Analiza Grafologica: personalitatile la birou

Analiza Grafologica: personalitatile la birou

Sefi rai si colegi neintelegatori
Nu exista trasaturi de personalitate bune sau rele. Iti recomand sa eviti, mai ales daca nu ai experienta, sa judeci persoanele dupa trasaturile de personalitate. Pur si simplu trasaturile de personalitate exista, ele fiind potrivite sau nepotrivite, in functie de context.

Intotdeauna trasaturile de personalitate trebuie incluse in context. La fel, Analiza Grafologica poate fi o unealta buna sau rea, tot in functie de context, dupa cum hotarasti sa folosesti informatiile pe care le afli. Le poti folosi pentru a construi relatii de munca eficiente, puternice… sau pentru a-i manipula pe ceilalti. Tu alegi, este responsabilitatea ta.

Asa cum am spus si in articolele precedente, un analist grafolog profesionist trebuie sa dedice mult studiu, atentie si pasiune pentru a obtine rezultate precise si detaliate cu Analiza Grafologica. Verifica mereu contextul in care te afli si tine minte care sunt limitele si principiile tale!

Imaginea de sine
Asa cum am spus intr-un articol anterior, imaginea de sine este, probabil, cea mai importanta tra­satura de personalitate, cel putin din punctul de vedere al Analizei Grafologice. Ea poate face diferenta intre succes si esec, intre frustrare si implinire personala.

 


Mihaela, 30 de ani

In scris, imaginea de sine este observata in bara literei t. Cu cat aceasta este mai sus plasata pe litera, cu atat persoana are o imagine de sine mai buna. O imagine de sine impecabila este data de bara care este situata chiar in varful literei t (foarte rar vei gasi astfel de persoane). Cei mai multi dintre noi avem o imagine de sine medie (ca in cazul Mihaelei, 30 de ani). In unele cazuri, bara literei t este ridicata, alteori este mai joasa.

Imaginea de sine este strans legata de obiectivele pe care ni le stabilim in cariera. In general, persoanele cu imagine de sine buna isi stabilesc obiective potentatoare, vor sa avanseze in cariera si isi fac un plan de urmat in viata profesionala.

Daca ar fi sa ne gandim la relatiile de munca, un subordonat cu imagine de sine slaba trebuie incurajat (mai mereu), trebuie pregatit in training-uri de dezvoltare personala. Relatiile pe care le are cu alti colegi sunt la fel de importante. In schimb, subordonatii cu imagine de sine puternica cer mereu mai mult de la organizatie si de la sefi. Ei cauta mereu sa avanseze si vor lua locul sefilor, fie in aceeasi organizatie, fie intr-o alta.

Cumva contrar asteptarilor tale, foarte multi manageri (middle si chiar top manageri) au probleme cu imaginea de sine. Desigur, sunt aspecte ale muncii lor unde au control deplin, detin informatiile si abilitatile care pot sa le asigure succesul.

Insa, in multe arii ale vietii profesionale, multi manageri se simt inconfortabil si nu cred in fortele proprii. Din pacate, multi au tendinta de a conduce prin forta, de a critica si de a calca pe orgoliul subordonatilor, doar pentru a arata cat sunt de puternici. De fapt, sunt puternici la suprafata, prin mastile pe care le poarta, in interior fiind nesiguri, lipsiti de incredere.

In schimb, managerii cu imagine de sine puternica actioneaza diferit. De fapt, de cele mai multe ori, in relatiile de munca, persoanele cu incredere de sine puternica nu simt nevoia sa „taie in carne vie“ pentru a avansa in cariera sau pentru a pune subordonatii la munca.

Persoanele cu imagine de sine foarte buna stiu ca au valoare, au incredere in fortele proprii si vor sa-i inspire pe ceilalti, sa le transmita din puterea si increderea lor. Sunt adevarati lideri si pot conduce prin exemplul personal.

 


Mihaela, 39 de ani

Sensibilitatea la critica
Am vorbit despre sensibilitatea la critica si in articolele precedente. Sensibilitatea la critica se vede in scris printr-o bucla in litera d. Cu cat bucla este mai mare, mai „umflata“, cu atat persoana este mai sensibila la critica.

La Mihaela (39 de ani), observati litera d din cuvantul „indelungate“. Mihaela este uneori foarte sensibila la critica, este foarte atenta la ce spun despre ea cei din jur, mai ales daca sunt persoane dragi si/sau importante. De multe ori, chiar si stra­inii o pot supara si demotiva daca o critica.

Ca manager, o persoana precum Mihaela are nevoie de aprobare si acceptare, atat de la sefii ei, cat si de la subordonati. Persoanele sensibile cauta de multe ori semne ca au facut o treaba buna, ca sunt, deopotriva, manageri influenti si subordonati valorosi.

Aceste persoane cer feedback foarte des si tin cont de parerea altora. Acest lucru le permite sa fie lideri potentiali, persoane care-i influenteaza pozitiv pe cei din jur, persoane cu empatie, care inteleg problemele subordonatilor lor. Problema lor principala este ca nu stiu sa spuna „nu“ atunci cand trebuie, se pot implica uneori prea mult din punct de vedere emotional si pot arata semne de slabiciune.

Cuvantul cheie pentru acestea, pentru managementul emotiilor, este „echilibru“ intre sensibilitate si empatie pe de o parte, autoritate si putere pe de alta parte.

Hotararea, puterea personala
 

O alta trasatura importanta este determinarea. Puterea si determinarea unei persoane se vad in scris in liniile foarte puternice, in special in liniile verticale pronuntate si adanci, lungi.

Persoana care arata hotarare in scris va reusi indiferent de problemele care apar. Aceasta este hotarata sa atinga succesul, asa cum poti observa in semnatura lui Michael Jordan sau in scrisul lui Thomas Edison.

Hotararea combinata cu o imagine de sine puternica este un ingredient excelent pentru a progresa in cariera, indiferent de domeniu. Atentie la principii si la relatii! „Hotarare“ nu inseamna sa renunti la principii si sa-i calci in picioare pe altii pentru a reusi. Presupune perseverenta, planificare atenta si multa munca. O personalitate puternica nu trebuie sa avanseze in detrimentul altora, ci, dimpotriva, liderii si managerii de succes folosesc puterea lor pentru a conduce prin exemplu.

Nivelul de energie
Nivelul de energie a fost discutat si in articolele trecute, tocmai pentru ca este atat de important.


Daniela, 37 de ani

Catalina, 25 de ani
 

 

Energia fizica se vede in literele j, y si g, prin bucle puternice si adanci, ca in scrisul Danielei (37 de ani) si al Catalinei (24 de ani). Observati la cele doua cat de adanci sunt literele g si j. Adancimea literelor este legata direct de nevoia de activitate fizica.

In cariera, nivelul de energie este critic. Alaturi de „energia psihica”, energia fizica ofera „benzina” pentru a inainta in cariera, pentru dezvoltarea relatiilor de munca, a abilitatilor si asa mai departe. Persoanele cu multa energie fizica au nevoie constanta de exercitiu fizic, de calatorii si cu greu pot fi puse in spatele unui birou unde sa lucreze 8-9 ore pe zi. Aceste persoane au tendinta sa se plictiseasca foarte repede, evita joburile de rutina si cele care nu le permit sa interactioneze cu alti oameni.

Sunt potrivite in joburi unde munca fizica este necesara (distributie, de exemplu), vanzari, training si orice alt job care presupune multe deplasari. Cele mai multe persoane de acest gen adora sa calatoreasca, mai ales daca sunt tinere si nu au intemeiata o familie. Trebuie sa evite joburile de birou (contabilitate-finante, de exemplu), care presupun multa munca de birou. Atentie mare la problemele de sanatate care pot sa apara din munca de birou, mai ales daca i se asociaza o alimentatie nesanatoasa.

Ionut Ciurea e un tanar antreprenor, trainer si autor. Se afla printre primii promotori in Romania ai sistemelor de dezvoltare personala si profesionala, printre care NLP si Analiza Grafologica. Conduce compania intelliBiz Solutions, prin care ofera con­sul­tan­ta in marketing, Analiza Grafologica pentru HR, Management si training pentru or­ga­ni­za­tii. Pentru detalii, www.ionut-ciurea.com si www.empower.ro.

foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Psihologie