Anunț pentru părinți: Începe campania de vaccinare anti-Covid-19 pentru copiii cu vârste între 5-11 ani

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, țara noastră va începe imunizarea micuților împotriva Covid-19. Acesta a anunțat printr-o conferință de presă că se așteaptă autorizarea vaccinării anti-Covid-19 la copiii cu vârste între 5-11 ani.

În prezent, decizia Agenției Europene de Medicamente ar putea veni pe 25 noiembrie.

„Am spus săptămâna trecută că se așteaptă decizia Agenției Europene a Medicamentului la jumătatea lunii decembrie, însă ultimul calendar practic devansează acest termen și se așteaptă ca la jumătatea – a doua parte a lunii noiembrie să avem această actualizare.Foarte probabil pe data de 25 noiembrie vom avea opinia EMA. Iar pentru vaccinul Moderna care a propus documentația pentru evaluare la EMA se așteaptă ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie', a declarat Valeriu Gheorghiță.

Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani vor fi vaccinați cu o doză mult mai mică, 10 micrograme, față de 30 de micrograme pentru cei cu vârste peste 12 ani. Motiv pentru care imunizarea lor va începe imediat ce se vor primi aceste doze reduse.

„Concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu este confirmat pentru nicio țară europeană. Este posibil să fie în decembrie sau, mai puțin probabil, în ianuarie 2022.

E foarte important să avem dozele specifice. Vorbim de flacoane diferite, flacoane multidoză, cu 10 doze, iar doza și de circa 10 micrograme, o treime din doza pentru adulți. Eficacitatea este de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice', a mai spus medicul militar.

Deși decizia EMA nu a fost luată, România a demarat pregătirile pentru a se vaccina și micuții.

„Am demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare. La acest moment, centralizăm solicitările din fiecare județ de înființare a unor centre de vaccinare în unitățile sanitare cu paturi sau ambulatorii care au secții sau compartimente de pediatrie. În centrele de vaccinare unde există vaccin Pfizer pentru persoanele de peste 12 ani vom organiza un cabinet de vaccinare în cadrul centrului destinat pentru grupa de vârstă 5-11 ani', a explicat președintele CNCAV.

De asemenea, modificări vor exista și în platforma online, astfel încât cei mici să fie programați de pe contul părinților săi, așa cum s-a întâmplat și în cazul celor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

În urma unui studiu efectuat pe 2.268 de copii între 5-11 ani, Pfizer a anunțat că vaccinul său are o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului. Moderna, de asemenea, a raportat că serul produs de ei creează un răspuns imunitar puternic, iar copiii de peste 6 ani l-au tolerat foarte bine.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri