Borsec: 205 ani de traditie si prestigiu

Statiunea Borsec, apa minerala

Inca din secolul al XVIII-lea Borsecul era renumit ca statiune balneo-climaterica datorita calitatilor terapeutice ale apelor sale minerale, bolnavi din toate partile Europei mergand la Borsec pentru tratament.

Acestea au fost motivele pentru care imbutelierea apei Borsec la scara mare a devenit scopul vietii unui om. Acel om se numea Anton Zimmethausen, care pentru a-si indeplini visul, isi muta resedinta la Borsec in 1805 si incepea o ampla campanie de constructii de drumuri si a unei fabrici de sticla. O data cu el, din Austria, Boemia, Bavaria si Polonia au sosit in Borsec experti in fabricarea sticlei. Numele acestora s-au pastrat pana astazi prin urmasii lor: Schiller, Vild, Talmayer, Birman, Kamenitzky sau Eigel.

Pentru vienezul Zimmethausen, Borsecul a reprezentat mult mai mult. Construirea fabricii de imbuteliere a apei Borsec a reprezentat visul implinit al vietii sale.

In 1806, Zimmethausen si Eisner incep imbutelierea industriala a apei Borsec.

Borsec, apa minerala

Prima linie de imbuteliere a apei minerale Borsec

Borsec, apa minerala

Sticle de apa minerala Borsec – piese de colectie

Trei milioane de litri de apa minerala erau imbuteliati si transportati cu carele in Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria si Viena. Borsec a devenit industrie si a dat posibilitatea unui numar tot mai mare de oameni sa beneficieze de gustul si de calitatile curative ale apei sale minerale.

Borsec, apa minerala

Inca de la inceputurile sale industriale, Borsec a fost incununata cu titlul de „Regina a apelor minerale” de catre Imparatul Franz Josef.

Mai aproape in timp, in anul 2004, la cea mai importanta competitie de profil care are loc in Statele Unite, Borsec a primit titlul de „Cea mai buna apa minerala din lume”.

Borsec este cel mai de incredere brand in categoria apelor minerale naturale, castigand titlul Trusted Brands de sase ori consecutiv, in perioada 2006 – 2011.

Ideea de continuitate si permanenta este subliniata si de faptul ca, in 205 de ani, la Borsec s-au imbuteliat aproximativ 34 de miliarde de litri de apa!

Borsec, apa minerala

Borsec este un nume care se identifica cu apa minerala romaneasca. Numele Borsec provine, dupa unii autori, din expresia generica „borviz” (apa minerala) si  „borviz szek” (scaunul apei minerale), denumire care se da, in general, locului unde apa iese din pamant. Din prescurtarea acestor doua cuvinte, eliminandu-se cuvantul  „viz” (apa), care se subintelege, a rezultat cuvantul Borsec.

Dupa o alta versiune, Borsec provine de la denumirea apa pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru avand calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici si numele paraului principal al depresiunii, denumit paraul Vinului, iar cuvantul „szek" (scaun) reprezinta forma politico-administrativa de organizare a vechilor scaune de judecata ale populatiei autohtone.

„Daca in 1806 se imbuteliau 3 milioane de litri de apa minerala la Borsec, in 2010 am ajuns sa imbuteliem 335 milioane de litri” – a declarat Radu Lazaroiu, Managing Director Romaqua Group.

*

Romaqua Group Borsec este o companie cu capital integral autohton privat, fondata in anul 1999. Totalul investitiilor realizate pana in prezent se ridica la peste 190 mil. euro, constand, in principal, in tehnologii si echipamente de varf la nivel mondial, care sa asigure obtinerea unor produse de cea mai buna calitate. Preocuparea pentru un standard calitativ inalt a facut ca Romaqua Group sa fie prima firma romaneasca de imbuteliere care a primit certificarea ISO 9001 Sistemul de management al calitatii.

Romaqua Group Borsec are in portofoliu 11 marci:

  • apele minerale naturale Borsec;
  • apa minerala naturala Stanceni
  • apa minerala naturala oligominerala Aquatique;
  • bauturile racoritoare Giusto, Quick Cola, Lamaita si CICO;
  • cafeaua naturala Metropolitan Caffé;
  • bautura energizanta Giusto Elektrik;
  • berile Albacher si Dorfer.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri