Alimente de bază pentru copiii mici pe care trebuie să le ai mereu în frigider

O alimentație diversificată este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Vitaminele, mineralele, aminoacizii și acizii grași esențiali, contribuie în mod direct la formarea unui sistem imunitar solid, susțin capacitatea de învățare și formarea unui organism puternic.

Regula de bază pentru o alimentație sănătoasă este ca hrana celor mici să fie constituită în cea mai mare parte din alimente integrale, neprocesate. Un pahar de suc de mere, nu este la fel de sănătos ca un măr mâncat ca atare. 

Iată care sunt cele mai importante alimente pe care trebuie să le ai mereu în frigider pentru alimentația copiilor:

1.      Fructe și legume proaspete

Fructele și legumele proaspete trebuie să stea la baza alimentației copiilor. Acestea sunt bogate în vitamina C și fier. La fel de important, fructele și legumele sunt o sursă excelentă de fibre care susțin digestia și un microbiom intestinal sănătos. Este important ca fructele și legumele care nu sunt consumate imediat, să fie păstrate la frigider, în condiții optime, astfel încât ele să rămână proaspete și să nu aibă culoarea sau gustul alterate. Dacă frigiderul tău este unul în care temperatura nu se mai păstrează constantă și apare condens pe alimente, poți investi într-o combină frigorifică Beko de la Altex. Nu este un secret pentru niciun părinte că cei mici preferă alimentele uscate cum sunt pâinea sau biscuiții. Deși și acestea pot reprezenta o sursă bună de energie pentru o zi petrecută afară la joacă sau la grădiniță, ele au tendința de a încetini digestia și în timp, pot duce la constipație.

2.      Iaurturile și lactatele

În ultimii ani includerea lactatelor în alimentație a fost dezbătută foarte mult printre nutriționiști, datorită prezenței hormonilor de creștere în unele produse sau a unor compuși considerați neadecvați digestiei oamenilor. Totuși, lactatele provenite din surse verificate, cu etichete care menționează în mod specific țara de proveniență și modul de preparare care să nu presupună o procesare intensă a produsului, pot fi surse excelente de calciu, grăsimi sănătoase și proteine. Iaurturile de asemenea pot fi surse importante de probiotice pentru cei mici și pot susține o digestie optimă. Iaurturile vegetale, deși și acestea pot fi o opțiune bună pentru copii, trebuie să aveți în vedere că transformarea nucilor sau a boabelor în iaurturi sau produse de băut, presupune o procesare mai intensă și adaosuri de gust.

3.      Proteinele de calitate

Și aici sunt dezbateri intense legate de proteinele potrivite. La fel, în ultimul deceniu, multe persoane au ales un stil de viață vegetarian. Studiile care să confirme cu exactitate beneficiile sau dezavantajele unui astfel de regim încă nu sunt foarte bine dezvoltate. Poate peste încă un alt deceniu,rezultatele unui regim de viață strict vegetarian vor fi mai evidente și vor putea fi transpuse ăn rezultate palpabile. Până atunci, proteinele animale din cărnuri slabe, provenite din surse sigure, sunt importante pentru dezvoltarea copiilor. Peștele de captură poate fi de asemenea o sursă bună de proteine dar și de acizi grași esențiali. Ideal ar fi să evitați peștele răpitor deoarece carnea acestuia este mai bogată în metale grele. Din categoria proteine vegetale de calitate, copiii ar putea mânca năut, linte, ciuperci sau fasole pregătite după preferințe.

Diversificarea alimentației copiilor este una dintre cele mai mari provocări pentru părinți. Preferințele fiecărui copil, alergiile și intoleranțele alimentare restrâng de cele mai multe ori opțiunile pentru mesele zilnice, astfel încât pregătirea mâncărurilor cere gimnastică acrobată mentală aproape în fiecare zi. În cele mai multe cazuri, singura noastră armă, a părinților, este răbdarea.

Sursa foto: Unsplash

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial