Boala care nu doare dar te lasă fără vedere

orb

Din păcate, nu e o glumă nepotrivită. Orbirea bruscă nu reprezintă doar o secvenṭă dintr-un film lacrimogen. E o realitate de care uneori ne putem lovi fără să ştim. Pentru persoanele care nu au făcut niciodată un examen oftalmologic complet riscul este şi mai mare. Descoperită la timp, această afecṭiune poate fi tratată cu succes. Boala care nu doare dar te lasă fără vedere într-un timp foarte scurt se numeşte glaucom. Sunt puṭine informaṭii referitoare la cauze, simptome, tratament, de aceea persoanele cu glaucom ajung să descopere că suferă de această boală abia cȃnd sesizează că nu mai văd bine. Din păcate, acesta este stadiul final.

 Boala care nu doare dar te lasă fără vedere

Glaucomul reprezintă o afecṭiune serioasă manifestată prin presiune intraoculară crescută care duce la orbire prin degradarea nervului optic. Tensiunea oculară poate fi măsurată de medicul oftalmolog, în cabinet, cu aparatură specifică. Glaucomul nu doare, nu dă niciun fel de senzaṭie neplăcută la ochi. Este descoperit, ȋn general, la un control de rutină când se măsoară presiunea oculară şi medicul studiază fundul de ochi pentru a vedea dacă există modificări specifice.

Glaucomul poate fi moştenit pe linie genetică, dar poate să apară şi la persoane care nu au avut ȋn familie această boală. Tensiunea intraoculară poate fi ṭinută sub control cu ajutorul tratamentului, însă factorii care duc la deteriorarea nervului optic sunt mulṭi, dintre care cel mai important este stresul.

Pentru a putea pune diagnosticul de glaucom, medicul oftalmolog va recomanda o serie de investigaṭii: câmp vizual, tomograf de nerv optic, pahimetrie. Dacă se confirmă, pacientul va fi chemat la controale frecvente, la trei luni sau chiar lunar, pentru a se măsura tensiunea intraoculară şi a se monitoriza efectul tratamentului. Anual se vor repeta toate investigaṭiile pentru a se urmări îndeaproape evoluṭia bolii. Celulele pierdute nu se mai pot regenera, de aceea boala nu este vindecabilă. Cel mult poate fi menṭinută la stadiul la care a fost descoperită, dacă răspunde eficient la tratament.

Unele medicamente, precum cortizonul, pot duce la afectarea nervului optic şi pot chiar să declanşeze glaucomul. Există două tipuri de glaucom:

* Glaucom cu unghi ȋnchis – ȋn acest caz orbirea se poate produce brusc, ȋn urma unui atac de glaucom. Se poate manifesta cu dureri de cap, vărsături. Dacă nu se intervine urgent (chirurgical), ȋn maxim 24 de ore se poate ajunge la orbire definitivă.

* Glaucom cu unghi deschis – orbirea se produce treptat, prin degradarea nervului optic.

             În ambele situaṭii, glaucomul poate apărea la ambii ochi. Ca în orice boală, este foarte importantă prevenṭia atunci cȃnd când ne gândim la glaucom. Un control de rutină este indicat tuturor, dar mai ales acelor persoane care au în familie cazuri de glaucom.      

Foto: Shutterstock

Citește și:

Azi nu ești în apele tale'? Iată ce trebuie să faci:

Cum prevenim răceala și gripa cu metode naturiste

Colonul iritabil îţi afectează viaţa? Iată la cine trebuie să apelezi    

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate