Beneficiile consumului de lactate

Beneficiile consumului de lactate

laptePrevenirea osteoporozei
Laptele prezinta avantajul unui continut ridicat de calciu (o cana cu lapte asigura o treime din doza zilnica recomandata de calciu). Calciul este cel mai bine cunoscut pentru rolul sau de a mentine puterea si densitatea oaselor. Calciul este un mineral cu importanta fundamentala in metabolismul oaselor.

Calciul este adus prin dieta, prin suplimente naturale, este absorbit in prezenta unor vitamine si minerale, in principal vitamina D, vitamina A si magneziu, si ca sa fie retinut in organism are nevoie de un nivel adecvat de vitamina K si vitamina B6. In procesul de mineralizare a oaselor, calciul si fosforul conlucreaza pentru a forma fosfatul de calciu. Fosfatul de calciu este o componenta majora a complexului de minerale care ajuta la mentinerea sanatatii structurii osoase.

Laptele prezinta un raport echilibrat, apropiat de cel existent in oase, intre calciu si fosfor (Ca/P=1,4). Calciul joaca, de asemenea, un rol important in multe activitati fiziologice care nu au legatura cu oasele inclusiv coagularea sangelui, contractia musculara, reglementarea activitatii enzimelor, etc.

Deoarece aceste activitati fiziologice sunt esentiale pentru viata, organismul utilizeaza sisteme complexe de reglementare si control strict a cantitatatii de calciu in sange. Ca urmare, atunci cand aportul dietetic de calciu este suficient pentru a mentine nivelurile sanguine normale, corpul nu va utiliza depozitele de calciu din oase pentru a mentine normale concentratiile din sange si astfel, oasele se mentin dense si se evita osteoporoza.

Profilaxia obezitatii
Din studiile efectuate de catre Comitetul International Anti-Obezitate (International Obesity Task Force) pe un numar semnificativ de pacienti obezi, s-a observat ca aportul de lapte ajuta la scaderea greutatatii corporale. O crestere a dozei zilnice recomandate de calciu (DZR) de 300 mg a fost asociata cu pierderea unui kg de grasime corporala la copii si 2,5 – 3 kg la persoanele adulte. Aceste date sugereaza ca daca se vor consuma 400 ml de lapte degresat pe zi se reduce riscul de obezitate cu pana la 70%.

In procesele de pierdere in greutate, in special in jurul taliei, s-a demonstrat ca un consum ridicat de alimente bogate in calciu, mai ales cele degresate, lapte, iaurt, lapte batut favorizeaza semnificativ slabirea. Pentru confirmarea acestei teorii cercetatorii de la Institului de Cercetare a Obezitatii, din SUA, au realizat un studiu pe 41 de persoane obeze. Acestea au fost impartite in 3 grupuri si li s-a administrat cate o dieta speciala, cu acelasi numar de calorii, astfel incat sa se poata pierde 1 kg pe saptamana timp de 24 de saptamani.

Primul grup a primit o dieta scazuta in calciu (430 mg/zi). Cel de-al doilea grup a avut aceeasi dieta, dar cu un supliment de calciu, pentru a atinge 1200 mg/zi. Iar grupul trei a consumat o dieta bogata in lactate, astfel incat necesarul zilnic de calciu sa se mentina la 1100 mg/zi. La sfarsitul perioadei de studiu, persoanele din primul grup au pierdut aproape 15 kg. Persoanele ce au consumat un supliment de calciu au slabit 19 kg, iar persoanele care au avut o dieta bogata in lactate au pierdut 24 kg. Grasimea din jurul taliei, in raport cu grasimea totala pierduta de fiecare persoana, a fost de 19% pentru primul grup, 50% pentru cel de-al doilea si 60% pentru al treilea grup, care a sintetizat calciul din alimentele lactate consumate.

 

Medicii americani au gasit si explicatia acestui fenomen: totul depinde de functionarea glandei tiroide. Prima functie a hormonului paratiroidian, la femei, este de a mentine nivelul normal de calciu in organism. Atunci cand nivelul de calciu scade prea mult, acest hormon este secretat pentru a instrui celulele osoase sa elibereze calciul in sistemul vascular. Nivelul crescut de hormon paratiroidian din sange este asociat direct cu o slaba oxidare a grasimilor din organism. Deci o dieta bogata in calciu accelereaza arderea grasimilor.
 

lapteStimularea sistemului imunitar
Alimentatia, somnul suficient si miscarea fizica regulata pot ajuta sistemul de aparare al organismului sa se revigoareze si sa fie cat mai alert. Alimentatia trebuie sa se bazeze pe un aport suficient de substante active cum sunt probioticele. Aceste substante alimentare se gasesc in produsele lactate. Probioticele sunt culturi vii de bacterii care traiesc in tractul nostru digestiv in deplina armonie cu restul organismului.

In ultimii 10 ani, aceste bacterii care nu produc nici o boala, au fost studiate cu mare atentie pentru a li se pune in evidenta rolul pe care-l joaca in reglarea imunitara (stimuleaza producerea de imunoglobuline), absorbtia nutrientilor sau tratamentul diareei la copii si adulti.

Studiile clinice au demonstrat in mod repetat ca, pe langa efectul profilactic, aportul zilnic de probiotice ajuta la ameliorarea a numeroase afectiuni: incidenta si severitatea a numeroase forme de diaree, simptomele infectiilor vaginale, imbunatatesc toleranta la lactoza, previn si trateaza constipatia si simptomele sindromului de colon iritabil, au efect imunomodulator in tratametul alergiilor, astmului si al eczemei, reduc nivelul colesterolului sanguin, miscoreaza efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice.

