Boala gingivală se previne prin igienă și se tratează la cabinet

Orice om poate dezvolta de-a lungul vieții o boală gingivală urmată sau nu de o pierdere osoasă. Cauzele sunt două: fie microbii din gură au devenit foarte virulenți, fie a scăzut capacitatea de apărare a corpului.

Boala gingivală

De ce apare boala gingivală?


Bolile gingiilor și dinților apar în urma interacțiunii a 3 elemente: microbi, factori ce țin de sănătatea pacientului și mediul din gura acestuia. Condiția obligatorie pentru apariția diferitelor afecțiuni ale gingiilor și dinților este reprezentată de prezența microbilor.

Ca urmare, prevenția se adresează controlării depozitelor de microbi din gură. Cu cât avem o cantitate mai mică de microbi și o activitate enzimatică mai redusă în gură, cu atât crește probabilitatea unei sănătăți mai bune.

Dacă nu întreținem igiena gurii, primul stadiu al afectării gingiilor poartă numele de gingivită (inflamația gingiilor). Deci trebuie să prevenim apariția gingivitei. Acest lucru depinde atât de dumneavoastră cat și de mine.

Evoluția bolii gingivale

Sub gingie se află osul; după ce gingia se inflamează și se departează de dinte, osul e expus microbilor și toxinelor din gură și începe să se distrugă. Acesta este motivul pentru care trebuie să fiți atenți la prezența plăcii alimentare (un biofilm subțire de resturi alimentare care rămâne pe dinți și care reprezintă hrană pentru microbi) și a tartrului dentar (piatra de pe dinți), precum și la aspectul gingiilor.

O gingie sănătoasă e roz pal, nu este dureroasă, nu sângerează. O ginie bolnavă, inflamată este roșie, umflată, sensibilă sau chiar dureroasă, sângerează spontan și/sau la periaj.

Dintele bolnav de mult timp poate afecta gingia din jurul lui și osul în care e implantat, distrugându-l treptat.

Gingivita și parodontita marginală

Care-i boala gingivală misterioasă care va face să sângereze gingiile, care le face să fie roșii, umflate și dureroase (uneori)? Numele ei e gingivita și reprezintă o inflamare a gingiei. Netratată, gingivita evoluează spre o altă chestie nemaipomenită numită parodontita marginală.

Gingivita afectează doar gingia. Parodontita afectează și osul de sub gingie, adică îl distruge. Gingivita evoluează spre parodontită dacă microbii din gură devin foarte mulți sau dacă imunitatea dumneavoastră locală nu mai face fata situației.

De ce se înmulțesc microbii peste masură? Fiindcă dumneavoastră, nefacând igiena cum trebuie, le-ați creat condiții de dezvoltare.

Adică dacă e mâncare pe dinți și printre ei, mâncarea asta fermentează, ph-ul gurii scade (adică crește aciditatea) și microbii se înmulțesc grozav fiindcă aciditatea mare le place și fiindcă au ce să mănânce.

Ca urmare, revenirea dumneavoastră la o igienă corespunzatoare e esențială… dacă vreți să aveți dinții și gingiile sănătoase.

Consultația pentru boala gingivală

Primul lucru pe care îl facem e o consultație al cărui scop este:

  • stabilirea unui diagnostic;
  • stabilirea tipului de tratament de care aveți nevoie.

Consultația constă în:

  • examen clinic (adică mă uit în gura dumneavoastră să văd ce și cum);
  • sondaj (am un instrument special cu care pot măsura în ce stare se află gingiile);
  • radiografii (pe radiografii pot vedea care e starea osului de sub gingii).

După consultație, se face tratamentul. În afara acestuia veți primi și alte explicații.

Gabriel Craciun Autor: Dr. Gabriel Crăciun,
medic stomatolog
http://craciunstomatologie.ro/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate