ANDREI URSU: „Iubirea este un proces continuu, o negociere fără oprire care poate căpăta diferite nuanțe odată cu trecerea timpului”

Pe Andrei Ursu l-ați cunoscut cu numele de scenă… WRS, atunci când a strălucit pe scena de la Eurovision și când toată lumea fredona „Llamame, llamame.' Ne-am dat seama imediat că avem un nou talent și o nouă forță scenică. De la începuturile sale ca dansator, până la ascensiunea sa ca vocalist și compozitor, drumul lui Andrei nu a fost unul lipsit de obstacole. Cu toate acestea, fiecare pas, fiecare eșec și triumf au contribuit la o evoluție organică și autentică, care se reflectă în muzica sa plină de emoție și profunzime. Transformarea sa de la WRS la Andrei Ursu nu a fost doar o schimbare de nume, ci o renaștere a identității artistice, o întoarcere la rădăcinile sale, îmbrățișând un stil muzical mai matur și autentic. Cu fiecare piesă, Andrei reușește să atingă sufletele ascultătorilor, iar colaborarea sa cu Andra la piesa „De-ai fi în locul meu' este dovada clară a talentului său inconfundabil.

În spatele fiecărei melodii se află o poveste, un mesaj de empatie și iubire, iar Andrei ne împărtășește cum muzica sa este o extensie a vieții sale, o reflecție a trăirilor și experiențelor care l-au definit. De la momentul crucial al participării la Eurovision, până la lansarea celui de-al doilea volum „Cântece de Inimă', Andrei Ursu ne arată că succesul nu vine doar din talent, ci și din perse­verență, curaj și autenticitate.

Andrei, trebuie să recunosc că ai apărut de nicăieri, ai uimit cu prezența și talentul tău electrizant, apoi ne-ai șocat cu inflexiunile ciudate din vocea ta, destul de rare în peisajul muzical autohton… cine ești, tu de fapt? 
Hei… Ce pot să spun despre originile mele artistice este că mi-am adunat inspirația pe parcursul carierei de dansator, apoi, din suișuri și coborâșuri, ca vocalist și compozitor. Drumul meu nu a fost deloc ușor, dar asta mă bucură pentru că directa lui repercusiune este evoluția mea organică și foarte puternic sedimentată. Așa simt, și se simte frumos. Mă reinventez de fiecare dată când vocea interioară îmi spune asta, mă feresc să stau pe loc. Plafonarea îmi e dușman. De nicăieri' putem spune că am apărut pentru publicul mainstream, pentru că eu lucrez la creația mea de ani buni, publiculdescoperind-o treptat. Acum, ce s-a schimbat sunt doar numerele. Cât despre vocea mea, probabil este influențată de zona lumii în care trăim, influențată de pământ. Îmi place mult să combin estul cu vestul ca stilistică vocală, să ascult și să reinterpretez muzica de multe generații adusă în prezent.

Ai trecut printr-o transformare importantă de la WRS la Andrei Ursu, ți-ai schimbat numele de scenă, stilul muzical. Se simte un dor, o nostalgie în vocea ta, e rană acolo… Ești conștient că refrenele tale obsedează?
Îți mulțumesc pentru compliment, și cântărețul, dar și compozitorul din mine sunt flatați. Am început cariera solo ca o joacă, doar că probabil acum maturizarea și-a spus cuvântul. Nu mai rezonam cu artificiile, cu pseudonimul wrs', dar nici cu stilul muzical cu care m-am lansat. Iar muzica, pentru mine, este o extensie a stilului de viață, care acum nu mai e deloc zbuciumat. Probabil am devenit un mai bun ascultător, astfel pot empatiza și eu la rândul meu cu publicul. Mesajul pieselor mele este răspunsul meu că încet, încet încep să cunosc viața în mai multe nuanțe.

„De-ai fi în locul meu' este o colaborare emoționantă cu Andra. Cum a luat naștere această piesă
și care a fost momentul în care ai simțit că trebuie să o cântați împreună?

Piesa De-ai fi în locul meu' am compus-o împreună cu Adi Istrate și Alex Cotoi. A fost scrisă chiar în aceeași săptămână cu Noaptea ne fură iubiri'. Ne-am inspirat din piesele lui Dan Spătaru, Gică Petrescu sau Aurelian Andreescu. Îmi doream să captez aceeași senzație de zbor pe care ți-o dădea muzica de demult, însă, în același timp, și împământarea adusă de un mesaj puternic. Ușoarele influențe andaluze parcă aduc soare melodiei, iar așa a luat naștere De-ai fi în locul meu'. Alex Cotoi, care îmi este și manager, a simțit că vocea Andrei s-ar potrivi perfect pe piesă, iar echipa ei a răspuns rapid afirmativ propunerii de colaborare.

Prima voastră fotografie împreună este din 2014, când erai dansator la „Românii au talent'. Cum ți se pare această evoluție și cum a fost să treci de la acel moment la lansarea unei piese cu Andra?
Mă bucur de toate momentele din cariera mea, mai ales că o bună bucată de timp mă simțeam un intrus în indus­tria muzicală. Fără studii de specia­litate, venind dintr-un alt dome­niu, sunt mândru să văd rezult­atele nebuniei' mele. Acum, colabo­rarea cu Andra, mi-a confirmat că sunt pe drumul cel bun.

Melodia vorbește despre empatie într-o relație. Crezi că muzica are puterea de a schimba percepțiile oamenilor asupra iubirii și comunicării?
Muzica este doar un liant al unor stări de spirit. De exemplu, dacă te prinde îndrăgostit, o să rezonezi cu mesajul, dacă nu, o să te întrebi ce e cu atâta dulcegărie acolo. La fel și cu alte stări, sau alte stiluri de muzică. Poate că un mesaj bine transpus în versuri poate ridica niște semne de întrebare, dar este datoria noastră să ne ascultăm, să acordăm timp celor iubiți, să ne ancorăm mai tare în prezent și, de ce nu, să încercăm câteva ore de terapie. E un proces complex iubirea, dar mă bucur că muzica mea poate fi coloana sonoră în unele cazuri.

Cât de mult crezi în ideea de „suflete pereche' și cum ai descrie viziunea ta despre iubire în acest moment al vieții tale?
Cred în „suflete pereche' la momentul potrivit. Consider că iubirea este un proces continuu, o negociere fără oprire, care poate căpăta diferite nuanțe odată cu trecerea timpului. Important este să ne cunoaștem noi înșine bine, să știm ce suntem singuri, ca apoi partenerul să vină ca un supliment, nu ca un complement.

Ai avut ocazia să colaborezi cu artiști importanți din industrie. Cu cine ți-ai dori să împarți scena sau să creezi o piesă în viitor?
Nu m-am gândit des la asta, probabil în funcție de muzică vor veni și ideile de nume de colaborări. Ar fi interesant un pod creat între generații prin muzică.

Participarea ta la Eurovision a fost un moment definitoriu. Cum simți că ți-a influențat cariera și ce ai învățat din acea experiență?
Mereu spun că viața mea se împarte înainte și după Eurovision. Într-adevăr, concursul mi-a fost rampă de lansare și mi-a încununat toată munca până la momentul respectiv. Am avut mari emoții, însă acolo, pe scenă, am simțit că am învins cel mai mare adversar, dar mi-am găsit și cel mai bun prieten: eu însumi.

De-a lungul anilor, ai avut piese care au ajuns rapid în topuri. Există o rețetă a succesului sau secretul este să creezi din suflet, fără a urmări tendințele? Cine scrie versurile pieselor tale? 
Versurile pieselor mele mi le scriu eu, în colaborare cu alți compozitori de la Global Records. Există și câteva excepții, cum ar fi piesa „Tu nu vrei', scrisă de Mario Fresh. Nu urmăresc tendințe, însă sunt atent la obiceiurile de consum ale oamenilor. Îmi place mult să analizez și să intuiesc curente în artă, pe care apoi să le aplic direcției mele creative.

Te-am văzut la „Te cunosc de undeva' și „Asia Express', emisiuni care te-au pus în ipostaze complet diferite. Ai talent actoricesc… pe când un rol într-un film?
Încă nu s-a ivit ocazia, dar nu aș refuza. 

Ai lansat recent „Cântece de Inimă Vol. 2', care marchează un nou capitol în cariera ta. Ce poveste spune acest album despre tine și cum simți că te-ai transformat ca artist de la primul volum până acum?
Dacă primul volum a fost un experiment, al doilea volum din „Cântece de inimă' îmi confirmă că stilul acesta de muzică, care pare că nu o să moară niciodată, și-a pus puternic amprenta pe mine ca artist. Scriu foarte ușor, iar poveștile curg în versuri. Am încredere din ce în ce mai mare în viziunea mea artistică.

Cariera ta implică multe călătorii și proiecte internaționale. Ce loc din lume te-a impresionat cel mai
mult prin felul în care îți primește muzica? 

În Spania am avut multe evenimente, iar publicul de acolo chiar m-a îmbrățișat foarte călduros. Fiesta' spaniolă se simte și pe scenă când am concertat, și de fiecare dată mă întorc cu mare drag acolo.

Ce îți dorești cel mai mult pentru viitor – atât pe plan artistic, cât și personal?
Profesional, îmi doresc să fiu cât mai liniștit, să pun mai puțină presiune pe mine, dar cu motoarele cât mai activate. Ăsta e un stadiu greu de atins, măcar sper să tind spre el. Iar personal chiar suntem bine. Îmi doresc să rămână așa.

Interviu realizat de Florentina Mușat

EXCLUSIV DIANA MATEI: „Eram foarte tânără atunci când l-am cunoscut pe Marian, aveam 21 de ani și gândul că relația noastră ar putea fi un eșec…'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje