Atenție, femei! Rănile se deschid în stresul izolării

ranile se deschid in stresul izolarii

Atenție, femei! Rănile se deschid în stresul izolării. Da, spun psihologii, sufletul poate sa doară și simțim asta mai cu seamă în această perioadă de epidemie când suntem asaltați de vești proaste și de îngrijorări cumplite, pentru familie, pentru cei dragi.

Ce este durerea sufletească, cum se manifestă și cu ce consecințe asupra organismului și ce trebuie să faci ca să te eliberezi de ea?

Sufletul uman este poate cea mai fragilă parte a ființei noaste și cea mai ușor de rănit. Puține vorbe pot descrie suferința durerilor sufletești și nimeni nu o poate simți din exterior. Tristețea, preocuparea pentru o anumită problemă, concentrarea excesivă pe un eveniment dureros, pe o suferință a ta sau a cuiva apropiat, conduc repede la probleme organice, căci  durerea sufletească, spun psihoterapeuții, se poate manifesta atât emoțional cât și fizic.

Rănile se deschid în stresul izolării

Când suferim, când ne apasă o problemă gravă, deseori chiar simțim o durere efectivă în piept care se însoțește de o respirație adâncă, de un oftat. Și asta din multe motive căci este sensibilizat în principal de problemele și situațiile de care ne pasă cel mai mult, dar si de factori care la prima vedere nu au vreo legătură direct rănile sufletești. Întrebarea firească, este de ce doare sufletul? Motivele sunt multe. De la probleme de sănătate (ale tale sau ale unuia dintre membrii familiei), o boală, ori decesul cuiva drag, la un abuz emoțional sau la dezamăgirile în iubire sau căsnicie, de la un divorț, la rănile produse de situațiile în care te afli, sau de la pierderea locului de muncă, la o nereușita în viață, carieră sau școală, ori de la faptul că te simți nedreptățită, la traiul într-un mediu ostil…

De la depresie la boli grave

Sunt multe motive dar ceea ce trebuie să știi este că, de cele mai multe ori, durerea sufleteasca cronică, înrădăcinată, este mai gravă decât durerea fizică, iar efectele ei sunt distructive pe termen lung. Psihologic, durerea sufletului duce la depresie. Apoi, ca urmarea suferinței inetrioare pot apărea tulburări de somn, pierderea poftei de mâncare și scăderea severă a imunității organismului. Sunt cazuri în care chiar poți simți amețeli date de variațiile de tensiune arterială sau o tensiune toracică provocată de aritmiile inimii.  Iar de aici se poate ajunge, chiar dacă pare greu de crezut, la afecțiuni coronariene grave ori chiar la infarct sau la AVC. De asemena, deseori ai senzația de amar în gură din cauza excesului secreției biliare- bila în cantități mari fiind toxică pentru organism căci afectează sistemul nervos, pe cel digestiv, sau circulator. Căderea părului, ulcerul, declanșarea unor boli de piele sau chiar a cancerului sunt și ele urmări la care poate nici nu te gândești, ce pot fi produse de sufletul rănit poate de o întâmplare din trecut, poate de o nereușita, de tratamentul unor persoane dragi, ori de o traumă suferită recent.

Menține-te activă!

Îți poți reprima desigur, durerea sufletească, poți face efortul să o ignori, însă, așa după cum atrag atenția psihoterapeuții, organismul nu trece niciodată cu vederea suferințele produse de stările psihologice negative pe care le „preia și le retransmite' ulterior prin diferite boli. Studiile au demonstrat că factorii stresori de lungă durată produc la rândul lor stres oxidativ și inflamații și inhibă procesul de regenerare celulară. Din fericire însă, aceste efecte pot fi controlate prin dietă, somn, evitarea fumatului și exercițiu fizic, chiar făcut în casă. De asemenea, pot fi de mare ajutor, terapiile ocupaţionale: art terapia, meloterapia, terapiile umaniste, exercițiile yoga și meditația, contactele sociale menținute chiar și online ori telefonic, cu prietenii, cu rudele, colegii dar și masajul, jocurile mentale: șah, scrabble și toate metodele de relaxare activă. Așa sunt de pildă: pedalarea pe o bicicletă statică ori pe un stepper,- care nu implică decât mișcarea automata- evitarea tv ului și înlocuirea cu un somn liniștitor sau cu o seara de rebus, puzzle ori șah.

Reține că durerea sufletului nu e o stare normală și acceptabilă- oricât ar vrea deprimarea ta să te facă să crezi că este așa- starea în care ar trebui să fie sufletul fiind cea de liniște și echilibru. Știind toate acestea îți poți îmbunătăți starea sufleteasca și te poți simți din nou bine din toate punctele de vedere, iar dacă nu cere ajutorul unui psihoterapeut.

Foto: 123rf

Citeste și:

Apa din canalele Veneției scoate la iveală lucruri incredibile

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie