Ziua de naștere a lui Ceaușescu era un prilej de mare sărbătoare în perioada comunistă. Înainte de Revoluția din 1989 pe 26 ianuarie, de ziua lui Ceaușescu se țineau spectacole grandioase.
Nicolae Ceaușescu s-a născut în casa părinţilor săi din comuna Scorniceşti, Judeţul Olt.
Părinții lui Nicolae Ceaușescu se numeau Andruță și Lixandra erau agricultori şi se ocupau cu plugăria. Aveau cam 10 ha pământ fiind printre cei mai bine situați din satul Scornicești. În timp, din 10 hectare, au ajuns patru, poate și din “modestia” propagandei comuniste pe care o promova fiul Nicolae, plecat de acasă la vârsta de la 11 ani. Originea Dictatorului nu este atât de umilă pe cât s-a crezut: un străbunic de-al acestuia fusese căpitan în oastea lui Tudor Vladimirescu.
Curiozități despre NICOLAE CEAUȘESCU
Nicolae Ceaușescu a fost ateu până în ultima clipă a vieții sale, nu mergea la biserică și tolera cu indiferență cutumele religioase ale mamei și ale fiicei sale, Zoe.
De-a lungul anilor au circulat în întreaga ţară sute de poveşti legate de soţii Ceauşescu: se știe că acesta prefera vinul Galbena de Odobești, că avea o fobie că cineva încearcă să-l otrăvească (de aceea punea securiștii să-i guste mâncarea) și că era obsedat de siguranța și securitatea proprie. Elena Ceaușescu vorbea mai mult în șoaptă și mereu exprima nemulțumiri, intrigi, bârfe. Amândoi se uitau cu atenție la încălțările celor cu care se întâlneau, istoricii atribuind acest obicei faptului că Nicolae Ceaușescu fusese ucenic într-un atelier de cizmărie până să escaladeze ierarhic Partidul Comunist.
Pentru că un francez a obținut un trofeu mondial în 1969 după ce a vânat un cerb imens pe teritoriul României, Nicolae Ceaușescu a interzis vânătoarea pentru străini pe pământurile țării.
Vila de Neptun a soților Ceaușescu era una dintre cele mai păzite case din România: zona era îngrădită și securizată, ascunsă complet privirilor curioșilor. Apa mării era curățată frecvent, iar nisipul era cernut înainte de sosirea cuplului pe litoral.
Foto: Facebook
Despre blestemele lui Ceaușescu se vorbește în șoaptă