Anunțul sumbru al medicilor: Al patrulea val este inevitabil

În ultima perioadă, numărul infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost redus considerabil, însă medicii susțin că un nou val ar putea să vină din toamnă. Îngrijorarea specialiștilor vine în urma relaxării românilor care vor alege să-și petreacă vacanțele în afara granițelor țării, dar și apariția noii tulpini din India.

În continuare, ministrul sănătății îndeamnă populația să se vaccineze. Potrivit spuselor Ioanei Mihăilă, spitalele trebuie să se pregătească pentru situații de urgență, dar și pentru depășirea eficientă a unui nou val.

„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină.

Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor', a explicat Ioana Mihăilă la Aleph News.

Tulpina indiană, în România

Tulpina indiană, denumită și B.1.617 a apărut în India în luna octombrie 2020. Cel mai mare număr de cazuri s-a înregistrat în Marea Britanie, exceptând India. Specialiștii OMS au declarat că aceasta este mult mai contagioasă decât celelalte tulpini de până acum și ar putea reduce eficiența vaccinurilor.

Deși au fost identificate câteva cazuri și la noi în țară, Ioana Mihăilă îi asigură pe cetățenii români că totul este sub control.

„La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante. În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni.

Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (…) Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri', a declarat Ministrul Sănătății.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri