Astăzi este pomenită o mare sfântă. Uite cui trebuie să îi urezi astăzi “La mulți ani”

Chiar dacă nu este sărbătoare cu cruce roșie, pe data de 11 septembrie, credincioșii o pomenesc pe Sfânta Teodora din Alexandria.

Cine a fost Sfânta Teodora din Alexandria?

Sfânta Teodora din Alexandria s-a născut într-o familie înstărită, iar imediat după ce a ajuns la vârsta maturității, aceasta s-a căsătorit, având un soț iubitor și credincios. În ciuda acestui fapt, Sfânta Teodora a picat în păcat și și-a înșelat soțul cu un tânăr. Fiind conștientă de păcatul pe care l-a comis, Sfânta Teodora și-a tuns părul și a îmbrăcat haine bărbătești, după care s-a retras la Mănăstirea Octodeocat. Aceasta s-a recomandat sub numele de Teodor și a rămas în mănăstire, unde a postit și a încercat să se adapteze traiului monahal.

Cu toate acestea, încercările aveau să continue pentru Sfânta Teodora. Aceasta a mers să cumpere grâu și a fost nevoită să înnopteze la Mănăstirea Enatului. Fiica starețului acestei mănăstiri a încercat să păcătuiască cu Sfânta Teodora, crezând că aceasta este bărbat. Cum s-a lovit de un refuz categoric, tânăra a păcătuit cu altcineva, rămânând însărcinată. Imediat după ce copilul s-a născut, aceasta a fost adus la Mănăstirea Octodeocat, iar călugărul Teodor a fost învinuit și dat afară din lăcașul de cult. După 7 ani în care s-a chinuit să crească copilul, Sfânta Teodora a fost primită din nou în mănăstire, iar la 2 ani distanță, aceasta și-a dat ultima suflare, moment în care toți ceilalți au descoperit că este femeie.

După acest eveniment, soțul Sfintei Teodora a cerut să rămână în chilia acesteia pentru a avea grijă de copil. Pe măsură ce anii au trecut, copilul s-a apropiat tot mai mult de Dumnezeu și a reușit să devină stareț al Mănăstirii Octodeocat.

Cum numele Teodora este destul de răspândit la noi în țară, pe 11 septembrie își sărbătoresc onomastica foarte multe doamne și domnișoare. Astfel, dacă ai prietene sau rude care poartă acest nume, nu uita să le spui astăzi “La mulți ani”.

Foto: shutterstock.com

Află și semnificația numelui de familie pe care îl ai.

Citește și:

Rugăciune către Sfânta Ana, ocrotitoarea familiei

Înălțarea Sfintei Cruci. Tradiții și superstiții

Cea mai puternică rugăciune pentru împăcare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate