Asigura-ti batranetea inca de la tinerete!

Uncategorized

Vrei sa scapi de grija unei pensii mizere? Afla informatii despre pensiile publica, privata, ocupationala si alege varianta optima. Chiar daca pare departe in timp, asigura-te ca perioada pensionarii va fi una prospera.

Ce exista acum in Romania
Componentele sistemului actual de pensii din Romania sunt:

  • componenta obligatorie, formata din pensiile publice; administrata de stat si reglementata prin Legea nr. 19/2000;
  • componenta obligatorie, formata din pensiile private; administrata privat si reglementata prin Legea nr. 114/2004;
  • componenta facultativa, formata din pensiile ocupationale; administrata privat si reglementata prin Legea 249/2004.

Toti cei care platim asigurari sociale suntem asigurati prin lege. In categoria asiguratilor intra: cei care au sau au avut un contract individual de munca; membrii cooperatori si mestesugari; cei care beneficiaza de ajutorul de somaj sau de alocatie de sprijin etc. Dreptul la asigurari sociale este garantat de catre stat si se exercita prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Sistemul public de pensii este organizat de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Aceasta are in subordine toate casele teritoriale de pensii – respectiv, Casele Judetene de Pensii din fiecare municipiu resedinta de judet si Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti. Sistemul public acopera urmatoarele tipuri de pensii:

Mic dictionar de termeni
:: Pensia privata :: este suma platita, pe viata, unui participant sau unui beneficiar desemnat de catre acesta.

:: Fondul de pensii :: se constituie prin contract de societate civila, incheiat intre minimum 100 de membri fondatori. Fondul de pensii nu poate da niciodata faliment.

:: Administratorul :: gestioneaza fondul de pensii private si este, de obicei, o societate comerciala pe acti-uni, care are drept obiect de activitate administrarea fondului, calculul si plata pensiilor administrate privat.

:: Comisia de supraveghere a fondurilor de pensii :: este autoritatea administrativa autonoma, cu personalitate juridica, aflata sub controlul Parlamentului, exercitandu-si autoritatea pe tot teritoriul Romaniei.

  • pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Varsta standard de pensionare este, in acest moment, 60 de ani pentru femei si 65 pentru barbati, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati;
  • pensia anticipata se poate obtine doar de catre persoanele care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin zece ani si cu numai cinci ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare;
  • pensia anticipata partiala se acorda celor care au lucrat in conditii grele si au realizat stagiile complete de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la zece ani. In plus, se poate obtine reducerea varstei standard de pensionare cu cel mult cinci ani;
  • pensia de invaliditate se acorda persoanelor care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca;
  • pensia de urmas se acorda copiilor ori sotului supravietuitor daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din