Atentie sporita la curatenia in casa in timpul sarcinii!

sarcina, curatenie

Studiul efectuat de oamenii de stiinta pe un esantion de 14 000 de copii din peste 7 000 de familii a raportat o legatura stransa intre expunerea prenatala si problemele respiratorii. Astfel, copiii supusi la diferite substante sunt de doua ori mai predispusi la afectiuni respiratorii care pot degenera in astm. Doctorul pediatru Ana Culcer, Seful Sectiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal Bucuresti, comenteaza acest studiu si ne ofera cateva sfaturi despre cum ne putem proteja copiii chiar dinainte de nastere.

„Intr-adevar, produsele de curatat sunt in general destul de greu de suportat de catre copii mici si foarte mici. O parte dintre ingredientele pe care le contin pot crea reale probleme bebelusilor, incepand cu cele respiratorii si ajungand la alte afectiuni destul de serioase. Una dintre cele mai nocive substante continute de produsele de curatat este hipocloritul de sodiu care are un efect iritant atat la nivel respirator, cat si la nivel cutanat. Cei mici pot fi afectati de vapori chiar intr-o scurta perioada de expunere, de aceea este esential sa acordam o atentie sporita produselor pe care le alegem in timpul sarcinii si dupa nasterea copiilor”, explica Dr. Ana Culcer.

In cadrul studiului au fost luate in considerare o gama larga de produse folosite in cadrul gospodariei: substante de curatat, inalbitori, spray-uri, odorizante, vopsea sau var si insecticide. S-a constatat ca uzul frecvent si in cantitati ridicate a unuia sau mai multora dintre aceste produse afecteaza intr-adevar copii nenascuti, iar persistenta folosirii lor si dupa nasterea micutului creste riscul aparitiei acestor probleme respiratorii.

Pentru ca viitoarele si tinerele mamici sa stie cum sa mentina un mediu curat, lipsit de microbi, dar cu produse nedaunatoare sanatatii copiilor, Dr Ana Culcer ne ofera cateva sfaturi si reguli de curatenie a domiciliului:
1.Femeile insarcinate si mamele cu copii mici trebuie sa fie foarte atente in primul rand la ingredientele produselor pe care le folosesc. Recomand citirea cu atentie a listei de substante active si alegerea unui produs cat mai putin daunator. Produsele de curatat si dezinfectat fara hipoclorit de sodiu sunt foarte potrivite pentru ca nu provoaca iritatii sau alergii.

2.Trebuie respectate cu atentie regulile de folosire sugerate de producator si inscrise pe eticheta produselor – se poate cere limpezirea dupa spalare sau evitarea amestecului cu alte substante.

3.Este bine sa nu se foloseasca prea multe produse de curatat, spray-uri sau odorizante in acelasi timp pentru ca ele pot fi extrem de iritante nu numai pentru copii, ci si pentru adulti.

4.De asemenea, femeile insarcinate sau mamele cu copii mici trebuie sa evite expunerea lor sau a copiilor la mirosuri puternice si iritante emanate de produsele de curatat.

Dr. Ana Culcer

Ana Culcer este medic primar pediatru-neonatolog, seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti. Cu 40 de ani de experienta in domeniul pediatriei si nenumarate cursuri facute in SUA si Europa, medicul Ana Culcer este membru fondator al Organizatiei Non Guvernamentale – Asociatia Secretul Evolutiei. In cadrul acestei organizatii, doctorul Ana Culcer a realizat o serie de proiecte cu scopul de informare si educare a tinerilor mamici incepand cu promovarea Alaptarii si continuand cu cele mai importante etape ale dezvoltarii copiilor armonios pe toata durata vietii.

Asociatia Secretul Evolutiei este o Organizatie Non Guvernamentala care promoveaza cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor nostri. Prin organizarea de evenimente si intalniri cu medici specialisti, faciliteaza accesul parintilor la informatii, materiale informative, testari si recomandari ale produselor necesare zi de zi in cresterea copiilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Mama si copilul