Asigurarile de sanatate

Asigurarile de sanatate
Uncategorized

Poti sa-ti pastrezi sanatatea adoptand un regim de viata echilibrat. Dar poti si sa treci cu bine peste perioada de boala, daca ai o asigurare de sanatate.

Ce sunt asigurarile de sanatate
Acestea asigura acordarea unui pachet de servicii de baza pentru asigurati si sunt obligatorii.

Cine sunt asiguratii
Toti cetatenii romani cu domiciliul in Romania, cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere ori au domiciliul in Romania si contribuie cu bani la fondul de sanatate.
Cine beneficiaza de asigurare fara sa plateasca contributia la fondul de sanatate:
– copiii in varsta de pana la 18 ani;
– tinerii cu varste intre 18 si 26 de ani, daca sunt inca elevi, studenti ori ucenici;
– sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, daca sunt in intretinerea unei persoane asigurate;
– persoanele cu handicap;
– femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau venitul lor este mai mic decat salariul minim pe economie.

Drepturi asigurati
– Acestia beneficiaza de un pachet de servicii de baza in caz de boala ori de accident, chiar din prima zi de imbolnavire ori de la data accidentului si pana la vindecare.
– Asiguratii isi pot alege furnizorul de servicii medicale si casa de asigurari.
– Sunt inscrisi pe listele medicului de familie ales de ei.
– In cadrul pachetului de baza, asiguratul beneficiaza de: asistenta medicala primara, asistenta medicala de specialitate in unitati sanitare ambulatorii, spitale acreditate si servicii medicale de urgenta, acoperite in totalitate de fondul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Asiguratii mai beneficiaza, in mod echitabil si nediscriminatoriu, de medicamente, dispozitive medicale si tratamente fizioterapeutice.
– Asiguratilor li se garanteaza confidentialitatea datelor referitoare la diagnostic si tratament.
– Pot sa beneficieze de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate conform legii.

Obligatii asigurati
– Sa se inscrie pe lista unui medic de familie.
– Sa anunte medicul de familie cand apar schimbari in starea lor de sanatate.
– Sa se prezinte la controalele periodice stabilite.
– Sa anunte in termen de 15 zile medicul de familie si casa de asigurari referitor la modificarea datelor de identitate sau a incadrarii lor intr-o alta categorie de asigurari.
– Sa achite contributia pentru fondul de sanatate.
Aceasta se plateste lunar, sub forma unei cote egale cu 7% (cea platita de angajator) si cu 6,5% (cea platita de angajat). Este aplicata tuturor veniturilor din salarii sau celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Angajatorul are obligatia de a calcula, retine si vira lunar contributia datorata de fiecare angajat in contul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin Trezoreriile Statului.
Cand nu ti se mai plateste asigurarea, aceasta mai e valabila trei luni de la ultima plata a contributiei.

Daca nu te prezinti la controlul anual gratuit la medicul de familie, din 2007 va trebui ca, in caz de boala, sa platesti tratamentul din bugetul personal.

Paza buna…
Acum ai posibilitatea sa iti faci si o asigurare privata.
Asigurari private
De tip complementar: la asigurarile de stat se adauga un pachet ce acopera costul medicamentelor necompensate, al analizelor care nu sunt gratuite etc.
De tip suplimentar: se incheie si o polita de asigurare privata pentru sporirea gradului de confort, servicii medicale in strainatate etc.
De tip substitutiv: se poate deconta total sau partial orice tip de servicii medicale, inclusiv cele acoperite prin asigurarea sociala de sanatate.O polita de asigurare privata se incheie de obicei pe un an calendaristic, iar pretul ei se calculeaza in functie de ocupatia si varsta asiguratului. Costul unei asigurari private poate fi cuprins intre 100 si 1.000 de euro pe an.

Alt tip de asigurari
Cu polita Medisystem, de la Interamerican, ai acces la cinci centre private de diagnostic si sfaturi medicale 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, prin apel la telefonul de urgenta 9766. Poti beneficia si de serviciile spitalului Euroclinic Bucuresti (cu tratament special). Alte detalii la www.interamerican.ro, www.medisystem.ro.
Asigurarile suplimentare OMVISAN, de la Omniasig Asigurari de Viata, iti ofera un pachet intreg de servicii: control medical preventiv, consultatii de specialitate, tehnici de diagnosticare, transport medical de urgenta, medicina fizica si recuperatorie si acces 24 ore din 24 la call-center-ul medical Medifon. Alte informatii la www.omniasig.ro.
Allianz Tiriac Asigurari S.A ofera trei tipuri de asigurari de sanatate: asigurare medicala pentru calatorii in strainatate, asigurare medicala si de accidente a cetatenilor straini aflati temporar in Romania si asigurare de accidente a persoanelor. Detalii la www.allianz.ro.

Concediul medical
In sistemul public beneficiezi de acesta si de plata lui pe baza unui certificat. Indemnizatia va fi acordata cel mult 180 de zile, dar e prelungita in caz de boli grave. Ministerul Sanatatii a aprobat si noul model al certificatului de concediu medical, in trei exemplare: alb (la angajator), roz (la Casa de Asigurari de Sanatate), verde (arhiva medicului). Iata cum se plateste:
– boala obisnuita: 75% din salariu
– accident in timpul deplasarii la/de la serviciu: 80-100%
– accident la serviciu: 80-100%
– boala profesionala: 80-100%
– boala infectocontagioasa: 100%
– urgenta medico-chirurgicala: 100%
– carantina: 75%.

Din 2007 – control medical anual obligatoriu
– Asigurarile voluntare private de sanatate vor fi deductibile din impozitul pe venit.
– Tot din 2007, ca asigurat, vei semna un contract individual cu Casa de Asigurari de Sanatate de care vrei sa apartii. In acesta se vor mai specifica numele copiilor, precum si ale persoanelor coasigurate (sot, sotie, parinti fara venituri proprii – aflati in intretinerea ta). O noutate este si faptul ca, prin semnarea contractului, te obligi sa achiti si contributiile personale la actul medical. Daca nu vrei sa platesti bani in plus, poti sa alegi pachetul de servicii facultative (dar prima de asigurare va fi mai mare).
– Ar fi mai bine sa iti faci analizele prin medicul de familie, cel putin o data pe an.
– In 2007, vei avea cardul de sanatate european. Cu acesta vei putea circula in tarile UE si vei beneficia de medicamente si servicii medicale. Cardul include: datele de identificare, bolile de care ai suferit, tratamentele urmate, grupa sangvina, Rh-ul si precizarea daca vrei sau nu sa fii donator de organe.
– Cardurile europene vor fi eliberate de Casele de Asigurari teritoriale, pe cheltuiala si la cererea asiguratului.

Info plus
Pentru a afla si alte informatii despre asigurarile de sanatate, acceseaza:
– www.casan.ro – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
– www.casmb.ro – Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.
– www.asig.ro – Portal despre asigurari.

Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din