Alimente care țin cancerul departe

microscop

microscop

O persoană care primește diagnosticul de cancer este afectată din toate punctele de vedere, iar prioritățile i se schimbă radical. Deși există tratamente de ultimă generație, acestă boală nemaifiind de neînvins, majoritatea românilor se tem de ea și o consideră în continuare ucigașă.

Tipuri de cancer

Cancer de colon

Cancer tiroidian

Cancer de prostată

Cancer testicular

Cancer ovarian

Cancer vaginal

Cancerul de col uterin (cancerul cervical)

Cancerul endometrial (cancerul uterin)

Cancerul vulvei

Cancerul vezicii urinare

Cancerul vezicii biliare

Cancer rectal

Cancer anal

Cancerul cavitatii bucale

Cancerul esofagian

Cancer la sân

Cancer la ficat

Cancer gastric

Cancer la plâmani

Leucemie

Cancer de piele

Cancer osos

Cancer penian

Cancer la rinichi

Cancer pancreatic

Cancer la gât

Cancerul Hodgkin

Cancerul non-Hodgkin

Tipuri de tumori

Tumori benigne (de genul masculin)

Ca să afli ce fel de tumoare e, biopsia este analiza care-ţi poate spune cu exactitate. Când testul anatomopatologic anunţă prezenţa unei tumori benigne, de gen masculin, cum se spune în popor, nu sunt motive de mare îngrijorare. Aceasta nu va creşte foarte mare, nu va invada ţesuturile vecine şi va putea fi înlăturată fără riscuri. Un tratament bine stabilit, respectat cu stricteţe, şi un regim de viaţă echilibrat reuşesc să pună boala pe fugă.

 Tumori maligne (de genul feminin)

Tumorile maligne, de gen femeiesc, fac ravagii. Celulele din care sunt formate se înmulţesc cu o viteză ameţitoare şi reuşesc să pună stăpânire, în scurt timp, pe teritorii vaste, atacând totul în jur. Chiar şi aşa, nu sunt de neînvins. Important este să le dai planurile peste cap cât mai repede cu putinţă. Ori pentru asta medicii oncologi sunt principalii aliaţi. De aceea, încă de la primele semne de disconfort fizic, este indicat să luăm legătura cu specialiştii.

Clasificarea tumorilor

Etapele în care are loc procesul de raspândire a celulelor canceroase sunt ordonate, fapt ce dă naştere, în timp, şi la apariţia simptomelor. În cele mai multe dintre cazuri, intervenţia chirurgicală, fie cu, fie fără bisturiu, este neapărat necesară. Când situaţia e ceva mai gravă, se impune radioterapia sau chimioterapia, pentru a opri evoluţia bolii. În funcţie de celula aflată la origine, tumorile sunt de mai multe feluri:

  • carcinoamele – mai des întâlnite, sunt caractristice în special pielii şi intestinelor
  • sarcoamele – e formează pe oase, cartilagii, muşchi

Într-o clasificare de specialitate, de la 0 la 4, tumorile sunt:

T0 = tumoră în fază incipientă, ce nu a început să atace, numită de medici „in situ'
T1, 2, 3 = stadii intermediare între tumora „in situ' şi invadarea organelor învecinate
T4 = tumoră de dimensiuni mari, care atacă toate structurile vecine, în cele mai multe cazuri neoperabilă, ducând la metastază şi deces.

Tipuri de tumori:

Fibroadenomul – tumoră benignă, de natură hormonală.
Tumorile mixte – mai multe tipuri de celule, atât de natură benignă cât şi maligne.
Adenocarcinomul – tubular sau papilar, de obicei malign.
Carcinomul inflamator – puternic invaziv, malign, determină inflamaţia locală cu ulceraţii, puroi, disconfort general. Dificil de tratat, se răspândeşte rapid, încă de la început.

Simptome de cancer

Cancerul apare pe furiş, în linişte, se instalează comod, se întinde şi nu dă  semn decât foarte târziu. Simptomele care pot apărea, totuși, și care trebuie să te trimită la medic pentru analize și consultație sunt:

Durerea constantă – Durerea care nu dispare niciodată, nici măcar după ce iei calmante, trebuie investigată cu atenție. Poate fi ceva minor, dar dacă observi că nu reușești să o potolești, înseamnă că ceva este în neregulă în organismul tău.

Un nodul sau o umflătură – Nodulii care apar pe corp pot fi lipoame, tumori benigne care conțin grăsime, însă doar medicul poate face diferența între o masă inofensivă și una periculoasă. Mergi la medic în momentul în care descoperi o astfel de excrescență, pentru că diagnosticul timpuriu îți poate salva viața.

Oboseala extremă – Dacă ai avut o noapte albă, sunt mari șanse să te simți obosită timp de câteva zile, dar când starea ta este inexplicabilă, mergi la medic. Cel mai comun semn de cancer este oboseala excesivă. Bolnavii sunt atât de obosiți, încât reușesc cu greu să stea treji.

Pierderea în greutate – Când ții dietă sau mănânci foarte puțin, este normal să slăbești, dar dacă observi că pierzi kilograme fără o explicație, trebuie să fii examinată de un medic. O astfel de situație poate fi cauzată de cancer.

Alunițele care își schimbă forma sau culoarea – Alunițele care își schimbă forma sau culoarea sunt extrem de periculoase, deoarece pot semnala existența unui melanom. Mergi la specialist cum apar cele mai mici schimbări în aspectul lor, pentru că acest tip de cancer poate fi tratat cu succes dacă este depistat la timp.

Alte simptome

  • Febra
  • Dificultăți la înghițire
  • Sângerări sau vânătăi inexplicabile
  • Colorarea pielii

Citește continuarea în Dicționarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate