Alopecia androgenetica feminina

Ce este alopecia androgenetica?
Este caracterizata prin rarirea sau in unele situatii chiar pierderea definitiva a firelor de par de la nivelul scalpului cu o localizare caracteristica, diferita la barbati, fata de femei. Deseori are o componenta ereditara (se transmite genetic de la parinti, bunici etc.).

La femei debuteaza frecvent in apropierea menopauzei, dar exista din ce in ce mai multe cazuri ce apar inainte de varsta de 30 de ani. Nu se poate prezice rapiditatea evolutiei si severitatea pierderii firelor de par de la nivelul scalpului, dar debutul precoce (la varsta tanara) si prezenta acestei afectiuni la rudele de sange reprezinta factori de prognostic negativ (posibil ca acesti pacienti sa faca forme mai severe).


Ce particularitati are alopecia androgenetica la femei?

Alopecia androgenetica se dezvolta progresiv. Spre deosebire de cea masculina, este difuza si insidioasa. Intr-o prima etapa, caderea firelor de par este exagerata, dar reinnoirea capilara impiedica constituirea unei adevarate alopecii.

Ulterior, firele de par devin foarte fine (fire de par de tip vellus) la nivelul scalpului ‘in coroana’ ( a se vedea schema din stanga – clasificarea Ludwig), urmand ca apoi sa se instaleaze o rarire a firelor de par, ce se poate agrava progresiv. Aspectul pielii scalpului este normal, necicatriceal. Mentionam ca stadiul III este rareori intalnit.

 

Cum se pune diagnosticul de alopecie androgenetica?
Desi este foarte usor de recunoscut clinic, este indicat sa fiti consultate de un dermatolog, pentru a exclude alte cauze de alopecie noncicatriceale sau cicatriceale.


Exista medicamente ce pot induce sau agrava alopecia androgenetica?

Da, desigur, printre acestea amintim:

  • anumite contraceptive (cele care contin un progestativ cu actiune androgenica) de aceea este bine sa evitam utilizarea acestora daca pacientele au o forma incipienta de alopecie androgenetica sau daca au o predispozitie spre a face aceasta afectiune
  • androgenii, medicamentele anabolizante, corticosteroizii
  • citostaticele
  • anticonvulsivantele
  • unele medicamente pentru hipertensiune, hipercolesteolemie etc.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate