Alpinista Crina Popescu pleaca intr-o noua expeditie

Coco, asa cum ii spun prietenii, are doar 16 ani si a stabilit deja 7 recorduri mondiale de varsta, fiind componenta a Lotului National de Alpinism al Romaniei si membra a Clubului Sportiv Montan Altitudine.

Crina Popescu pe varful Pico de Orizaba

Crina Popescu pe varful Pico de Orizaba, cel mai inalt varf din Mexic si al trelea din America de Nord: 5.636 m deasupra nivelului marii. Varful este, de fapt, un vulcan aflat in repaus (dar nu stins!): nu a mai erupt din secolul al XIX-lea. Este al doilea varf vulcanic ca inaltime, dupa Kilimanjaro.

La 14 ani, Crina Popescu a primit titlul de Maestru al Sportului. Ea este prima alpinista din lume care a incheiat Circuitul Seven Volcanoes, fiind singura alpinista din echipa internationala care a escaladat, pentru prima data, muntele Sidley, cel mai inalt vulcan din Antarctica.

„Pentru mine, muntele este mediul meu natural, este locul unde ma simt acasa. Tot ce fac eu este din pasiune si din dorinta de a cunoaste muntii planetei si de a ma cunoaste si descoperi pe mine. Vreau sa eu imi depasesc propriile limitele. Pentru mine, fiecare varf pe care il ating este un triumf, asa cum pentru altii triumful poate insemna altceva. Cu totii avem vise, important este sa luptam pentru ele. Cum s-ar spune umf umf pana la triumf!” declara Crina Popescu.

Iar drumul ei catre triumf a inceput la 6 ani cand tatal sau, Ovidiu Popescu, presedintele Clubului Sportiv Montan Altitudine din Rasnov, a luat-o intr-o excursie pe Varful Omu. La 10 ani, a fost in Alpi, unde a descoperit cu adevarat maretia si inaltimea muntilor si unde a urcat pe primul varf de peste 4000 m: Dente del Gigante. Apoi, a mers tot mai sus.

Crina Popescu

„Mai intai am fost copilul care face lucruri ciudate, la rubrica social, desi eram componenta a Lotului National (fotbalistii sunt performeri si profesionisti de la 10 ani si din divizia judeteana). Apoi, dupa ce am devenit Maestru al Sportului, am promovat la stiri si monden. Dupa trei ani de expeditii si activitate de performanta am ajuns si la rubrica sport a ziarelor, ca reprezentanta a Romaniei. Este asadar o schimbare de perceptie si o dovada ca, pana la urma, lucrurile isi gasesc fagasul” subliniaza alpinista.

Cand nu escaladeaza munti, Coco este eleva la Colegiul National de informatica „Grigore Moisil” din Brasov. Un liceu bun, unde merge cu placere. Spune ca, dintre materiile de la scoala, afara de matematica si informatica, ii place in special geografia fiindca este o alta forma de a descoperi lumea. Hartile sunt pasiunea ei fiindca o ajuta sa descopere cu mintea, locuri pe care urmeaza sa le strabata cu piciorul. Mai nou, Crina face harta lumii din colectia Triumful Cunoasterii, pe care si-a propus sa o finalizeze pana pleaca in expeditia din Atacama.

Lui Coco deseori i se spune ca este un fenomen. Ea crede ca fiecare este unic in felul sau si poate sa ajunga la triumf, daca este pasionat, perseverent si invata sa depaseasca obstacolele.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri