Astăzi, creștinii sărbătoresc o mare Sfântă! O mulțime de femei poartă numele ei

Astăzi este o sărbătoare destul de importantă în calendarul Creștin Ortodox, însă puțin români știu acest lucru. Pe data de 4 mai o prăznuim pe Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin. Multe femei poartă acest nume, însă nici nu știu că astăzi este ziua lor.

Sfânta Monica s-a născut în orașul african Tagaste în anul 322, din părinți creștini. Până la acest moment, nu se cunosc foarte multe detalii despre tinerețile ei, întrucât cele mai multe informații au fost oferite de fiul ei, Fericitul Augustin, în capitolul al nouălea al Confesiunilor sale. Se știe că ea s-a căsătorit cu Patritius, care era păgân și era angajat al statului roman. Soacra ei nu plăcut-o de la început, însă situația s-a schimbat în timp.

Chiar dacă soțul ei nu i-a fost loial, nu a ridicat niciodată mâna asupra ei deoarece spunea Sfânta Monica, ea își punea pază gurii în prezența lui. Cei doi au avut trei copii: pe Augustin, pe Navigius și pe Perpetua, dar Patritius nu a vrut ca moștenitorii lui să fie botezați. După ce a ajuns la vârsta tinereții, Augustin trăia cu o tânără în Cartagina, care i-a dăruit și un copil. Sfânta Monica se ruga cu credință și cu lacrimi atât pentru fiul ei, cât și pentru soțul ei, ca să primească botezul înainte de moarte, scrie lacasuriortodoxe.ro. Văzându-i rugăciunile și lacrimile vărsate pentru fiul lor, Augustin, soțul ei s-a convertit. Augustin a continuat, însă, să ducă o viață departe de Hristos.

Sfânta Monica, icoană contemporană, la Mănăstirea Sfântului Augustin – Trikorfos, Grecia

Sfânta Monica a murit la vârsta de 56 de ani și a fost înmormântată la Ostia, iar în veacul al șaselea osemintele ei au fost mutate în cripta unei biserici, iar în secolul al XV-lea au fost duse la Roma. Raclița conține părticele din moaștele Fericitului Augustin și ale mamei sale, Monica, iar acestea se găsesc Mănăstirea Sfântului Augustin – Trikorfos, Grecia. În Apus, Sfânta Monica este considerată protectoarea soțiilor și mamelor ale căror soți și fii au apucat-o pe căi necurate.

Este important de precizat și faptul că Sfânta Monica nu este menționată în Sinaxarul Bisericii din Constantinopol (redactat la jumătatea secolului al X-lea). În Apus, cultul ei s-a răspândit destul de târziu, începând cu secolul al XIII-lea. Până acum, nu se știe exact când a pătruns cultul ei în Biserica Ortodoxă, mai ales că cele mai amănunțite și veridice informații despre Sfânta Monica le oferă chiar Fericitul Augustin, fiul ei, în lucrarea sa Confessiones.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Ce sunt visele și care este părerea bisericii despre ele

Rugăciune pentru căsătorie grabnică şi binecuvântată către Sfânta Mare Muceniţă Irina

Vrei să ai o căsătorie binecuvântată? Aceștia sunt sfinții la care trebuie să te rogi în fiecare zi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate