Anexita netratată poate cauza pierderea ovarelor

hepta_1021880

Netratata, anexita poate provoca complicatii serioase si poate avea consecinse grave asupra fertilitatii femeii.

Anexita reprezinta atat o inflamatie a trompei cat si a ovarului. Termenul de boala inflamatorie pelvina este un termen general folosit atat pentru infectia acuta, cronica, subacuta sau recurenta a trompei si ovarului, cat si a structurilor adiacente. Anexita se prezinta sub doua forme; acuta si cronica. In ambele cazuri se datoreaza unei flore microbiene mixte: germeni aerobi si anaerobi.

Caile prin care se realizeaza infectia sunt:

  1. calea limfatica , situtie frecvent intalnita dupa nastere sau dupa un avort
  2. prin contiguitate (din aproape in aproape) din flora vaginala aceasta fiind cea mai frecventa forma intalnita
  3. hematogena ( prin fluxul sanguin) care este destul de rara si se manifesta in cadrul bolii TBC

Anexitele sunt exacerbate de o serie de factori:

  • menstruatia
  • contactul sexual
  • examinarile clinice repetate

Un aspect important de mentionat este faptul ca in perioada menstruala are loc o ruptura a barierei antibancteriene reprezentate de mucusul cervical ceea ce favorizeaza transmiterea ascendenta a agentilor infectioasi. De asemenea agentii infectiosi se pot fixa de spermatozoizi ajungand in tractul genital superior. O situatie particulara este reprezentata de transmiterea infectiei localizate la nivelul endometrului, secundare unui DIU (dispozitiv intrauterine) catre mucoasa trompei si ovarului.

Diagnosticul unei anexite acute se sustine pe urmatoarele simptome:

  • durere in etajul abdominal inferior predominat in una din fosele iliace sau ambele in cadrul anexitei bilaterale cu iradiere pe fata internei a coapsei
  • febra de obicei mai mare de 38 grade Celsius
  • greata uneori insotita de varsaturi
  • cefalee( dureri de cap )
  • secretie vaginala purulenta

Complicatiile care pot aparea daca procesul infectios continua fara a se realiza un tratament se datoreaza faptului ca organele pelvine incearca se limiteze procesul infectios si se vor forma aderente intre acestea cu desfiintarea planurilor intre tesuturi.

Din complicatiile cele mai frecvente amintim:

  • peliviperitonita
  • abces tuboovarian
  • peritonita generalizata
  • celulita pelvina cu tromboflebita

Exista si complicatii cronice si acestea sunt obstructia trompei (40 % din cazuri dupa 3 episoade de anexita), sarcina extrauterina si sindromul dureros pelvin cronic( 15 % din cazuri ). Un mit intalnit foarte des este cel al frigului. Insa frigul este doar un factor favorizant care se suprapune peste alta patologie deja existenta la nivelul aparatului reproducator.

Tratament: Exista un tratament atat profilactic cat si curativ al anexitei. Cel profilactic implica diagnosticarea precoce si tratamentul oricarei afectiuni simptomatice a tractului genital inferior: uretrita,vaginita.

Tratamentul curativ consta alaturi de antibioterapie si in administrarea de analgetice, antiinflamatorii, repaus la pat, eventual indepartarea DIU daca este cazul , evitarea frigului . Se asociaza de obicei doua antibiotice (ex: cefoxitina si doxiciclina) pentru a acoperi tot spectrul de agenti implicati in procesul infectios.

Recunoasterea cat mai precoce a inflamatiilor pelvine (anexita) si a tratamentului eficient al acestora este necesara pentru a impiedica afectarea inreversibila a sistemului reproductive. Incidenta infertilitatii dupa primul epsisod de anexita este de 12%, insa diagnosticarea si instituirea tramentului antibiotic cat mai precococe si cu spectru larg va reduce incidenta complicatiilor mai ales daca tinem cont ca infertilitatea creste cu cat procesul inflamator este mai intens .

Anexita cronica este de obicei secundara modificarilor induse de inflamatia acuta initiala. Anexitele acute neindetificate si netratate corespunzator, utilizarea DIU si mentinerea lui o perioada indelungata determina instalarea unui proces inflamator cronic.

De o mare utilitate terapeutica, sunt curele balneoclimaterice care au efect benefic prin imbunatatirea metabolismului general al oraganismului, imbunatatirea circulatiei sanguine, activarea receptorilor genitali cu imbunatatirea tulburarilor locale hormonale, diminuarea durerilor. Cele recomandate sunt apele sarate de la Techerghiol, Amara, Sovata, Govora, Pucioasa.

Text: Dr. Andreea Catarig, Centru de diagnostic si tratament Dorobanti (Calea Dorobanti nr 32 A).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate