Apa de gură folosită în exces are efecte dezastruoase

Apa de gură este folosită pentru a menține respirația proaspătă și pentru a elimina diferite bacterii periculoase din cavitatea orală. Utilizarea ei vine însă cu o serie de beneficii și dezavantaje. Aflăm de la medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, care sunt acestea și cum este recomandat să o folosim pentru a nu o transforma în ceva dăunător.

Deși este parte a unei rutine de îngrijire zilnică, pe care o recomandă orice specialist, apa de gură, folosită în exces, poate deveni periculoasă. „Un prim beneficiu al apei de gură este acela că ea ajunge în locuri greu de abordat cu periuța dentară, dezinfectând astfel zona respectivă. Știm cu toții că periuța de dinți, oricât de performantă ar fi, nu poate curăța eficient toate suprafețele dentare. Atunci apa de gură, folosită în completarea periajului corect realizat, reprezintă un pas important în rutina de îngrijire a dinților'. „Apa de gură conține clorhexidină, un dezinfectant foarte eficient în uzul dentar. Totuși, studii recente arată că aceasta reduce cantitativ diversitatea bacteriană, eliminând și bacteriile bune, utile, din mediul oral', declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

De ce nu este bine să folosim zilnic apa de gură
„Apa de gură are beneficiile sale pe moment, însă nu este indicat să o folosim zilnic. S-a demonstrat că, dacă folosim apa de gură cu clorhexidină pentru șapte zile consecutiv, pH-ul salivar scade, iar acest lucru are un efect dăunător asupra dinților, ducând la apariția cariilor. Un alt impact negativ al clorhexidinei este și acela că, dacă este folosită constant, stimulează creșterea cantitativă a bacteriilor care produc pH acid', adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Bacteriile au un rol esențial în cavitatea orală
„Deși bacteriile au fost considerate, mult timp, ca ceva dăunător, în ultima vreme a apărut totuși o conștientizare treptată a faptului că ele au, de fapt, un rol esențial în echilibrul sănătății noastre. Chiar și atunci când vine vorba despre sănătatea orală, cât și în ceea ce privește starea noastră generală de sănătate. Orice perturbare a balanței microbiomului poate avea efecte dăunătoare pe termen lung. Atunci când prescriem sau folosim ape de gură, trebuie să fim întotdeauna foarte precauți să nu abuzăm de ele. Nu degeaba se spune că nimic din ceea ce face omul nu poate depăși perfecțiunea naturii', mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Concluzie: Folosim sau nu apa de gură?
„Ca în orice aspect al vieții, echilibrul și măsura sunt deosebit de importante. Este bine să folosim apa de gură, dar cu pauze, nu zilnic, conform unei scheme stabilite împreună cu medicul stomatolog. Evitați apele de gură cu alcool, acestea usucă mucoasele și creează o senzație neplăcută. Și, așa cum spun întotdeauna, pentru o bună sănătate orală este necesară o igienă corectă și vizite regulate la dentist, atât pentru tratamente în fazele incipiente ale afecțiunilor dentare, cât și pentru a preîntâmpina orice posibilă complicație de ordin stomatologic', încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Chirurg oncolog: „Nimeni nu e scutit de dezvoltarea unui cancer de colon sau rect'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate