Istoria cinematografiei de Tudor Caranfil – pe lista Celor mai bune carti de film din lume

Istoria cinematografiei de Tudor Caranfil – pe lista Celor mai bune carti de film din lume


„The Best Books on Film” este un instrument de lucru al criticii de film adresat industriei editoriale. PFA si FIPRESCI urmaresc sa impuna in colectiile de cinema ale editurilor acele carti considerate esentiale de breasla.

Este pentru prima data de la initierea conceptului (in 2008) cind un autor roman patrunde in selecta lista. Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924) este prezentata drept „o incursiune inedita in istoria cinematografului. Un studiu neconventional ce cuprinde 20 de capitole dedicate tot atitor capodopere”. Autorii brosurii mai noteaza ca Tudor Caranfil dedica un spatiu amplu lung-metrajului Independenta Romaniei din 1912.

Aceasta a treia lista a „Celor mai bune carti de film” cuprinde descrierea a 44 de carti din tari precum: Argentina, Austria, Brazilia, Columbia, Cuba, Franta, Germania, India, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Spania si Romania.

Primul volum al Istoriei cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei a aparut in 2009 in colectia „Cinema” a editurii Polirom si este la o a doua editie adnotata si adaugita. Pina in acest moment patru volume au fost deja publicate:

  • Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924)
  • Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la „Ultimul dintre oameni” la „Don Juan” (1924-1927)
  • Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la „Cintaretul de jazz” la „Luminile orasului” (1927 1931)
  • Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la „A noastra-i libertatea” la „Pe aripile vintului” (1931-1939).

Ultimul volum al Istoriei in capodopere. Virstele peliculei este programat sa apara la inceputul anului 2012.

Tudor Caranfil (n. 1931, Galati), absolvent al Facultatii de Filosofie din Bucuresti in 1957, este critic si istoric de film, realizator de emisiuni TV. In anii ’60 a initiat „Seara prietenilor filmului”, prima forma a Cinematecii romane. A mai publicat: 7 capodopere ale filmului mut (1966), F.W. Murnau (1968), Romanul unui film: „Cetateanul Kane” (1978; editia a II a, 2008), In cautarea filmului pierdut (1988), Dictionar de filme romanesti (2002; editia a II a, 2004), Dictionar universal de filme (2002; editia a II a, 2003; editia a III a, 2008), Pe aripile vintului (2003).

Polish Filmmaker Association este cea mai mare organizatie profesionala de cineasti din Polonia. Asociatia promoveaza filmul atit in interiorul granitelor, cit si in strainatate, incurajeaza tinerii regizori si finanteaza filme de debut.

FIPRESCI a fost fondata in 1930 si are sediul central in Bruxelles. Membrii Federatiei sunt asociatii nationale ale criticilor si jurnalistilor de film. Este cea mai importanta organizatie de acest gen din lume si acorda prestigioase premii la Venetia si la Cannes.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor