Astăzi, 26 august, se sărbătoresc Sfinții Martiri Adrian și Natalia, grabnici ajutători ai celor căsătoriți

Pe 26 august, Biserica Ortodoxă sărbătorește Ziua Sfinților Martiri Adrian și Natalia. Aceștia au fost căsătoriți în tinerețe, timp de un an înainte de a muri ca martiri, și au trăit în Nicomedia în timpul împăratului Maximian (305-311 d.Hr.).

Împăratul a promis o recompensă oricui aducea informații despre creștini. Denunțurile au început și douăzeci și trei de creștini au fost capturați într-o peșteră de lângă Nicomedia. Ei au fost torturați, îndemnați să se închine la idoli, apoi au fost aduși în fața pretorului, pentru a le consemna numele și răspunsurile. Potrivit Calendar Ortodox, Sfântul Adrian a privit cum acești oameni au suferit cu atâta curaj pentru credința lor și i-a întrebat:

„Pentru ce, fraților, răbdați aceste nesuferite și grele chinuri?”, iar aceștia i-au răspuns:
„Să dobândim bunătațile cele ce sunt gătite de la Dumnezeu, celor ce pătimesc pentru Dânsul, pe care nici auzul nu poate să le audă nici cuvântul să le povestească”.

Ulterior, Sfântul Adrian a cerut ca numele lui să fie trecut pe acea listă de creștini și a fost întemnițat.

Soția Sfântului Adrian, Sfânta Natalia, care era creștină în secret, știind că soțul ei va suferi pentru Hristos, l-a vizitat în închisoare și l-a încurajat în suferința sa spunându-i:
„Ești binecuvântat, domnul meu, pentru că ai crezut în Hristos. Ai obținut o mare comoară. Nu regreta nimic pământesc, nici frumusețea, nici tinerețea, nici bogăția. Tot ce este lumesc este praf și cenușă. Doar credința și faptele bune sunt plăcute lui Dumnezeu”.

Sfântul Adrian a fost torturat cu cruzime și mai târziu executat. Executorul a poruncit ca mâinile și picioarele sfinților să fie rupte pe nicovală. Sfânta Natalia, temându-se că soțul ei va ezita văzând suferințele celorlalți martiri, i-a cerut călăului să înceapă cu el și să-i permită să pună ea însăși mâinile și picioarele pe nicovală.

Sfânta Natalia a recuperat o parte din sfintele sale moaște și le-a dus la Argyroupolis, lângă Bizanț. La scurt timp, epuizată de suferință, a trecut în neființă și ea.

Astăzi toți cei care poartă numele de Adrian, Adriana și Natalia își sărbătoresc ziua onomastică.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate