Beneficiile auditului în performanța financiară a unei afaceri

În orice business din România, dar și din afara țării, auditul financiar este obligatoriu prin lege. Un auditor evaluează eficacitatea sistemelor financiare din cadrul unității și face recomandări în cazul în care sunt identificate deficiențe. De asemenea, un audit financiar poate fi descris și ca o analiză a performanței unei companii, având un rol extrem de important în acest sens. În acest articol vei afla mai multe despre principalele beneficii și avantaje ale unui audit și de ce această procedură trebuie să fie realizată de un profesionist. 

De ce este important auditul și care sunt beneficiile lui? 

Un audit financiar este o investigație care contribuie la înțelegerea profundă a situațiilor financiare a unei companii. Scopul lui este de a oferi asigurări asupra conformității acestor situații prin evaluarea datelor în raport cu cadrul legislativ relevant. Efectuarea unui audit al situațiilor financiare este extrem de importantă în cadrul unei societăți, indiferent de mărimea sau de tipul acesteia. Mazars în România este un profesionist în domeniu și îți poate garanta o evaluare corectă pentru ca tu să poți atinge obiectivele de dezvoltare stabilite. Iată care sunt principalele beneficii ale auditului financiar pentru dezvoltarea unei afaceri prospere și echitabile: 

  • Investigarea și evaluarea riscurilor. Unul dintre avantajele care rezultă din auditarea situațiilor financiare este faptul că această procedură identifică riscurile de fraudă sau de sustragere a unor fonduri. 
  • Îmbunătățirea organizării administrative. Un audit financiar oferă o perspectivă mai clară asupra eficienței și eficacității proceselor din cadrul unei companii. În acest fel, se pot face îmbunătățiri la nivel organizatoric și administrativ, care au rolul de a proteja firma și de a reduce riscurile cu care aceasta s-ar putea confrunta. 
  • Îmbunătățirea imaginii și a credibilității unei companii, aceasta fiind mai bine pregătită pentru investitori, bănci sau pentru partenerii de business. Informațiile din situațiile financiare care sunt auditate vor fi de încredere și pentru autoritățile fiscale.
  • Monitorizarea proceselor operaționale interne, lucru care permite întocmirea unui plan de acțiune în cazul în care sunt depistate riscuri care pot afecta negativ compania. Un audit poate indica punctele slabe ale firmei și lucrurile care trebuie schimbate pentru o bună dezvoltare. Astfel, planificarea și bugetarea devin mai ușoare și mai precise. 

Pe lângă faptul că reprezintă o obligație legală, auditul situațiilor financiare oferă foarte multe beneficii, fie că este vorba de companii private, de stat, sau de corporații multinaționale. Un audit spune cu certitudine dacă situația financiară a unei companii este aceeași cu cea descrisă în documentele contabile, iar în cazul în care se identifică nereguli, pot fi luate măsuri corective înainte ca erorile să aibă consecințe grave. În multe situații, auditul financiar dezvăluie erori în registrele contabile, care sunt greu de identificat prin alte metode. 

Auditul reprezintă modalitatea prin care o firmă este evaluată din punct de vedere financiar, oferind o imagine a tuturor activităților desfășurate. Prin acest proces de analiză se verifică dacă înregistrările financiare sunt corecte sau dacă există practici de management financiar defectuos. 

Prin urmare, nu este doar o obligație legală, ci și o etapă importantă în evoluția unei afaceri și în dezvoltarea acesteia.

Sursa foto: pexels.com 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial