Avantajele şi dezavantajele implanturilor dentare

Avantajele şi dezavantajele implanturilor dentare

Fie că ai doar un dinte lipsă, fie toţi, implanturile sunt calea cea mai bună spre o înfăţişare naturală, contribuind decisiv la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Ele previn pierderea de os, permit muşcatul şi mestecatul în mod natural, îţi oferă plăcerea de a te bucura, din nou, de alimentele favorite, şi menţinin dinţii în poziţia naturală.

Mai mult decât atât, favorizează vorbitul normal, îmbunătăţesc aspectul facial şi general şi reprezintă o soluţie permanentă pentru dinţii lipsă. Pur şi simplu, te ajută să te bucuri de viaţă la maximum!

Implantologia a înregistrat o creştere exponenţială deoarece oferă posibilitatea reconstrucţiei sistemului masticator fără proteze mobile şi redă calitatea vieţii.

Ȋn acelaşi timp, este vorba şi despre o parte sensibilă a stomatologiei şi chirurgiei orale, pentru că se efectuează o intervenţie chirurgicală în zone delicate, confruntându-ne de multe ori cu situaţii anatomice nu foarte favorabile.

Pentru a face faţă tuturor acestor situaţii, este nevoie de multă experienţă.

Implantul dentar reprezintă o rădăcină dentară artificială şi este utilizat în stomatologia protetică în scopul susţinerii restaurărilor asemănătoare unui dinte sau unui grup de dinţi.

Tehnic vorbind, implantul dentar este un mic şurub (de forma rădăcinii dentare, prevăzut cu spire) confecţionat din titan medical pur (care are o biocompatibilitate perfectă cu ţesuturile din cavitatea orală), care se comportă identic cu structura rădăcinii unui dinte natural, formând o rădăcină artificială.

Pentru a îndeplini funcţia unei rădăcini dentare, implantul dentar este inserat în osul maxilar printr-o interveneţie chirurgicală scurtă, sub anestezie locală, care nu necesită internare. Implantul se integrează fără durere în os, acesta formând o bază solidă pentru stabilitatea pe termen lung şi fixarea stabilă a coroanei protetice.

Ce se întamplă, de fapt, când un dinte este pierdut?

Pierderea dinţilor este o problemă ce nu vine niciodată singură, ea atrage după sine atrofia oaselor maxilare şi migrări dentare, astfel apărând probleme nedorite ale aspectului facial.

Dinţii naturali sunt ancoraţi în oasele maxilare prin intermediul rădăcinilor. Ocluzia (muşcătura) şi masticaţia (forţele din timpul muşcăturii) produc o stimulare fizică a fiecărei structuri radiculare care stimulează la rândul său materialul osos din jur.

Pe scurt, rădăcina dintelui sănătos transferă forţele de masticaţie spre os şi îi menţine forţa şi poziţia. Când un dinte este pierdut, nu mai există forţe care să solicite osul, astfel încât acesta începe să se deterioreze, la fel ca muşchii care pierd masa şi forţa atunci când nu se mai practiceă exerciţii fizice.

Pierderea osului continua şi, în final, duce la schimbarea zâmbetului. Dinţii din ambele părţi laterale încep să se deplaseze, producând spaţii adiţionale şi un aspect neplăcut. Iar implantul dentar acţionează ca o rădăcină!

Puntea cimentată este vechea opţiune cu care se înlocuieşte un dinte. Ȋn timp ce această punte înlocuieşte cu succes coroana dintelui lipsă, ea nu înlocuieşte şi rădăcina acestuia.

Consecinţa neînlocuirii rădăcinii este apariţia pierderii de substanţă osoasă, care produce un spaţiu negru neplăcut la nivelul gingiei.

Implantul dentar este singura opţiune pentru înlocuirea unui dinte lipsă, prin înlocuirea atât a coroanei dentare, cât şi a rădăcinii. Implantul se comportă ca o rădăcină dentară naturală.

Care sunt dezavantajele?

Implanturile sunt o investiţie majoră din punct de vedere financiar şi nu fără riscuri. Pentru că se utilizează echipamente şi materiale high-end, implanturile dentare sunt o procedură costisitoare. Durează mai multe luni, e nevoie de răbdare şi trebuie respectat un anumit program. Înlocuirea unui dinte cu un implant şi adăugarea unei coroane nu sunt proceduri de o zi.

Ȋn funcţie de situaţie, este posibil ca imediat după inserare implantul să fie încărcat, iar coroana protetică să fie ataşată.

Dar, din moment ce succesul pe termen lung este prioritatea oricărui tratament cu implanturi dentare, decizia de încărcare imediată poate fi luată doar după ce medicul stomatolog a analizat cu atenţie situaţia din punct de vedere medical.

Dacă coroana protetică nu poate fi ataşată imediat, pacientul va primi o restaurare temporară estetică, ce se poartă până în momentul inserării lucrării protetice definitive.

Implantul are nevoie de timp pentru a adera în mod corespunzător la os şi pentru a crea o fuziune sănătoasă înainte de momentul aplicării coroanei.

În cele mai multe cazuri, întreg procesul durează între 3 şi 6 luni.

Pacienţii cu anumite afecţiuni medicale nu pot apela la implanturi. Fumătorii, cei care suferă de tulburări cornice, cum ar fi diabetul sau bolile de inima, sau pacienţii care au făcut radioterapie în zona capului / gâtului trebuie să fie evaluaţi cu atenţie, fiecare caz în parte necesitând o serioasă analiză individuală.

Pentru ca procedura implantului dentar să funcţioneze, trebuie să existe suficientă masă osoasă în maxilar, iar osul trebuie să fie suficient de puternic pentru a susţine implantul.

Dacă nu se întrunesc aceste condiţii, este nevoie ca masa osoasă să fie adăugată, prin intermediul unei proceduri de adiţionare osoasă (augmentare osoasă).

Pe scurt, adiţia de os reprezintă intervenţia asupra patului osos, cu scopul de a-i mări volumul, prin tehnici chirurgicale de adăugare de materiale substitutive (bio-materiale).

Adiţia de os este indicatã în urmatoarele situaţii:

• pentru mărirea ofertei osoase în cazul inserării implantelor dentare;

• pentru corectarea defectele osoase din cauze traumatice (accidente) sau ca urmare a chistectomiilor;

• după chiuretajul în câmp deschis al pungilor parodontale, cu scopul stabilizării rădăcinii dentare afectate de mobilitate.

Şi aceste grefe osoase implică cheltuieli suplimentare. În timp ce implantul dentar durează, de obicei, o viaţă întreagă şi are o rată de succes de 92% până la 98%, coroana plasată pe partea de sus a implantului dentar se poate fractura şi trebuie înlocuită în zece – cincisprezece ani.

Autor: Dr. stomatolog Octavian Făgăraş,

Doctor în ştiinţe medicale – Frankfurt, Germania, de la clinica Indent.
 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Sport si sanatate