Ana de 1 Decembrie – Fata paralizată pe trecerea de pietoni care răspunde la ”Te iubim!” clipind din ochi. După trei ani, șoferul n-a fost trimis în judecată!

de Adriana Oprea și Cătălin Tolontan

Povestea iubirii unor oameni din Iași, părinți adoptivi, elevi și medici, care de trei ani țin în viață o fată de 18 ani spulberată într-un accident de circulație nerezolvat nici azi.

 • Astăzi, România împlinește 100 de ani de viață.
 • Eu îmi iubesc țara chiar și atunci când nu pot să o sufăr. Dacă mi-e sortit să cad într-o zi pe stradă, vreau să cad pe o stradă aici', așa cum spune scriitorul israelian Amos Oz.
 • De Centenar, ne vine ușor să ne declarăm iubirea de țară, ca de ceva vag, și e mai greu să iubim oamenii de lângă noi.
 • Noi, românii, nu particularizăm țara prin oamenii care o formează.
 • Ana Maria Tănasă avea 15 ani când a fost călcată de o mașină în Iași, pe trecerea de pietoni. Din cauza loviturilor la cap, a paralizat imediat.
 • Acum are 18 ani.
 • De trei ani, e total imobilizată, cu tetrapareză spastică, și îngrijită de aceeași familie simplă, de țărani, care a preluat-o de la casa de copii, unde ajunsese abandonată de părinți.
 • De trei ani, procurorii nu l-au trimis în instanță pe autorul accidentului, Eugen Sandu, un fost șef al Gărzii de Mediu Iași.
 • De trei ani, în fiecare săptămână, colegii vorbesc pe speaker cu ea de la ora de religie, ținută de diriginta Anei.
 • De trei ani, părinții de suflet și fata lor Irina, colegii și profesorii, medicii și asistentele de la Iași și din București îi spun „Te iubim!', iar Ana le răspunde „Vă iubesc!' clipind din ochi.
 • „Ana e într-o stare de minimă conştienţă', spun medicii, dar cine e conștient și cine inconștient între un copil-victimă și statul ai cărui procurori nu încheie în trei ani un dosar de accident pe trecere de pietoni?!
 • Ana de 1 Decembrie.
 • Sau, cum spune Dan Stamate, proful de chimie și fostul diriginte al Anei, „Prea des, noi iubim pământul, nu oamenii! Și, de fapt, oamenii sunt țara'.

Cam așa ceva. S-a făcut 1 noaptea și, de obicei, Ana nu stă atât de târziu cu telefonul în mână, face parte din disciplina casei. Dar astăzi e 1 decembrie, zi liberă de la școală. Ana a primit un Huawei nou, de două milioane.

Fata de 15 ani e lipită de telefon. „Te iubesc!', îi scrie pe sms prietenei sale, Alina. Amândouă sunt din Valea Lupului, sat de la marginea Iașiului care i-a devenit casă Anei Tănasă pe când avea trei ani.

În februarie 2003 a intrat pentru prima oară în odaia bună, de la stradă, când familia Olariu a adus-o din centrul de plasament „Sf. Parascheva'. „Am plâns tot drumul până la locuință', scrie Ana în jurnal. E 1 decembrie 2015, ora 1 noaptea, sau cam așa ceva.

Citește continuarea pe www.libertatea.ro

Citește partea a doua a reportajului, aici: Comisarul Gărzii de Mediu Iași care a lovit-o pe Ana și-a schimbat declarația și dă vina pe fata de 18 ani paralizată: Nu a traversat pe trecerea de pietoni!'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre