Beneficiile laptisorului de matca

produse apicole

Ce este laptisorul de matca?

Laptisorul de matca este un preparat natural, produs de albinele lucratoare, cu care acestea hranesc matca (regina) pe toata durata vietii ei. Este un complex de substante cu o valoare biologica atat de ridicata, incat determina deosebiri esentiale intre matca si albinele lucratoare: nu numai ca matca este mult mai mare, dar viata ei este incomparabil mai lunga. Daca viata unei albine lucratoare se rezuma la cateva luni, matca traieste frecvent 4 ani. In literatura de specialitate se spune ca nu exista o alta substanta cunoscuta cu astfel de efecte asupra longevitatii si dezvoltarii.

Compozitia chimica a laptisorului de matca

Componentele majore ale laptisorului de matca sunt: protidele, lipidele, glucidele si substantele minerale. In afara acestora, laptisorul de matca are in compozitie numeroase principii active. Laptisorul de matca contine numeroase vitamine din complexul B si cantitati de vitamina C dar si 18 aminoacizi si substante de tip hormonal, precum si o substanta antibiotica.

De asemenea, laptisorul de matca contine oligoelemente precum: potasiu, fosfor, fier, calciu, siliviu, enzime si coenzime, factorul vital R si gamaglobulina si hormoni precum estrogen, progesteron si testosteron. Toate aceste substante, dau o valoare foarte mare laptisorului de matca pentru proprietatile sale biostimulatoare.

Ce face laptisorul de matca?

Laptisorul de matca, produs de albinele doici pentru hrana larvelor, determina cresterea si dezvoltarea diferentiata a albinelor care compun colonia, un aliment bogat si folositor, nu doar pentru albine. Se foloseste ca aliment timp de 3 zile pentru toate larvele tinere in procesul lor de maturizare iar pentru larvele de matca este alimentul specific pe timpul existentei lor.

In perioada in care larvele de albine lucratoare consuma laptisor de matca, dezvoltarea lor are cea mai mare, crescand de aproape 250 de ori. Laptisorul de matca, consumat in scop terapeutic, se raspandeste in anul 1922 recomandat de R. Chauvin, profesor la Universitatea din Sorbona. De atunci, s-au intreprins cercetari in terapeutica umana. Rezultatele studiilor au fost ca laptisorul de matca are atat efecte tonice cat si curative ale organismului uman.

Efecte anti-aging

In profilul geriatric, laptisorul de matca a fost intrebuintat in tratamentul hipertensiunii arteriale, in spasme ale arterelor coronare, in endarterite obliterante si in afectiuni ale pielii.
Laptisorul de matca are efecte impotriva imbatranirii atat in tratamentul intern cat si extern prin elementele continute, greu de procurat din alte surse naturale. Spre exemplu, acidul pantetonic (vitamina B5), se gaseste in stare naturala in laptisorul de matca, fiind mult mai eficient si mai usor de asimilat.

Laptisorul de matca actioneaza prin blocarea imbatranirii celulare, cu beneficii majore in tratamentul artitrelor, anginelor pectorale si al multor boli ale inimii. Aproape incredibil pentru unii, laptisorul de matca are efecte si impotriva albirii parului, insa aceste efecte s-au observat pana acum la consumatorii de laptisor de matca, fara a fi dovedita universalitatea afirmatiei.

Revenirea dupa cancer

Studii intreprinse in randul apicultorilor au aratat ca acestia au o speranta de viata mult mai mare decat restul populatiei. Spre exemplu, rata de aparitie a cancerului este cu 20% mai mica in randul apicultorilor. Laptisorul de matca a avut rezultate si in tonifierea organismului dupa chimioterapie, refacand celulele bune ce sunt distruse de terapie. Astfel, in oncologie, laptisorul de matca ajuta la reintinerirea si tonifierea tesuturilor afectate de chimioterapie.

Tratamentul infertilitatii

Datorita hormonilor prezenti in compozitia sa, laptisorul de matca este un bun adjuvant in tratamentul impotriva infertilitatii, impotriva impotentei masculine cat si in cresterea libidoului. Studiile au aratat ca laptisorul ajuta la tratamente impotriva chisturilor ovariene, sanilor durerosi etc.

Hormonii care se gasesc in compozitia laptisorului de matca sunt hormoni naturali, spre deosebire de cei din medicamente (obtinuti prin sinteza chimica), mult mai usor asimilabili de catre organismul uman. Laptisorul de matca amelioreaza si efectele negative ale menopauzei, fiind un tonic pentru glandele hormonale feminine.

Imbunatatirea vederii

Ch. Kalman povesteste intr-o conferinta despre doua cazuri de barbati cu varste de 35 ani si 45 de ani care isi pierdusera partial vederea, iar in urma consumului de laptisor de matca starea lor s-a imbunatatit. Desi incepusera sa-l consume ca tonifiant general, barbatii au observat ca starea lor se imbunatateste si au continuat tratamentul cu laptisor de matca, rezultatul fiind recapatarea totala a vederii, conform spuselor barbatilor.

Sursa informatii: Complexului Apicol „Veceslav Harnaj”

Complexul Apicol „Veceslav Harnaj” cunoscut pana in 1997 sub numele de Combinatul Apicol Baneasa a incorporat beneficiile laptisorului de matca intr-o serie de produse, atat cosmetice cat si energovitalizante. Apidermin, a fost prima gama de cosmetice din lume care a cuprins beneficiile laptisorului de matca in gama apicosmeticelor.

Foto: Honey.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Tratamente naturiste