Asigurarea locuintei – o obligatie la alegere

Uncategorized
Asigurarea locuintei – o obligatie la alegere

Planuiesti de mult sa-ti faci o asigurare pentru locuinta, dar ai amanat de fiecare data acest moment? Ei bine, de acum asigurarea locuintei nu mai este o alternativa, ci o obligatie.

Deoarece Romania s-a aflat in ultimul timp sub efectul unor fenomene meteorologice (furtuni, grindina, ploi care au produs inundatii si alunecari de teren) din cauza carora s-au inregistrat pagube majore, atat materiale, cat si pierderea de vieti omenesti, Guvernul a decis sa vina in sprijinul cetatenilor prin adoptarea unei legi privind asigurarea obligatorie a locuintei. Scopul acestei legi este acela de a te ajuta, ca in cazul in care casa iti va fi afectata de un dezastru, sa beneficiezi de ajutor pentru reconstructia locuintei.
Asigurarea locuintei iti ofera protectie financiara in ceea ce priveste dezastrele la care este expusa casa ta. Aceste dezastre tin, in general, de mediul inconjurator (cutremure, inundatii, alunecari de teren sau alte fenomene naturale, independente de om).
In ultima saptamana a lunii august a fost aprobat de catre Guvernul Romaniei proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei. Dupa dezbaterea acestui proiect in Parlament si publicarea lui in Monitorul Oficial al Romaniei, in timp de 90 zile se va trece la punerea in practica a legii.

Tipuri de asigurari
Exista pe piata din Romania doua mari categorii de asigurari:
– Asigurarile de viata
– Asigurarile non-viata (cuprind asigurarile pentru locuinte, asigurarile auto si cele pentru raspunderea civila profesionala).

Asigurarea obligatorie a locuintei
Conform acestui proiect, toate persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure constructiile cu destinatie de locuinte impotriva fenomenelor naturale (inundatii, cutremure, alunecari de teren). In categoria constructiilor vizate de proiect intra: apartamentele din blocuri, casele pe pamant, locuintele sociale, cele de protocol- serviciu/necesitate -, casele de vacanta.
In cazul in care faci parte din categoria celor care nu au o casa proprietate personala, obligatia incheierii unei polite privind asigurarea obligatorie a locuintei ii va reveni persoanei sau institutiei desemnate sa administreze imobilul.
Suma obligatorie pe care o vei plati sub forma de prima de asigurare anuala va fi echivalentul in lei (la cursul BNR) a 10 euro pentru constructiile din caramida nearsa (tip B) si 20 de euro pentru locuintele din beton armat, metal sau lemn (tip A).
In cazul producerii unui dezastru, vei putea primi o despagubire de pana la 10.000 euro, daca esti posesoarea unei locuinte de tip B si 20.000 euro pentru una de tip A.

Mic dictionar
CSA = Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
ASIGURARE = este acea operatiune prin care un asigurator constituie un fond de asigurare, ca urmare a contributiilor unor asigurati, expusi anumitor riscuri.
ASIGURATUL = este persoana care are un contract de asigurare incheiat cu asiguratorul.
ASIGURATORUL = persoana juridica romana sau straina (societatea) autorizata sa exercite activitati de asigurare, in condiitile impuse de lege. Principala sa obligatie este aceea de a-i despagubi pe asigurati in cazul unui prejudiciu suferit, in limita fondului alcatuit din primele incasate sau alte venituri.
CATASTROFA = evenimentul sau seria de evenimente care provoaca pagube majore intr-o perioada scurta de timp.
RISC ASIGURAT = evenimentul sau seria de evenimente care prin producere il obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului (sau celui care beneficiaza de asigurare) o suma care reprezinta despagubirea.
PRIMA DE ASIGURARE = reprezinta suma pe care asiguratul trebuie sa o platesca lunar/trimestrial/anual asiguratorului in vederea constituirii fondului de asigurare.

Riscurile pentru care se asigura locuinta
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei are in vedere doar asigurarea constructiilor cu destinatie de locuinte si doar pentru riscurile care tin de calamitatile naturale. In categoria acestor riscuri intra: inundatiile, alunecarile de teren si cutremurele.
Nu intra sub incidenta acestei legi anexele, dependintele si nici bunurile care se gasesc in locuinta.
Facultativ, iti poti asigura bunurile din casa sau te poti asigura, pentru cazul in care esti inundata sau inunzi pe unul dintre vecini. De asemenea, iti poti face asigurare facultativa si pentru cazul in care iti sunt furate bunuri din locuinta (intrare prin efractie si vandalism).

Asigurarea facultativa a locuintei
Important Daca ai facut deja o asigurare facultativa a locuintei, vei fi scutita de la plata asigurarii obligatorii, cu conditia ca polita ta de asigurare sa acopere riscurile stipulate de lege.
In cazul in care nu ai nici un fel de asigurare pentru locuinta si te gandesti ca pe langa asigurarea obligatorie sa iti faci si una facultativa (pentru a-ti asigura bunurile sau anexele casei), iata care sunt primele zece societati din Romania in domeniul asigurarilor non-viata: 1. Allianz Tiriac; 2. Omniasig; 3. Asirom; 4. BCR Asigurari; 5. Asiban; 6. Astra-Uniqa; 7. Generali; 8. Unita; 9. BT Asigurari; 10. ARDAF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din