Andreea Vasile: “Nu cred în talent… este important dar nu e suficient!”

Pe actrița Andreea Vasile o știți din multe filme și seriale românești… ea este fata mereu credibilă în tot ce face, cu privirea pătrunzătoare, pregătită să înfrunte toate greutățile și gata mereu de o nouă provocare. Are o maturitate care aproape intimidează, dar și candoarea specială a celor îndrăgostiți iremediabil de profesia lor.

1Spy-Master-credit-photo-HBO-MAXSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 2

Andreea, cum este școala românească de Actorie? Pregătește actori buni sau pregătește tineri care ar putea deveni actori buni…?
Nu știu cum e școala românească, în general. Știu doar cum a fost în cazul meu. Și în cazul meu, am avut șansa unor profesori care m-au învățat câte ceva despre rigoare și disciplină, despre exigență și adevăr și căutare. Și pentru mine au fost niște puncte de plecare excelente. Cred că nicio școală din lumea asta nu te poate învăța ce te învață meseria însăși, ce te învață lucrul în fața camerei sau cel de pe scenă. Școala ar trebui să-ți ofere niște unelte, să-ți seteze un context și un mediu sigure în care să încerci, în care să nu-ți fie frică să experimentezi. Școala trebuie să te lase să greșești, să-ți permită să cauți și să te cauți.
Nu școala te face actor, bucata aia de hârtie care se numește diplomă nu te transformă în actor, ea doar atestă terminarea studiilor. Munca însăși te face actor, șansa unor proiecte și a unor partituri din care să înveți ce înseamnă să fii actor, ele te fac actor. Treptat. 

Te deranjează când te uiți la anumite filme românești și vezi sau simți cum unii actori români pare că „citesc' replicile, nu sunt credibili, nu creează personaje și nu sunt autentici?
Nu analizez niciodată în funcție de naționalitatea actorului. Există actori americani absolut geniali (și am proprietatea termenilor când folosesc ‘genial în contextul ăsta) și actori americani proști. Sau sârbi. Sau croați. Sau britanici. Există doar actori buni și actori proști. Avem și am avut dintotdeauna actori români extraordinari, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc. Vine o generație de oameni, nu doar al naibii de talentați și inteligenți, ci și foarte preciși și riguroși cu munca lor si cu meseria lor: Ularu, Secăreanu, Postelnicu, Bănescu, Cavallioti și mai sunt mulți alții. Și atunci nu putem judeca în termeni de naționalitate. Ci doar în termeni de adevăr și lipsa lui.

Calitățile tale au fost remarcate repede, tocmai datorită acestui simț autentic de care povesteam. Te-ai născut cu acest talent sau a fost șlefuit în timp?
Vă mulțumesc, însa nu cred în talent. Adică sigur că e important, dar nu e suficient, nu te duce mai departe sau mai sus (depinde de idealuri). Mă raportez tot timpul la meseria asta ca la un maraton, nu ca la un sprint de 100 m. E un maraton. E multă disciplină, e rigoare, e muncă, e reziliență, e o căutare permanentă și neîncetată a adevărului (în orice formă), înainte de orice acrobație emoțională.
Și mai e o componentă care n-are nicio legătura cu nimic din toate astea. Și anume șansa. Să ți se ofere șansa să fii, să înveți, să descoperi, să-ți dorești mai mult.

Vorbește-ne puțin, în premieră, despre rolul tău din noul serial Spy/Master. Ce-l face deosebit?
Joc rolul soției lui Victor Godeanu. Serialul redă o săptămână din viața lui Godeanu, cel mai apropiat om al lui Ceaușescu, mâna lui dreaptă, care este și agent KGB. Are o singură șansă să poată supraviețui, înainte de a fi deconspirat, și anume să plece în Statele Unite lăsând totul în urmă. E, de fapt, povestea celor privilegiați în timpul comunismului, a celor care s-au bucurat din plin de toate avantajele de care beneficiau toți acoliții lui Ceaușescu. Am contextualizat un pic în așa fel încât să pot aduce în discuție și personajul meu. Un personaj care evoluează, căruia i se dă șansa să acționeze, la modul cel mai concret, lucid și lipsit de scrupule cu putință. Un personaj care în primele trei episoade e blazat, cu simțurile tocite de viață și de un soi de uzură psihică, alcoolică, cu nicio direcție și absolut nicio perspectivă. Ei bine, personajul ăsta schimbă total paradigma din episodul 4 și devine un catalizator pentru propria-i viață și a fiicei sale. Pentru că atunci când viața ta sau a celor pe care-i iubești e pusă în pericol, nimic din ce credeai tu despre tine nu se mai susține. Și trebuie să faci o alegere. Și, de aici, și bucuria de a avea parte de un asemenea rol. Și bucuria de a face parte dintr-un proiect absolut minunat, alături de colegi pe care-i admir și respect și de o echipă absolut excepțională.

Care e greul cel mai greu în viața unui actor?
Cel mai greu e să reușești să-ți păstrezi mereu, indiferent de ce-ți oferă viața, prospețimea și adevărul și lumina și căutarea neîntinate. Să reușești să te urci pe scenă/sau în fața camerei de fiecare dată cu același entuziasm și aceeași prospețime ca la început. Să nu te tocească viața. Să rămâi un bun observator al vieții și al oamenilor. Să-ți răspunzi constant la întrebarea: de ce fac meseria asta. Care e motivația ta. Ce te duce mai departe. Pentru că e important să-ți răspunzi cinstit la toate cele de mai sus.

Dar cea mai mare satisfacție?
Când muncesc. De fiecare dată când mi se oferă un rol, pentru mine asta e cea mai importantă răsplată a muncii mele și cea mai mare satisfacție. Când muncesc. Pentru că nu pot controla nimic altceva în afara felului în care mă raportez la meseria asta. Satisfacția cea mai importantă e când reușesc alături de partener și de regizor să găsim adevărul unei scene și al unui moment, să-l înregistram și să-l dăm mai departe. Restul e incontrolabil.

Foto: Alex Gâlmeanu/HBO MAX

Trucul de frumusețe al Ioanei Ginghină: e la îndemâna tuturor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje