Dacă comanzi whisky la un bar, crezând că vei primi bourbon, poate că vei primi, dar nu este ceva garantat. Este ca și cum ai comanda pește la un restaurant și te-ai aștepta să primești de fiecare dată somon.
Există mai multe tipuri de whisky, iar bourbonul este doar unul dintre ele (cu alte cuvinte, tot bourbonul este whisky, dar nu tot whiskyul este bourbon). În timp ce toate whisky-urile sunt fabricate dintr-un amestec fermentat de cereale, bourbonul este fabricat predominant din porumb
Bourbonul este un tip de whisky și, la fel ca în cazul majorității băuturilor spirtoase, există reguli privind modul în care acesta trebuie fabricat. Bourbonul trebuie să conțină cel puțin 51% porumb (jargonul distilatorilor pentru „amestec de cereale”). Restul poate fi reprezentat de alte cereale, cum ar fi secară, grâu și/sau orz maltezat, scrie Good Housekeeping.
De asemenea, trebuie să fie învechită în butoaie noi de stejar carbonizat, potrivit Departamentului de Trezorerie Alcohol & Tobacco Tax & Trade Bureau. Când bourbonul intră în butoi, trebuie să aibă o tărie de maximum 125 de grade (62,5% alcool în volume sau ABV), apoi să fie îmbuteliat la minimum 80 de grade (40% ABV).
Deseori, producătorii vor dilua bourbonul de butoi cu apă pentru a-l face mai plăcut la gust direct din sticlă. Din fericire, nu există reguli pentru a savura bourbonul. Îl poți bea pur (fără gheață), cu gheață sau în cocktailuri clasice precum Old-Fashioned sau Manhattan.
Bourbonul are un gust diferit față de alte whisky-uri și de aceea este bine să specifici că vrei bourbon atunci când alegi o băutură. Datorită abundenței porumbului în masa de macerat, bourbonul are un profil mai dulce decât verișorii săi de whisky (cum ar fi secara, care are o aromă picantă).
Butoaiele noi de stejar folosite pentru învechire conferă bourbonului notele sale caracteristice de vanilie. Carbonizarea stejarului caramelizează acești compuși, astfel încât vei găsi adesea note de caramel, miere sau zahăr brun, mai notează sursa citată anterior.
Foto: 123RF
Iată ce poți citi în ediția de print a revistei Avantaje, aprilie 2023:
Răsfoiește revista aici