Au trecut 46 de ani de la cutremurul din 1977. Numărul total al morților pe care Securitatea l-a ascuns ani în șir

În seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21,22 România a fost zguduită de un cutremur care a lăsat răni adânci în sufletele celor care au simțit, văzut și trăit dezastrul. Pe 4 martie 2023 se fac 46 de ani de la cutremurul din 1977. Care este numărul total al morților pe care Securitatea l-a ascuns ani în șir.

Cutremurul a început cu un vuiet nepământesc apoi mișcarea inițială s-a simțit pe verticală, destul de violentă, pentru ca mai apoi să urmeze o serie de zmucituri de orizontală. Pereții caselor din București au început ușor să cedeze iar curentul electric s-a întrerupt după câteva secunde.

Cutremurul a durat 55 de secunde timp în care Bucureștiul s-a transformat într-o imagine apocaliptică. Străzile erau pline de cărămizi și de fum, câinii lătrau, se auzeau țipete de peste tot, iar sirenele miliției sau ambulanței acopereau cu groază vacarmul general. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter iar numărul real morților și dispăruților a fost ținut mult timp secret de Securitate. Astăzi, după 45 de de ani se știe că au fost declarați oficial 1,570 de morți dintre care 1391 numai din București. În întreaga țară numărul răniților s-a ridicat la 11,300. Cutremurul din 1977 a avut epicentrul în Vrancea și a fost resimțit în Bulgaria, Rep. Moldova, Ucraina, Serbia.

Cutremurul a afectat și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.

Orașul Zimnicea, aflat în cel mai sudic punct al țării, a fost distrus aproape în totalitate.

Specialiștii spun că la un eventual cutremur, cele mai vulnerabile orașe sunt cele orientate pe axa nord-est, sud-est, care trece prin Vrancea. Aceste orașe sunt București, Focșani, Buzău, dar și Ploiești, Târgoviște, Craiova, Giurgiu, Zimnicea, Galați, Brăila, Iași, Vaslui, Bârlad. Multe clădiri vechi din aceste orașe se vor prăbuși la un cutremur de magnitudinea celui din 1977.

Al doilea mare cutremur după cel din 77 a fost în ianuarie 1990 cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, urmat de cel din august 1986 cu 7,1 grade Richter.

EXCLUSIV AVANTAJE Femei celebre care au murit la CUTREMURUL DIN 1977: Veronica Porumbacu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse