Am ajuns general din aceleasi considerente ca si un barbat

Uncategorized

Maria Lupu nu si-a imaginat ca va sparge barierele si va reusi sa atinga cel mai inalt grad din orice structura militara. Dar pe masura ce a avansat in cariera, visul imposibil a inceput sa prinda contur, mai ales ca in armatele NATO femeia-general nu mai este de mult timp o rara avis.

Prezenta femeii in institutiile militare din Romania a fost una discreta, atat cat sa nu se spuna ca nu exista egalitate de sanse pentru ambele sexe. Parea de domeniul fantasticului ca o femeie sa fie avansata la gradul de general, desi in armatele, politiile sau serviciile secrete ale altor state gheata fusese sparta de mult. Iata insa ca a venit momentul cand si-n Armata Romana femeia-general nu mai este un deziderat. Dupa 29 de ani de cariera militara, Maria Lupu a primit steaua de general, la care viseaza orice tanar ofiter.

Maria Lupu, Mirela – pentru familie si prieteni, 49 de ani si e loctiitorul sefului Directiei Plani- ficare Integrata a Apararii din MApN. Din aceasta vara, pe umeri ii straluceste steaua de general. "Am ajuns general din aceleasi considerente ca si un barbat. In armata exista un parcurs al carierei, pe care eu l-am indeplinit", spune doamna general Maria Lupu. In 1986, a fost prima femeie sef de sectie din toata armata si prima femeie sef de sectie din Statul Major General, practic structura de conducere a Armatei Romane (care acum numara aproape 100.000 de oameni, militari si civili). Nu i-a fost usor sa promoveze intr-o lume aproape exclusiv a barbatilor, intr-un mediu al armelor. A avut de infruntat forma cea mai dura a prejudecatii ca locul femeii e la cratita: misoginismul cazon!

Dar, cu profesionalism, istetime si diplomatie, a reusit sa invinga si inamicii nevazuti care salasluiau in sufletele colegilor militari. A ajutat-o mult si specializarea in domeniul financiar-contabil, unde, se stie, 1+1 fac intotdeauna 2. In plus, cu fermitate, a stiut sa-si sustina punctul de vedere si sa gaseasca solutii legale si la cele mai spinoase probleme financiare. "Am fost deschisa, mi-am respectat sefii si colegii, dar, la randul meu, am impus respect", spune Mirela. Crede ca secretul carierei sale de succes sta in norocul cu care s-a nascut si in sefii pe care i-a avut: "Poti sa fii nemaipomenita, daca n-ai un dram de noroc, degeaba. La fel, daca nu dai peste niste sefi care sa te aprecieze, nu razbesti. Sefii mei m-au tratat ca pe un profesionist, nu ca pe o femeie".

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din