Au făcut vodcă din merele de la Cernobîl: gustul este surprinzător

Oamenii de știință din Marea Britanie și Ucraina au creat o băutură spirtoasă, căreia i-au spus “vodcă”, iar materia primă folosită au fost merele din zona afectată de la Cernobâl.

Denumirea băuturii nu lasă loc de interpretări: Atomik

ATOMIK, este o vodcă creată de cercetători pentru a sprijini comunitățile afectate de dezastrul nuclear din 1986 și este distilată din merele culese din districtul Narodychi, aflat parțial în zona de excludere abandonată după dezastru.

Cercetările arată că în multe zone din Cerobâl terenurile ar putea fi acum folosite pentru a produce culturi care sunt sigure pentru consum. După cum știe orice chimist, distilarea culturilor fermentate lasă multe elemente mai grele în produsul rezidual, astfel încât alcoolul distilat este lipsit de radioactivitate.

Deși s-a spus că zona Cernobâl- Prîpeat nu mai poate fi locuită și folosită pentru culturi agricole timp de 20.000 de ani, se pare că cercetările chimiștilor contrazic ceea ce spuneau oamenii de știință în anii 80.

Viktor Feer, directorul Distilăriei Palinochka unde este fabricată Vodca Atomik, a declarat pentru presă: „Băutura are un gust robust, dar clar, cu indicii clare de măr care amintesc de o frumoasă toamnă ucraineană'.

Producătorii insistă că băutura nu este mai radioactivă decât alte băuturi spirtoase aflate pe piață.

Prof. Jim Smith, de la Universitatea din Portsmouth, a declarat: „Credem că impactul social și economic al accidentului este acum o problemă mult mai mare decât radiațiile din zonă'.

Primul lot de 1500 de sticle pentru transportul în Marea Britanie a fost confiscat la ieșirea din distilerie și în prezent se află rămâne în mâinile procurorilor de la Kiev.

La 35 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, oamenii de știință care au lucrat la acest proiect sunt conștienți de consecințele muncii lor dar rămân dedicați sprijinirii îndelungatei recuperări a Ucrainei de la accident.

Foto: Facebook

Citeste și:

România, posibilă sursă a unei noi mutații a virusului SARS-CoV-2: „Îngrozim Organizația Mondială a Sănătății cu…'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri