Asigurarea locuintei – o obligatie la alegere

Asigurarea locuintei – o obligatie la alegere
Uncategorized

Planuiesti de mult sa-ti faci o asigurare pentru locuinta, dar ai amanat de fiecare data acest moment? Ei bine, de acum asigurarea locuintei nu mai este o alternativa, ci o obligatie.

Deoarece Romania s-a aflat in ultimul timp sub efectul unor fenomene meteorologice (furtuni, grindina, ploi care au produs inundatii si alunecari de teren) din cauza carora s-au inregistrat pagube majore, atat materiale, cat si pierderea de vieti omenesti, Guvernul a decis sa vina in sprijinul cetatenilor prin adoptarea unei legi privind asigurarea obligatorie a locuintei. Scopul acestei legi este acela de a te ajuta, ca in cazul in care casa iti va fi afectata de un dezastru, sa beneficiezi de ajutor pentru reconstructia locuintei.
Asigurarea locuintei iti ofera protectie financiara in ceea ce priveste dezastrele la care este expusa casa ta. Aceste dezastre tin, in general, de mediul inconjurator (cutremure, inundatii, alunecari de teren sau alte fenomene naturale, independente de om).
In ultima saptamana a lunii august a fost aprobat de catre Guvernul Romaniei proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei. Dupa dezbaterea acestui proiect in Parlament si publicarea lui in Monitorul Oficial al Romaniei, in timp de 90 zile se va trece la punerea in practica a legii.

Tipuri de asigurari
Exista pe piata din Romania doua mari categorii de asigurari:
– Asigurarile de viata
– Asigurarile non-viata (cuprind asigurarile pentru locuinte, asigurarile auto si cele pentru raspunderea civila profesionala).

Asigurarea obligatorie a locuintei
Conform acestui proiect, toate persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure constructiile cu destinatie de locuinte impotriva fenomenelor naturale (inundatii, cutremure, alunecari de teren). In categoria constructiilor vizate de proiect intra: apartamentele din blocuri, casele pe pamant, locuintele sociale, cele de protocol- serviciu/necesitate -, casele de vacanta.
In cazul in care faci parte din categoria celor care nu au o casa proprietate personala, obligatia incheierii unei polite privind asigurarea obligatorie a locuintei ii va reveni persoanei sau institutiei desemnate sa administreze imobilul.
Suma obligatorie pe care o vei plati sub forma de prima de asigurare anuala va fi echivalentul in lei (la cursul BNR) a 10 euro pentru constructiile din caramida nearsa (tip B) si 20 de euro pentru locuintele din beton armat, metal sau lemn (tip A).
In cazul producerii unui dezastru, vei putea primi o despagubire de pana la 10.000 euro, daca esti posesoarea unei locuinte de tip B si 20.000 euro pentru una de tip A.

Mic dictionar
CSA = Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
ASIGURARE = este acea operatiune prin care un asigurator constituie un fond de asigurare, ca urmare a contributiilor unor asigurati, expusi anumitor riscuri.
ASIGURATUL = este persoana care are un contract de asigurare incheiat cu asiguratorul.
ASIGURATORUL = persoana juridica romana sau straina (societatea) autorizata sa exercite activitati de asigurare, in condiitile impuse de lege. Principala sa obligatie este aceea de a-i despagubi pe asigurati in cazul unui prejudiciu suferit, in limita fondului alcatuit din primele incasate sau alte venituri.
CATASTROFA = evenimentul sau seria de evenimente care provoaca pagube majore intr-o perioada scurta de timp.
RISC ASIGURAT = evenimentul sau seria de evenimente care prin producere il obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului (sau celui care beneficiaza de asigurare) o suma care reprezinta despagubirea.
PRIMA DE ASIGURARE = reprezinta suma pe care asiguratul trebuie sa o platesca lunar/trimestrial/anual asiguratorului in vederea constituirii fondului de asigurare.

Riscurile pentru care se asigura locuinta
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei are in vedere doar asigurarea constructiilor cu destinatie de locuinte si doar pentru riscurile care tin de calamitatile naturale. In categoria acestor riscuri intra: inundatiile, alunecarile de teren si cutremurele.
Nu intra sub incidenta acestei legi anexele, dependintele si nici bunurile care se gasesc in locuinta.
Facultativ, iti poti asigura bunurile din casa sau te poti asigura, pentru cazul in care esti inundata sau inunzi pe unul dintre vecini. De asemenea, iti poti face asigurare facultativa si pentru cazul in care iti sunt furate bunuri din locuinta (intrare prin efractie si vandalism).

Asigurarea facultativa a locuintei
Important Daca ai facut deja o asigurare facultativa a locuintei, vei fi scutita de la plata asigurarii obligatorii, cu conditia ca polita ta de asigurare sa acopere riscurile stipulate de lege.
In cazul in care nu ai nici un fel de asigurare pentru locuinta si te gandesti ca pe langa asigurarea obligatorie sa iti faci si una facultativa (pentru a-ti asigura bunurile sau anexele casei), iata care sunt primele zece societati din Romania in domeniul asigurarilor non-viata: 1. Allianz Tiriac; 2. Omniasig; 3. Asirom; 4. BCR Asigurari; 5. Asiban; 6. Astra-Uniqa; 7. Generali; 8. Unita; 9. BT Asigurari; 10. ARDAF

Atentie: Daca nu vei respecta aceasta lege, vei fi amendata cu o suma cuprinsa intre 100 si 500 de lei. Politele pentru asigurarile obligatorii de locuinte le vei putea incheia numai cu asiguratorii din cadrul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Info asigurari
Iata si alte linkuri care iti vor fi utile atunci cand vei cauta informatii despre asigurarile de locuinte:
– www.asigura.ro – Aici iti poti evalua locuinta si poti efectua diverse calcule online.
– www.bursaasigurarilor.ro – Portal de asigurari online.
– www.asig.ro – Portal care iti poate calcula si trimite oferte pentru o asigurare, in functie de anumite criterii.
– www.asigur.ro – Este un site care face comparatie intre societatile de asigurare si preturile oferite de catre acestea.
– www.asigurareamea.ro – Portal de stiri si noutati din domeniul asigurarilor.

Ofertele societatilor de asigurare
ALLIANZ TIRIAC iti pune la dispozitie trei produse:
1 ARMONIA, pentru asigurarea locuintei si a bunurilor in caz de incendii, inundatii sau furturi. Aceasta polita se incheie pe minim 3 luni de zile.
2 INTEGRA este o asigurare complexa a locuintei, care te protejeaza atat impotriva catastrofelor naturale, dar si a accidentelor care se pot produce mai mult sau mai putin din vina ta (de exemplu, spargerea conductelor de apa din bucatarie si inundarea vecinului de la etajul inferior).
3 CREDITUM este acea asigurare valabila si obligatorie pentru cei care cumpara o locuinta prin credit ipotecar. Pentru alte detalii acceseaza www.allianztiriac.ro sau suna la telefon: 021.208.22.

OMNIASIG ofera polita MINIGARANT, care are ca obiect asigurarea impotriva pagubelor materiale din locuinte, precum si a bunurilor existente in casa. Iata care sunt avantajele acestei polite: posibilitatea platii in rate; posibilitatea asigurarii locuintei la pretul de piata; pastrarea sumei asigurate in valuta dorita de tine; acordarea de plati in avans in cazul in care apar daune. Vezi www.omniasig.ro.

BCR ASIGURARI iti ofera posibilitatea asigurarii complexe a locuintei, impartita in 3 sectiuni:
1 Prima sectiune se refera la BUNURI (cladirea cu destinatie de locuinta si anexele cladirii, cum ar fi garajul, magaziile etc., dar si bunurile casnice, din care fac parte mobila, electronicele si electrocasnicele, precum si imbracamintea).
2 A doua sectiune tine de INTEGRITATEA CORPORALA (deces si invaliditate permanenta), atat a ta ca asigurat, cat si a sotului, copiilor, parintilor sau a altor persoane cu care locuiesti.
3 A treia sectiune se refera la RASPUNDEREA CIVILA, atat a ta, cat si a sotului, copiilor sau persoanelor cu care tu locuiesti.
Daca vrei sa stii mai multe despre aceasta oferta, intra pe www.bcr.ro. Aici iti poti calcula primele de asigurare si poti afla care sunt pasii de urmat in caz de dauna.

Sfat Daca vrei sa iti asiguri locuinta la o valoare mai mare decat cea stipulata de legea asigurarii obligatorii, va trebui sa inchei si o asigurare facultativa, pe langa cea obligatorie.

Text: Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din