Anxietatea ne slăbește sistemul imunitar. Trucuri pentru întărirea sistemului imunitar

Sistemul nostru imunitar este mecanismul de apărare pe care îl folosește corpul pentru a ne proteja de bacterii și viruși. Este incredibil de puternic, mai puternic decât își dau seama majoritatea oamenilor. De fiecare dată când ingerăm germeni sau bacterii, sistemul imunitar al corpului îi distruge rapid, deoarece este antrenat să facă tot ce este necesar pentru a împiedica să ne îmbolnăvim.

Anxietatea are o relație complicată cu sistemul imunitar și, din păcate, există unele dovezi că prea multă anxietate poate slăbi în mod dramatic sistemul imunitar. Poate pune stres pe corp, care la rândul său eliberează un hormon al stresului numit cortizol. Cortizolul este principalul hormon al stresului din organism și seamănă oarecum cu sistemul de alarmă al naturii. Anxietatea nu cauzează boală, dar atunci când există contact cu germeni, sistemul imunitar slăbit poate lupta pentru a-i combate.

Anxietatea poate fi o problemă de sănătate mintală, dar asta nu înseamnă că nu are consecințe fizice. Cortizolul ne slăbește sistemul imunitar dintr-un motiv bun. În perioadele de stres intens, cortizolul încearcă să reducă inflamația prin slăbirea unora dintre anticorpii care pot crește inflamația.

De asemenea, activează imunitatea naturală (capacitatea de a combate imediat problemele) și îndepărtează resursele de imunitățile specifice (capacitatea de a preveni bolile pe care corpul nostru știe să le controleze).

Însă cortizolul este util numai în cazurile scurte. Când avem parte de stres prelungit, corpul are nevoie de aceste celule T și celule albe din sânge și, din păcate, cortizolul continuă să le suprime, slăbind astfel sistemul imunitar în timp.

Rezultatul nu este doar că ne putem îmbolnăvi. Trebuie să fim în continuare în contact cu germeni și bacterii pentru ca acest lucru să apară. Principala problemă este că, odată ce ne-am îmbolnăvit, corpul se va recupera mai greu. Are nevoie de aceste celule pentru a ataca intrușii și este mai greu pentru corpul să facă asta atunci când anxietatea zdrobește puterea sistemului imunitar.

Anxietatea cauzată de un sistem imunitar slab?

Există, de asemenea, unele dovezi că persoanele cu alergii pot fi mai predispuse la anxietate, ceea ce, la rândul său, slăbește sistemul imunitar și ar putea duce la mai multe alergii.

Unele teorii susțin că acest lucru are loc la nivel molecular, dar este foarte posibil ca pur și simplu să trăim cu alergii și boli, făcându-ne viața mai incomodă și mai dificilă, ceea ce la rândul său crește probabilitatea de a dezvolta anxietate.

De asemenea, sistemul imunitar ar putea să nu provoace anxietate, dar poate contribui în schimb la comportamente care duc în cele din urmă la anxietate.

Trucuri pentru a combate anxietatea si a îmbunătăți sistemul imunitar

Există câteva strategii de reducere a anxietății care pot avea crește a sistemul imunitar.

Exercițiile fizice sunt cunoscute pentru că îmbunătățesc sănătatea sistemului imunitar și este cel mai important mod natural de a lupta împotriva anxietății. Exercițiile fizice regulate eliberează substanțe chimice în creier care îmbunătățesc drastic starea de spirit și arde excesul de energie despre care se știe că se dezvoltă ocazional în anxietate.

O alimentație sănătoasă și hidratarea nu sunt tocmai un remediu pentru anxietate, dar există o mulțime de dovezi că alimentația nesănătoasă și deshidratarea par să agraveze simptomele de anxietate.

Astfel, dacă ne dorim să reducem cel puțin severitatea simptomelor de anxietate, este important să mâncăm mai sănătos și să bem cantitatea de apă de care avem nevoie într-o zi. Acestea pot avea un efect benefic și sunt, de asemenea, foarte importante pentru îmbunătățirea imunității.

Masajul este o altă strategie cunoscută de reducere a anxietății care pare să aibă și beneficii ale sistemului imunitar. Nu este clar de ce masajul stimulează sistemul imunitar, dar studiile au arătat că acesta pare să fie eficient. Este posibil ca masajul să fie valoros din cauza beneficiilor sale de reducere a anxietății, dar este probabil, de asemenea, ca reducerea durerii și a disconfortului asociat cu tensiunea musculară să ajute sistemul imunitar să prospere.

Tratarea anxietății poate ajuta la îmbunătățirea puterii sistemului imunitar, care ar trebui să ajute la combaterea bolilor și a infecțiilor.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului