a reusit sa readuca magia in arena circului.

Sportiva prin formatie (a facut gimnastica ritmica de performanta si balet timp de 12 ani, apoi Academia de Educatie Fizica si Sport) si artista prin aspiratie, Brandusa Novac a acceptat provocarea. De altfel, era obisnuita de copil cu antrenamentele lungi si obositoare din cantonamente, dar si cu munca de creatie si aplauzele la scena deschisa. Studenta fiind, a facut coregrafia unei trupe de dans – Swing, alaturi de care a luat intotdeauna premiul I la festivalurile studentesti. "In facultate m-am ocupat de tot ceea ce insemna spectacol. Dupa doi ani la facultatea de tumbe, cum imi place mie sa-i zic, am invatat alti doi pe branci pentru regie de film." Regie a studiat abia in anii trecuti, la Facultatea Hyperion. Intre timp a absolvit-o pe cea de educatie fizica, a predat cursuri de manechine si fotomodele, a montat spectacole de dans, divertisment, a facut coregrafia emisiunii "Scoala vedetelor" si a unor spectacole ale Grupului Divertis, a scris scenarii, a facut design de lumini, a adus o trupa de circ pe culmile succesului.

Pe vremea aceea, Brandusa nu era inca angajata Circului, dar facea coregrafia trupei de bara Carneanu, care, astfel, a obtinut un contract de doi ani si jumatate la Las Vegas.

In 1997, cand Circul de Stat a scos la concurs postul de director, ea s-a gandit ca venise momentul sa se schimbe ceva: "Era iarna, in circ nu era caldura deloc, nu existau becuri si in tot acest ‘palat’ era doar o femeie de serviciu… Nu se mai schimbase nimic de 40 de ani!".

Faptul ca ceilalti trei concurenti erau barbati si toti mai in varsta decat ea nu a descurajat-o. Brandusa a cucerit juriul si a obtinut postul pe care il dorise. Cu angajatii Circului, lipsa banilor si regimul restrictiv de legi i-a fost mai greu… "Aveam senzatia ca intru intr-o institutie care cade, se surpa, in care nimeni nu mai credea, nici macar angajatii. Acestia veneau in continuare la serviciu pentru ca voiau sa-si pastreze vechimea si pentru ca o luna-doua pe an, cand veneau acasa (aveau contracte in strainatate), aveau o cupola sub care sa poata sa-si faca numerele." O intreb cum s-a descurcat cu toate si imi raspunde simplu: "Daca ar trebui sa o iau de la capat, nu as mai face-o!". Si imi povesteste cum s-a lovit de mentalitatile gresite, intepenite si de neincrederea oamenilor. Cum ii sabotau munca, sustinand ca nu stiu sa faca nimic si cerand instructiuni tehnice precise, cum ar fi… montarea unei prize. "La primul spectacol, nimeni nu stia sa faca nimic. Cadeau pe capete, la propriu. De fapt, marea noastra problema sta in mentalitatea noastra, care spune ca, daca suntem angajati la stat, trebuie sa stam! Venim la serviciu sa ne luam banul, dar sa nu facem nimic. Indiferent ce as fi cerut cuiva, raspunsul era invariabil: ‘Nu se poate’. Dupa un timp, i-am intrebat: ‘De ce nu intelegeti ca am venit sa fac lucruri bune?’. Mi-au raspuns ca asteapta sa ma schimb la un moment dat, ca asa au facut toti directorii de dinaintea mea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din