Alimente care ne ajută să avem dinți sănătoși vs alimente care dăunează sănătății dentare

alimente care ne ajută să avem dinți sănătoși

O altă categorie de alimente „interzise' sunt cele cu un conținut mare de carbohidrați, iar aici putem aminti produsele de tip fast-food, produsele de panificație sau pastele.

Spuneți că toate acestea, consumate în mod regulat, pot duce la apariția cariilor. Acesta este singurul lor efect negativ?

Nu, efectele negative nu se opresc, desigur, aici. De pildă, în cazul copiilor, mai ales, bomboanele și dulciurile de consistență tare pot produce fracturi ale dinților. Pe de altă parte, caramelele, jeleurile și dulciurile lipicioase pot desprinde lucrările sau plombele de pe dinți, iar din cauza consistenței lor, rămân multă vreme pe suprafața dinților.

În aceste condiții, placa bacteriană are condiții ideale de dezvoltare, fiind aderentă atât pe suprafața dinților, cât și pe suprafețele moi (buze, obraji, limbă), dar și pe suprafața restaurărilor (coroane, implanturi, obturații).

alimente care ne ajută să avem dinți sănătoși2

Și, nu în ultimul rând, putem menționa băuturile carbogazoase sau citricele și sucurile făcute din citrice, care pot provoca sensibilitate dentară, demineralizări ale smalțului sau pot colora efectiv smalțul dinților, în cazul în care sunt consumate o perioadă lungă.

Dar dacă nu rezistăm tentațiilor?

Dacă, totuși, se consumă alimente din categoria celor „interzise', este bine ca acest lucru să se facă în prima parte a zilei. Astfel, până seara, ele pot fi îndepărtate de pe dinți cu ajutorul curățării artificiale sau cu ajutorul periajului, recomandabil a se realiza la 30 de minute după masă, în caz contrar acidul va pătrunde mai adânc în straturile dentare, iar dinții se vor eroda mai rapid.

Nu neglija sensibilitatea dentară

Vorbeați de sensibilitatea dinților provocată de toate aceste produse. Ce-i de făcut cu ea?

Sensibilitatea la rece, acid sau dulce se poate observa la consumarea diverselor băuturi sau alimente cu astfel de caracteristici, precum și la controlul stomatologic periodic. Sensibilitatea dentară se poate preveni și trata apelând la produse special destinate acestor probleme, ce pot fi achiziționate din
farmacie sau de la supermarket, dar dacă atinge un grad mai mare, se poate trata în cabinetul stomatologic, cu ajutorul aplicării desensibilizanților dentari.

alimente care ne ajută să avem dinți sănătoși2

Când e cazul să ne îngrijoreze sensibilitatea dentară și să dăm fuga la stomatolog?

Sensibilitatea dinților nu trebuie neglijată, mai ales dacă durerea produsă de stimul este de intensitate crescută, iar după îndepărtarea stimulului, durerea durează mai mult de 2-3 secunde. În cazul manifestării unui astfel de simptom, sensibilitatea dentară trebuie investigată, deoarece poate ascunde o afecțiune a nervului, care poate produce complicații precum durere acută sau abces.

Alimente care ne ajută să avem dinți sănătoși

Există și alimente „bune' pentru dinții noștri?

Desigur, există și alimente care ajută la curățarea artificială a dinților. Din această categorie fac parte peștele, ouăle, semințele, ciupercile, brânzeturile, carnea, cerealele sau fructele (ananas, mere, pere, guava) în cantități limitate. Pe lângă alimentele bogate în fibre și proteine, legumele (conopidă, ceapă, castraveți, broccoli, salată verde, spanac, morcov, ghimbir) sunt, de asemenea, benefice sănătății dentare.

O alimentație sănătoasă ajută la păstrarea unei danturi corespunzătoare, iar dacă aceasta este completată de un periaj corect de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, cu 30 de secunde pe fiecare cadran (dinții din partea stângă-sus, dinții din partea dreaptă-sus), de ața dentară, de dușul bucal, de o apă de gură și un consult stomatologic o dată la șase luni, putem fi siguri că întreaga familie va zâmbi cu încredere.

Citește și

Cât ar trebui să dureze periajul dentar?

De la ce vârstă trebuie să mergi cu copilul la stomatolog?

Le-am aflat secretul! Ce fac vedetele pentru a avea dinții atât de albi

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală, shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Sanatate