Aproape totul despre ciuperci

Aproape totul despre ciuperci
Pastravul de Fag
Are forma de palnie de culoare gri, gust fin si textura cauciucata – de aceea trebuie bine fierte.
Portobello
Sunt foarte intalnite in bucataria italiana, in special cu sosuri sau paste fainoase. Palariile sunt perfecte pentru marinat sau pentru a substitui carnea.
Oyster
Se gasesc in padure, langa trunchiul copacilor, dar cu si mai mult usurinta, in supermarketuri. Sunt de culoare albicioasa, in forma de evantai si poseda un miros delicat.
Shiitake
Este cultivata in lumea intreaga. In japoneza, “shiitake” inseamna “ciuperca de stejar” ceea ce sugereaza faptul ca poate fi gasita in salbaticie.

Aceasta ciuperca de culoare brun deschis se intalneste mai ales pe trunchiurile de copaci cazuti. Palaria are lamele neregulate si marginile rulate catre interior atunci cand sunt tinere si sunt acoperite cu un puf alb delicat.

Au carnea tare si un gust “carnos”, de aceea parfumeaza placut sosurile si umpluturile.

Sunt bune si la ciulama de ciuperci!

Ciuperci brune Italiene sau Crimini
Seamna mult cu ciupercile Portobello, doar ca au codita mai lunga si culoarea mai deshisa. Insa sunt mult mai gustoase decat primele.
Ciuperca alba
Este raspandita in toata lumea, desi are un gust mai putin intens decat al altor rude exotice. Are palaria alba, larga si “branhii” de culoare bruna.

Cu cat sunt mai mari, cu atat sunt mai gustoase. Acestea pot fi mancate fie crude sau fierte, fie in supe, salate sau pe pizza.

Chanterelle
Este o ciuperca extrem de apreciata de cunoscatori. Are culoarea caisei si forma de trompeta, iar gustul usor si subtil fructat. Serveste-le sotate in unt, cu patrunjel.

Cele mai bune tipuri de chanterelle sunt cele din specia Cantharellus cibarius, cu carne ferma, fructata, de culoare galbuie. Merg foarte bine cu carne rosie si omleta, sosuri, orez etc.

Porcino
Numite si cepes, aceste delicioase comori ale pamantului fac parte din specia Boletus edulis a ciupercilor salbatice. Sunt de culoare brun-pal, si pot cantari intre 30 – 500g. Palariile pot avea diametrul de la 2,5 cm la 25 cm. Porcini au o textura matasoasa, carnoasa, si un miros puternic, de padure, foarte apreciat.

Sezonul lor este sfarsitul primaverii sau toamna. Mai usor de gasit sunt porcini uscate. Acestea trebuie inmuiate in apa timp de cam 20 minute inainte de folosire.

Porcini mai sunt cunoscute si sub numele de Boletes sau Steinpilze.

Urechi-de-lemn
Numele stiintific al ciupercii ureche de lemn este Auricularia Polytricha.

Mari ca dimensiuni si oarecum tari ca textura, sunt foarte populare, mai ales in bucataria chinezeasca, si sunt folosite adesea in supe, preparate stir-fry si tocane fiindca absorb gustul si aroma celorlalte ingrediente din mancare. Se crede de asemenea ca imbunatatesc circulatia sangvina.

Ciuperca din varietatea Auricularia Auricula-Judae este cunoscuta sub mai multe denumiri, printre care urechea-lui-Iuda sau urechea-evreului sunt cele mai raspandite.

Ele au forma unei urechi, culoare de la mov la brun inchis sau negru, cu o textura cauciucoasa si cresc cel mai adesea pe scoarta copacilor foarte batrani. Se spune ca Iuda s-a spanzurat de un copac batran, si de aici originea numelui acestor ciuperci.

Maitake
Maitake inseamna “ciuperca dansatoare” in limba japoneza. Se spune ca, in antichitate, cine gasea o astfel de ciuperca dansa de bucurie, datorita faptului ca putea fi schimbata cu greutatea ei in argint. Tulpinile ciupercilor sunt deseori alipite, adunate la baza unui bustean.

Ciupercile sunt comune in estul Americii de Nord, Europa si Asia. Culegatorii de Maitake cauta ciupercile singuri si nu divulga niciodata locatia “comorii”, nici chiar familiei. In 1979 s-a obtinut si modalitatea de cultivare a ciupercilor.

 
Morel
Sunt ciuperci de primavara, relativ rar intalnite; sunt foarte pretuite pentru gustul placut. Palariile lor seamana cu un fagure si par poroase. Cele cu palarii inchise la culoare sunt mai moi.

Se consuma doar gatite si merg bine cu smantana, carne rosie, pasare, vanat, orez si oua.

 
Trufe
Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc in zonele de munte si de deal pe radacina copacilor, in cuiburi, precum cartofii. Au un miros specific, foarte puternic, pentru care sunt foarte apreciate, fiind nelipsite din lista de meniuri a marilor restaurante din intreaga lume.

Denumirea “trufe” se refera in general la membrii familiilor Tuber si Terfezia. Exista mai multe feluri de ciuperci subterane (trufe false) care seamana cu cele comestibile, unele dintre ele fiind insa otravitoare. Sunt cele mai scumpe ciuperci.

 

Alegere si pastrare
Ciupercile sunt fragile, asa ca evita pe cat posibil sa le strivesti sau sa le manevrezi prea mult. Palaria lor trebuie sa fie neteda si tare, ca si codita si sa aiba un miros placut de pamant.
Pastreaza-le in frigider, in cutia pentru legume, timp de maxim 3 zile, daca este posibil invelite in pungi din hartie bruna sau acoperite cu hartie absorbanta.

Preparare

Pentru a le curata de pamant, sterge-le cu hartie absorbanta, apoi trece-le sub jet de apa rece si lasa-le sa se scurga. Daca le indepartezi codita, atunci incearca sa o dizloci cu miscari delicate pentru a se desprinde complet. Cele mai multe ciuperci cumparate din magazine sunt curate si nu necesita sa le cureti de pielita.

Sotate sau prajite
Aceasta este una dintre cele mai bune metode de gatit atunci cand servesti ciupercile ca atare. Intr-un vas neaderent incinge 25  g unt si 1 lingura ulei. Adauga 1 catel de usturoi tocat marunt si soteaza 250 g ciuperci taiate felii. Poti adauga verdeata proaspata, tocata, dupa gust, cum ar fi patrunjel sau marar sau chiar ceapa verde si cimbru.

La gratar
Pentru gratar sunt potrivite palariile largi. Amesteca unt cu usturoi tocat, sare si patrunjel proaspat, tocat si umple palariile cu acest amestec. Pune ciupercile pe gratarul incins si tine-le pana cand se patrund. Sau umple-le cu un amestec de costita taiata cuburi mici, usturoi tocat marunt, verdeata tocata si cascaval razuit.

Cu sos
Ciupercile dau consistenta si aroma mancarurilor cu sos, dar pot fi gatite in sos si servite ca atare.
Cine nu adora ciulamaua de ciuperci servita cu mamaliguta fierbinte!? Incearca si altfel: rumeneste ciupercile tale preferate in unt si apoi adauga costita taiata cuburi. Tine pe foc pana cand se rumenesc uniform si stinge cu suc de rosii, vin rosu sec si adauga verdeata proaspata tocata. Fierbe inabusit timp de 15 minute pana cand se patrund.

 

Text: Oana Racheleanu si Constanta Penverne; Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente