Balonarea poate ascunde boli grave

Balonare abdominală (abdomen umflat). Este o senzație neplăcută, inconfortabilă de mărire a abdomenului ca urmare a acumulării de gaze în intestine. Balonarea poate fi produsă de probleme digestive, cum ar fi malabsorbția (capacitatea intestinului subțire de a absorbi nutrienții într-un mod adecvat este afectată), intoleranța la lactoză, sindromul de colon iritabil sau constipația.

durere burta

Consumul de alimente bogate în fibre poate conduce la gaze intestinale și la balonare. Mai rar, chisturile ovariene sau alte tipuri de tumori pot conduce la balonare abdominală. Acumularea de fluid în cavitatea abdominală (ascită) poate cauza de asemenea umflarea abdomenului. Ascita are diverse cauze, printre care se numără și ciroza ficatului.

Senzația de balonare abdominală poate fi asociată cu alte simptome, printre care eructații, greață, vomă, diaree, febră sau dureri abdominale. Balonarea în sarcină este un simptom uzual, iar cauza o constituie hormonul progesteron a cărui producție este sporită, deoarece acesta asigură o gestație sănătoasă. Progesteronul determină relaxarea țesutului muscular neted din corp (inclusiv cel al tractului gastrointestinal), ceea ce conduce la încetinirea digestiei, oferindu-le nutrienților din alimente mai mul timp să ajungă în sânge și la făt. O digestie mai lentă poate conduce la balonare. În plus, uterul mărit pune presiune pe rect, putând conduce la flatulență.

Citeşte continuarea în Dicţionarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate