Asigurarea locuintei nu e doar un lux

Asigurarea locuintei nu e doar un lux
Uncategorized

Hoti, vecini de bloc care iti produc tot felul de stricaciuni, inundatii si incendii, perspectiva unui cutremur – toate sunt motive intemeiate ca sa te gandesti serios la o asigurare de locuinta.

In urma inundatiilor din ultimele luni, mii de locuitori ai Romaniei au ramas pe drumuri; intreaga agoniseala de o viata (locuintele, gradinile, animalele) le-a fost spulberata de ape, vant si noroi. Cei mai multi dintre acestia isi petrec acum zilele si noptile in corturi, scoli, biserici sau in alte locuri care au mai ramas cat de cat in picioare si uscate.

Probabil ca toti cei care si-au pierdut casele in urma inundatiilor traiesc cu speranta ca o vor lua de la capat, cu sau fara ajutorul statului, folosind resurse proprii, ajutoare oferite de guvern sau, in cel mai bun caz, incasand asigurarea (in situatia caselor asigurate). Dar oare cati dintre cei afectati aveau locuinta asigurata la o societate de asigurari? Probabil, foarte putini…

O vom plati din nou…
De la 1 februarie 1996, asigurarea locuintelor nu mai e obligatorie; de aceea, pana acum, proprietarii locuintelor nu au luat in seama avertismentele privind producerea unor calamitati.

Indiferent ca locuiesti la sat sau la oras, la munte sau la mare, la bloc sau la curte, trebuie sa ai in vedere faptul ca nimeni nu e ferit de accidente, de furia naturii si ca e bine sa te asiguri, ca sa nu ramai pe drumuri. Poti face acest lucru asigurandu-ti locuinta printr-o societate de asigurari. Se pare ca, de anul viitor, romanii vor fi din nou obligati sa-si asigure locuintele, in functie de riscurile zonei. De pilda, bucurestenii vor fi obligati sa se asigure pentru riscul de cutremur si, optional, pentru cel de inundatii. Pentru persoanele care si-au construit o casa cu imprumut bancar, asigurarea locuintei este obligatorie, ca garantie a sigurantei investitiei. Ceilalti proprietari de locuinte au inca libertatea de a alege daca vor sau nu sa si le asigure.

Ce trebuie sa stii
Societatea de asigurari aleasa trebuie sa indeplineasca cat mai multe din conditiile de mai jos.

 

Pot fi asigurate constructiile cu destinatie de locuinta (case de locuit sau apartamente in blocuri de locuinte) si anexele (garaje, magazii, imprejmuiri etc.). De asemenea, daca vrei, pot fi asigurate si bunurile din locuinta (mobilier etc.).

Primele de asigurare platite nu sunt deloc mari, iar ofertele societatilor de profil cuprind foarte multe tipuri de asigurari.

Polita de asigurare
Asigurarea unui locuinte (a cladirii propriu-zise) se face prin incheierea unei polite de asigurare la una dintre societatile de asigurari existente. O polita de asigurare poate fi de doua feluri: standard sau pentru toate riscurile. Polita STANDARD poate acoperi urmatoarele riscuri: incendiu, trasnet, explozie, izbirea/prabusirea unui aparat de zbor pilotat, a partilor sale sau a incarcaturii acestuia.
Polita pentru TOATE RISCURILE – Prin intermediul acesteia se asigura toate riscurile enumerate anterior, precum si: cutremure de pamant, inundatii si aluviuni, fenomene atmosferice (furtuna, vijelie, uragan, tornada, ploaie torentiala, grindina, greutatea stratului de zapada sau de gheata, avalanse), prabusiri sau alunecari de teren produse din cauze naturale.

Totodata, se mai pot asigura si spargerile de locuinta, care au drept urmare nu numai furtul de obiecte, ci si vandalizarea locuintei.

Suplimentar, in baza unor clauze speciale, se mai poate asigura si riscul de inundatie, ca urmare a spargerii conductelor si a refularii conductelor de canalizare.

Incheierea unui contract de asigurare ofera acoperire fata de toate aceste riscuri, iar oferta din partea societatilor de profil este foarte variata. Este important de stiut faptul ca primele de asigurare platite nu sunt deloc mari.

Mini dictionar
Asigurare – Operatiunea prin care un asigurator constituie un fond de asigurare prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu, din fondul alcatuit din primele incasate.
Asigurator – Persoana juridica care exercita activitati de asigurare.
Accident – Fenomen care survine independent de vointa asiguratului, produs de cauze externe si care determina producerea evenimentului asigurat.
Eveniment asigurat – Fenomen care, din cauza efectelor sale, il obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului (sau beneficiarului asigurarii) suma sigurata.
Beneficiar – Persoana care va incasa suma asigurata in momentul producerii evenimentului asigurat.
Detinatorul asigurarii – Persoana care incheie contractul de asigurare si se obliga sa plateasca primele de asigurare conform acestuia.
Prima de asigurare – Suma care trebuie platita de catre asigurat societatii de asigurari; se poate plati integral si anticipat sau esalonat, in rate trimestriale sau semestriale.

Perioada de plata a primelor de asigurare
Perioada de gratie – In general, 30 de zile de la data stabilita ca zi de plata a primei de asigurare, in care nu se aplica penalitati.
Suma asigurata – Suma mentionata in contractul de asigurare si care va fi primita de beneficiar ca urmare a producerii fenomenului asigurat sau a expirarii duratei de valabilitate a politei.
Valoare de rascumparare – Suma pe care compania de asigurari este obligata sa o plateasca in cazul incetarii contractului de asigurare, conform prevederilor contractuale ale acestuia.
Asigurare de raspundere civila – Pentru cazul prejudiciilor produse de asigurat unor terte persoane, ca urmare a unor evenimente produse la locuinta asigurata si pentru care asiguratul raspunde civil (de exemplu, il inundam pe vecinul de dedesubt).

Societati de asigurari
ALLIANZ-TIRIAC ASIGURARI face parte din Grupul Allianz (cel mai mare grup de asigurari din Europa) si este liderul pietei asigurarilor din Romania. In 2003 a fost declarata "compania de asigurari a anului". Prin aceasta companie mai pot fi asigurate si alte bunuri din locuinta, bunuri casabile, bani sau valori.

Daca vrei sa afli mai multe despre aceasta societate si ofertele ei, acceseaza www.allianztiriac.ro.

OMNIASIG, declarata in 2003 "compania anului in domeniul asigurarilor generale", pune la dispozitia populatiei o polita de asigurare complexa a locuintelor, cunoscuta sub denumirea comerciala de GARANT.

Aceasta polita cuprinde patru sectiuni principale, si anume: asigurarea locuintei propriu-zise, asigurarea bunurilor din locuinta, asigurarea de raspundere civila a proprietarului sau locatarului locuintei si asigurarea de accidente in cazul persoanelor.

Pentru mai multe informatii, puteti accesa www.omniasig.ro.

S.C ASIGURAREA ROMANEASCA-ASIROM S.A este o companie care are agentii si reprezentante in peste 200 de orase din Romania. Prin intermediul acesteia se pot incheia asigurari pentru: cladiri sau apartamente, bunurile din interiorul lor, raspunderea civila fata de terti in cazul pagubelor produse in cladiri sau apartamente, echipamente electronice etc.

Pentru a afla mai multe despre asigurarile practicate, acceseaza www.asirom.com.ro.

SOCIETATEA DE ASIGURARE REASIGURARE ARDAF a lansat polita de asigurare CAMINUL STANDARD (prin care iti asiguri locuinta cu doar 0,1% din valoarea ei) si polita CAMINUL (prin care iti poti asigura atat locuinta, cat si bunurile din ea, cu doar 0,15% din valoarea acestora). De exemplu, pentru o valoare a locuintei (suma asigurata) de 30.000 de euro, prima de asigurare platita pe an va fi de 30 deeuro. Pentru mai multe informatii despre aceasta societate, acceseaza site-ul www.ardaf.ro.

BCR ASIGURARI S.A. face parte din grupul societatilor care apartin Grupului Banca Comerciala Romana si a lansat in premiera in luna mai a acestui an un nou produs de asigurare complexa a locuintei, care ofera protectie pentru casa, toate bunurile asiguratului, membrii familiei acestuia si raspunderea civila a familiei. Presedintele BCR ASIGURARI declara despre acest produs ca "este accesibil cat mai multor clienti, ca pret (pleaca de la cateva mii de lei pe zi) si ca vasta acoperire teritoriala". Detalii la tel. 0801/080.12.27 sau pe site www.bcr.ro.

ASTRA ASIGURARI pune la dispozitia clientilor sai peste 70 de tipuri de polite de asigurare, prin intermediul a peste 150 de sucursale si agentii. Cum o spune si mottoul ("ASTRA preia riscul"), trebuie mentionat ca aceasta companie preia toate riscurile clientilor sai, oferindu-le in schimb calitatea maxima a serviciilor.

Daca vrei sa afli detalii, telefoneaza la 021/231.80.80 sau intra pe site-ul www.astrasig.ro.

Ce perioada acopera asigurarea
In general, asigurarea se poate incheia pe timp de un an. Exista situatii in care unele societati de asigurare pot incheia, la cerearea asiguratului, si polite pe perioade mai mari de un an. Suma asigurata, in cazul locuintei propriu-zise, poate fi, la optiunea asiguratului, valoarea reala a cladirii, respectiv valoarea de nou. In cazul bunurilor din locuinte, suma asigurata va reprezenta valoarea reala (diferenta dintre valoarea de inlocuire – de nou si uzura).

De Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din