Aromoterapie: cum te vindeca uleiurile esentiale

Pagina 1: Bergamota; Bradul si pinul; Cedrul
Pagina 2: Eucaliptul; Iasomia
Pagina 3: Lamaia si portocala; Lavanda
Pagina 4: Menta; Mesteacanul
Pagina 5: Musetelul; Scortisoara; Cuisoarele
Pagina 6: Trandafirul; Patchouli si Ylang-ylang

Trandafirul

Noua, romanilor, trandafirul ne va aminti intotdeauna de vecinii nostri, bulgarii. Lucru perfect justificat, pentru ca trandafirul, originar din Asia Mica, a fost adus inspre Europa de catre turci, cu intrare prin Bulgaria. Inspirata miscare, pentru ca, iata, in zilele noastre, esenta bulgaresca de trandafir este recunoscuta la nivel mondial ca fiind cea mai valoroasa. Netoxica, dar scumpa din cauza productivitatii reduse, esenta uleioasa de trandafir se obtine dupa o dubla distilare.

Pe langa parfumul sau generos, trandafirul este antidepresiv, antiseptic, antiinflamator, antiviral, antibacterial, calmant nervos.

Avand capacitatea de a stimula regenerarea celulara, uleiul de trandafir este eficient in traterea arsurilor, a diverselor afectiuni ale pielii precum si in tratamentele cosmetice menite sa intarzie imbatranirea tenului, de orice tip ar fi el.

Inhalat, amelioreaza starea astmaticilor si calmeaza nervos in sindromul premenstrual si menopauza. Ba chiar se presupune ca ajuta la echilibrarea balantei hormonale.

Masajul abdominal cu ulei de trandafir calmeaza crampele menstruale. Chiar sunt persoane care resimt o ameliorare le simpla inhalare a parfumului de trandafir.

Patchouli si Ylang-ylang

Ce au in comun aceste doua specii? Mai nimic. Le-am alaturat pentru ca suna amandoua atat de exotic si intraductibil!

Patchouli vine din Malaezia, unde creste sub forma unui arbust ale carui frunze nu au, la inceput proprietati speciale. Abia in urma fermentarii si oxidarii sunt eliberate substantele aromatice utile.

Ylang-ylang este originar din Filipine. Intr-un dialect bastinas, numele sau inseamna ceva gen „floarea florilor, mireasma mirsmelor”… Asadar, in scopuri aromoterapeutice, se folosesc florile. Migrat in Indonezia, ylang-ylang este aici floarea mireselor.

Patchouli are efect antidepresiv, antiinflamator, antiseptic, antiviral si antifungic; reduce retentia de lichide.

In cosmetica, uleiul esential de Patchouli este folosit pentru calitatile sale regenerative in produsele antiimbatranire precum si pentru vindecarea pielii crapate, deshidratate, iretate sau cu infectii si micoze. Efectul antimicotic al uleiului este exploatat si in produse speciale pentru ingrijirea picioarelor. 8 picaturi de ulei esential de Patchouli adaugate la 30 ml de balsam de par ajuta la eliminarea matretii. Inhalata, esenta de Patchouli indeparteaza durerea de cap.

Si inca ceva: Patchouli reduce pofta de mancare, ceea ce, coroborat cu reducerea retentiei de lichide, il recomanda in curele de slabire.

Ylang-ylang este si el, antidepreseiv, dar de aici urmeaza usor alta cale. Stimuleaza circualtia sanguina, calmeaza spasmele musculare, scade presiunea sanguina, relaxeaza nervos.

Uleiul esential de Ylang-ylang inhalat, folosit la masaj sau adaugat in baie este unul dintre cele mai eficiente relaxante nervoase si musculare.

6 picaturi de ulei esential de Ylang-ylang adaugate la 30 ml de balsam de par echilibreaza productia de sebum a scalpului, rezolvand problema parului gras si a matretii dar reusind si sa revigoreze parul tern, lipsit de volum si stralucire.

Text: Mihaela Serea
Foto: dreamstime.com si shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Tratamente naturiste