 

Frumusete
Se spune ca nu exista ingredient miraculos care sa concureze cu efectele benefice pe care le are laptele asupra pielii. Lactoza si acidul lactic ofera toata hidratarea de care epiderma are nevoie; vitaminele A si E mentin tenul neted si il ajuta intr-un timp foarte scurt sa-si recapete supletea, iar enzimele sunt esentiale in procesul de reinnoire a celulelor.

E suficient sa facem inventarul produselor lactate ca sa intelegem de ce sunt importante pentru frumusetea noastra.

  • laptele integral inlatura “oboseala” tenului supraexpus la soare si hraneste pielea uscata;
  • laptele nedegresat hidrateaza si mentine elasticitatea;
  • iaurtul regenereaza, calmeaza iritatiile si arsurile;
  • branza de vaci aprovizioneaza pielea cu grasimi;
  • smantana este furnizorul perfect de grasimi, care ajuta la prevenirea ridurilor; laptele batut impiedica uscarea pielii;
  • sana improspateaza si inlatura impuritatile;
  • zerul este eficient in cazul unor boli precum neurodermita sau psoriazisul.

Cleopatra isi mentinea frumusetea si tonusul pielii datorita bailor in lapte de magarita in care turna miere. Laptele de magarita are o compozitie asemanatoare cu cea a laptelui uman, este regenerant, hraneste pielea si ii da elasticitate.

Nutritie si calitate
Laptele este inteles ca bautura primordiala si prima hrana in care toate celelalte exista in stare potentiala. Este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului.

Laptele este denumit si „Sangele Alb” prin valoarea sa hranitoare. Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate.

Pentru cosumator valoarea unui produs lactat se refera atat la proprietatile nutritive cat si calitatea si siguranta in care acesta a fost produs.
 

Comoara nutritiva din paharul cu lapte
Laptele contine circa 87,5% apa, iar restul de 12,5% este substanta uscata totala. Componentii laptelui se gasesc in diferite forme: in emulsie (grasime, pigmenti si vitamine liposolubile), in dispersie coliodala (substantele proteice) si in solutie (lactoza, saruri minerale, pigmenti si vitamine hidrosolubile).

Proteinele din lapte sunt formate din cazeina (80%-85%), lactalbumina (10%-12%) si lactoglobulina (5%-8%). Ele reprezinta elementul cel mai valoros al laptelui, sunt proteine complete.
Lactoza – sau zaharul din lapte imprima gustul dulceag laptelui proaspat muls.
Laptele de vaca, baza oricarui aliment din grupa lactatelor, contine minerale: calciu, potasiu si fosfor si vitamine de tipul: vitamina A, D, B2, B3, B12.

Laptele constituie o sursa excelenta de proteine si nutrienti esentiali astfel ca un pahar cu 250 ml de lapte ne furnizeaza importante cantitati de nutrienti conform dozei zilnice recomandate din acestia:

  •  16% proteine
  •  30% Calciu
  •  11%Potasiu
  •  25% Fosfor
  •  25% Vitamina D
  •  26% Vitamina B 2
  •  10% Vitamina B3
  •  22% Vitamina B12

Laptele este un aliment ideal pentru oameni, animale dar si pentru bacterii si de aceea laptele conform vizeaza asigurarea unui standard ridicat de calitate. Calitatea laptelui ca materie prima este data de componentele fizico-chimice, de incarcatura de germeni si de numarul de celule somatice care apar din cauza igienei necorespunzatoare.

De aceea, numarul de celule somatice, precum si numarul total de germeni care se regasesc in lapte, sunt doi indicatori ce califica aceasta materie prima ca fiind conforma sau nu cu normele europene de calitate si corespunzatoare sau nu pentru procesul de productie al lactatelor.

Numarul total de germeni existenti in lapte nu trebuie sa depaseasca 100.000 de germeni/ml, iar numarul de celule somatice trebuie sa fie sub 400.000 de celule/ml.

In Romania, industria laptelui si a lactatelor nu este conform in totalitate cu acest standard. Respectarea standardelor europene este importanta deorece, fiind un produs biologic extrem de delicat, laptele poate constitui mediu de incubatie pentru salmoneloza, infectie cu E-coli, bruceloza, listerioza si multe alte boli.

Salmonella este un tip comun de bacterii gasit in lapte, oua si apa. Singura modalitate de contaminare Salmonella poate aparea in cazul in care sursa de lapte nu a fost prelucrata in mod corespunzator sau apa nu a fost purificata complet.

E. coli este o bacterie ce poate cauza infectii severe. Mai multe sute de tipuri sau specii de E. coli traiesc in mod obisnuit in tubul digestiv la oameni si animale.

Listerioza este produsa de o bacterie – Listeria monocytogenes. Raspandita la numeroase specii de animale domestice si salbatice, existenta pe sol si in apa.Ea se transmite prin hrana contaminata: lapte nepasteurizat si produse realizate din acesta, mai ales branzeturi moi.

Bruceloza este boala infectioasa cauzata de o bacterie aeroba din genul Brucella, transmisa omului de catre animale. Ea este transmisa prin bovine (Brucella abortus bovis), prin caprine (Brucella melitensis) sau prin porcine (Brucella abortus suis), pe cale cutanata (la crescatorii de animale) sau digestiva (consumul de lapte crud sau de branzeturi proaspete contaminate).

 

de Lector univ. Dr. Lygia Alexandrescu
 

Material furnizat de Tnuva
Produsele din gama Tnuva au la baza doar lapte de cea mai buna calitate, la standarde europene.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar