Alimentele recomandate în timpul chimioterapiei. Cum să te hrănești așa încât să-ți ajuți organismul să iasă cu bine din tratament
Alimentele recomandate în timpul chimioterapiei trebuie să țină cont de efectele secundare ale acestui tip de tratament. Greața, lipsa poftei de mâncare, intoleranța la mirosuri, modificarea gustului sunt resimțite frecvent. Ce se poate mânca, totuși, pentru ca organismul să primească nutrienții necesari?
Se știe că chimioterapia poate afecta apetitul, gustul, digestia și nivelul de energie, de aceea este important să consumi alimente care să ofere nutrienții necesari și să fie bine tolerate.
Alimentele recomandate în timpul chimioterapiei trebuie să asigure echilibrul nutrițional
Carențele nutriționale intervin adesea în timpul chimioterapiei. Acestea reduc rezistența organismului și întârzie procesul de vindecare. Organismul deja slăbit poate suferi infecții diverse. Pentru a primi din toate cele necesare, se recomandă:
- pește alb: merluciu, păstrăv, langustă, doradă, crap, știucă;;
- fructe de mare, dacă nu există o alergie specifică;
- carne albă: pui, curcan – numai partea slabă;
- ouă fierte – evită orice aliment care conține ou crud;
- cartof fiert, orez, paste, pâine prăjită, cereale integrale;
- ulei de măsline cu aciditatea cea mai redusă: (0,2%);
- legume ușoare: fasole verde, morcov, dovlecel, zucchini;
- sucuri proaspete de fructe și legume: morcov, papaya, măr;
- lactate degresate – în special, iaurt și brânză degresată;
- infuzii de tei, salvie;
Ginnsengul și ghimbirul, adăugate în infuzii, ajută împotriva grețurilor. Dar acestea sunt cotraindicate celor care au gastrită, o complicație frecventă în cancer.
- Afla mai multe despre pestii care dau icre negre (sturionul sau morunul) sau despre codul delicios si fara oase!
Alimentele care trebuie evitate în timpul chimioterapiei
Este indicat să eviți alimentele care pot irita sistemul digestiv sau care sunt dificil de digerat, cum ar fi alimentele prăjite sau grase, condimentele picante.
- carne roșie: vită, porc, miel și oaie, mezeluri și pateu;
- pește albastru: ton, somon, rechin;
- grăsimi: unt, margarină, smântână, lactate integrale;
- fructe acide, citrice: portocale, mandrine, lămâi, kiwi, căpșune;
- infuzii: ceai, mentă;
- cafea și alcool.
Cum să gătești alimentele recomandate în timpul chimioterapiei?
Se recomandă gătitul la abur, fiertul și coptul. Alimentele recomandate în timpul chimioterapiei se pot încălzi sau prepara și la cuptorul cu microunde.
Trebuie să eviți prăjirea și să nu consumi alimente crude sau gătite doar parțial. Nu te apropia de preparatele din carne crud-uscate și nici într-un caz de cele afumate.
Toxicitatea pe care o provoacă chimioterapia în organism cere o hidratare susținută. Apa ajută la eliminarea toxinelor. Aportul de apă se referă și la sucurile naturale, infuziile recomandate și apa conținută în iaurt. Supele, de asemenea, mai ales dacă nu sunt prea sărate, contribuie la hidratare.
Dietele cu efect yoyo: încetinesc metabolismul și reduc masa musculară