Cartea celor cinci cercuri

 

 

Socotita cartea de capatai a scrimei (kendo), aceasta poate fi considerata deopotriva un clasic despre artele martiale in general, intrucat abordeaza atat principiile luptei individuale cat si pe cele ale confruntarilor dintre armate.

Musashi a scris despre arta luptei cu sabia in asa fel incat invatatura sa poate fi urmata atat de un incepator cat si de un maestru in kendo, desigur la diferite niveluri.

Specialistii in strategie militara pun "Cartea celor cinci cercuri" alaturi de alte lucrari clasice in domeniu, precum Arta razboiului a lui Sun Tsu din traditia chineza sau Arthashastra a lui Chanakya din traditia indiana.

Miyamoto Musashi, cel mai vestit samurai al Japoniei, s‑a nascut in provincia Harima. La varsta de 13 ani s‑a angajat in prima sa lupta, avandu‑l ca adversar pe Arima Kihei (1596). La 21 de ani, sa purtat una dintre cele mai vestite lupte ale sale, ce a avut loc la periferia orasului Kyoto.

Adversarii sai apartineau familiei Yoshioka si el s-a luptat succesiv cu trei dintre membrii acesteia, invingandu‑i pe toti. Timp de doua decenii, cariera lui va fi putin cunoscuta.

Poate ca a hoinarit, de la rasaritul la apusul Japoniei, pentru a se perfectiona. S‑ar parea ca in tot acest rastimp el ar fi vrut sa aplice principiile luptei individuale la confruntarea dintre doua armate si sa creeze un fel de filosofie aplicabila atat la dueluri cat si la infruntarea dintre doua osti. In tot acest rastimp a participat la campanii militare si s-a duelat cu peste 60 de adversari iesind invingator de tot atatea ori.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor