ATENȚIE! Informații de maximă importanță pentru diabetici, în special copii

Aflată în prima linie a îngrijirii pacienților cu diabet – printre cei mai vulnerabili în fața infectării cu coronavirus – , medicul diabetolog Mihaela Vlăiculescu oferă recomandări esențiale pentru această categorie de bolnavi, și în special pentru copiii și adolescenții insulinodependenți.

Potrivit raportului ISPAD (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) privind COVID-19 la copiii cu diabet zaharat, document pus la dispoziția specialiștilor în domeniu, concluziile venite din zonele roșii arată că, pe scară largă, copiii sunt mai puțin afectați decât adulții. În niciun fel, însă, acest lucru nu diminuează necesitatea de a urma îndrumările de sănătate publică!

Aceeași precauție se aplică și tinerilor cu diabet. Orice boală face diabetul mai greu de gestionat și poate crește riscul de cetoacidoză diabetică. Având în vedere aceste precauții necesare, dr. Mihaela Vlăiculescu recomandă pacienților cu diabet să transforme această perioadă de stat în casă în favoarea lor, din două motive: îi ferește de riscul contaminării și pot profita de ea pentru că este o perioadă ideală pentru verificarea dozelor de insulină.

Este o perioadă bună pentru a face schimbări în schema de tratament

Informații de maximă importanță pentru diabetici

Dr Mihaela Vlăiculescu, medic diabetolog

Când ați mai stat acasă atâtea zile cu copiii voștri? Pentru cei care îmi cunoașteți modul de a gândi, vă amintiți cum așteptam weekendul sau vacanța ca să facem o schimbare în tipul insulinei sau în schema de tratament? Cei care purtați pompă de insulină și ați fost inițiați în clinica noastră – mai țineți minte cum am făcut-o? Cum v-am pus să stați în casă câteva zile pentru a vedea profilul exact al acțiunii insulinei și carbohidraților, fără alți factori ce pot influența glicemia, precum efortul/ variabilitatea orelor la care servim masa etc?

Vă propun un exercițiu cu beneficiu medical. ALEGEȚI PENTRU URMĂTOARELE 3-4 ZILE ORE FIXE DE MASĂ ȘI GUSTARE, PRECUM ȘI CANTITĂȚI FIXE DE CARBOHIDRAȚI PE FIECARE MASĂ PRINCIPALA (adică aceeași oră și aceeași cantitate de hidrați pentru masa de prânz trei zile la rând, apoi faceți același lucru cu masa de seară).

Urmăriți pe senzor glicemia la 45 minute, o oră, o oră și jumătate – pentru a surprinde momentul în care efectul insulinei este maximal și survine scăderea rapidă a glicemiei. Apoi urmăriți glicemia la două ore și jumătate – trei ore și jumătate de la administrare pentru a vedea care este durata ei reală de acțiune.

Pentru cei care au doar glucometru: verificați glicemia la o oră și apoi la două ore, pentru a vedea dacă la o oră aveți o creștere importantă a glicemiei pe care de obicei nu o vedeți pentru că testați la două ore. Glicemia considerată “de dorit” la o oră este sub 180 mg/dl, dar această valoare poate fi diferită în funcție de vârstă și riscul de hipoglicemie.

ATENȚIE! DACĂ GLICEMIA LA O ORĂ ESTE MULT CRESCUTĂ, DAR LA DOUĂ ORE ȘI ÎNAINTEA MESEI URMĂTOARE GLICEMIA COBOARĂ ÎN LIMITE NORMALE, TOT CE TREBUIE SĂ FACEȚI ESTE SĂ AȘTEPTAȚI PUȚIN MAI MULT ÎNTRE INSULINĂ ȘI MASĂ, NU SĂ CREȘTEȚI DOZA DE INSULINĂ!

Exemplu: glicemie înainte de masa de prânz – 120; glicemie la o oră dupa pranz – 232; glicemie la două ore după prânz – 165; glicemie înainte de masa de seară – 101. 

Pentru a preveni creșterea glicemică de la o oră postprandial MĂRIȚI timpul de așteptare între insulină și masă și nu umblați la cantitatea de insulină! Creșterea timpului de așteptare faceți-o progresiv, mai ales pentru copii, cu câte 3-5 minute.

Pentru cei care poartă pompă de insulină, mai ales adulți:  acum este momentul să verificați setările ratei bazale pe diferite paliere orare, practicând PROBA POSTULUI câteva ore.

Bineînțeles că există și excepții, sunt copii foarte mici la care nu știți dacă și cât va consuma la masă, de exemplu. Vă ROG SĂ PRIVIȚI ACEST MESAJ CA PE O CARTE PE CARE O CITIȚI DESPRE CUM SĂ ÎNGRIJIȚI DIABETUL – nu ca pe o polemică pe care o deschid – și să aplicați doar dacă dumneavoastră considerați că vi se potrivește.'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului